NCRV

Wonderlijke wegen

Het verhaal van prinses Cunera en Luyt Wortel

Zaterdag 28 april
19.00 uur, Nederland 2

In het NCRV-programma Wonderlijke wegen vertelt Ernst Daniël Smid het bijzondere en waargebeurde verhaal van de Engelse prinses Cunera en de arme boerenvrouw Luyt Wortel.

Cunera gaat in de 4e eeuw met 11.000 maagden op audiëntie bij de paus. Dat loopt fout af, op de terugreis wordt haar schip overvallen door bloeddorstige Hunnen. Cunera overleeft als enige de aanval en wordt uit het water gevist door koning Radboud. Hij neemt haar mee naar zijn kasteel in Rhenen waar ze als dank allerlei huishoudelijke taken op zich neemt. Dit leidt tot grote jaloersheid bij koningin Aldegonda. Zij wurgt Cunera, maar haar vreselijke daad komt uit. De koningin vlucht en stort zich van de Grebbeberg. Cunera krijgt een graf net buiten Rhenen. Dit heuveltje heet ook nu nog het Cuneraheuveltje.

Luyt Wortel leeft in de 17e eeuw in de sloppenwijken van Culemborg. Ze wordt in 1650 opgepakt, omdat ze voorop loopt in `het vrouwenoproer van Culemborg'. Samen met andere vrouwen komt ze in opstand tegen een belastingheffing van de Duitse graaf Van Waldeck-Pyrmont, de eigenaar van de stad. Wortel wordt aanvankelijk ter dood veroordeeld voor haar aandeel in de opstand, maar dit zet kwaad bloed bij de inwoners van Culemborg. Luyt Wortel krijgt pardon, maar ze wordt wel publiekelijk gegeseld en veroordeeld tot levenslange verbanning uit het graafschap Culemborg. Niemand heeft haar ooit nog gezien...

Op de bijbehorende website (wonderlijkewegen.ncrv.nl) kunnen kijkers de routes uitprinten en zelf op zoek gaan naar de verhalen uit het verleden.