Gemeente Maastricht

Euregionale vestingdagen 28, 29 & 30 april in Maastricht

In samenwerking met de VVV Maastricht en de stichting Vestingstad Maastricht worden de Euregionale Vestingdagen gehouden op 28, 29 en 30 april 2007. Alle activiteiten zijn gratis.

Dit jaarlijks terugkerend evenement wordt in de grote vestingsteden van Frankrijk, België en Nederland georganiseerd. De stad Maastricht bezit vestingwerken en militaire monumenten uit vrijwel alle periodes sinds het begin van onze jaartelling. Hier staan verdedigingsmuren van het Romeinse castellum onder Hotel Derlon, middeleeuwse stadsmuren, vestinglinies en forten uit de periode 1600-1825. Ook in de stad zelf herinneren verschillende bouwwerken aan de militaire aanwezigheid in vroeger eeuwen. Deze Euregionale manifestatie schenkt ook aandacht aan de militaire organisatie. Wie betaalde de bouw van de vestingwerken? Welke militaire kopstukken resideerden er in Maastricht? Hoe werden de soldaten gehuisvest? Waar lagen de wapens en munitiedepots? Hoe werd de bewaking rond de stad georganiseerd? Wat geschiedde er bij een dreigende aanval op de stad?

Programma in vogelvlucht

* Rondleidingen in het Fort St. Pieter op 28 en 29 april om 12.00 en 14.00 uur.
* Wandeling in het spoor van graaf d'Artagnan op 28 april om 14.00 uur (startpunt: bij het beeld van d'Artagnan in het Aldenhofpark).
* Wandeling langs de militaire gebouwen in de binnenstad op 28 en 29 april om 14.00 uur (startpunt: Hoofdwacht op het Vrijthof)
* Vestingwandeling door de Hoge Fronten op 29 april om 13.00 en 15.00 uur (startpunt: aan de Cabergerweg ter hoogte van Meubelzaak van René Pans).
* Helpoort in de St. Bernardusstraat op 28, 29 & 30 april tussen 13.30 en 16.30 uur.
* Defilé op het Vrijthof ter gelegenheid van Koninginnedag door de Oud Strijders, de Nationale Reserve; het Mestreechs Regiment en de DD. Stadsschutterij. Het defilé begint met het inschieten van de kanonnen voor de Hoofdwacht op 30 april om 12.00 uur.

Voor het volledige programma zie www.vvvmaastricht.nl.