Ingezonden persbericht


Mathieu van Bellen en Ives Ensemble in Veere

Zaterdag 28 april
20.00 uur

Grote Kerk Veere, Oudestraat 26, Veere

Mathieu van Bellen (viool) / Jaap Kooi (piano)

met werk van Bach, Beethoven, Brahms, Messiaen, Ketting en Ravel

(in samenwerking met Delta N.V.)

Mathieu van Bellen (Hulst 1988) speelde al viool toen hij vier jaar was. Na de Jong Talent-afdeling van het Amsterdams Conservatorium in 2000, maakte een studietoelage van de VandenEnde Foundation het hem mogelijk om in Manchester te studeren bij Jan Repko (2002-2006) en vanaf september 2006 aan het Royal College of Music in London bij Itzhak Rashkovsky.

Hij concerteerde in Nederland, België, Engeland, Polen, de Verenigde Staten, Denemarken, Japan, Frankrijk en Belarus. Als solist speelde hij o.a. Symphony Espagnole van Lalo met het Brabants Orkest (2004), en met het Gelders Orkest het 1e Vioolconcert van Shostakovich (2006). Hij speelt op een schitterende viool van de hand van Alessandro Gagliano (Napels 1710). Dit fantastische instrument wordt hem tijdens het besloten concert op 27 april officieel overhandigd door de sponsor, Delta N.V. Op 28 april is er dan vervolgens een publiek concert, in beide gevallen met een programma, dat toont dat de jonge Van Bellen zich verre houdt van de weg van de minste weerstand, getuige de spannende balans die hij hierin heeft weten te vinden tussen klassiek en hedendaags gecomponeerd.

Tot slot enkele citaten uit de pers:

"Violin soloist Mathieu van Bellen played Lalo's Symphonie Espagnole with a mastery beyond his years."

"Rarely do we hear such a level of natural music making combined with a natural virtuosity. Hearing him, I was constantly reminded of a young Yehudi Menuhin"

Zondag 29 april

15.30 uur

Grote Kerk Veere, Oudestraat 26, Veere

Entree: 12/10 euro

Ives Ensemble met "Ongebaande paden"

Werk van Luc Ferrari, Fabio Nieder en Christopher Fox

Het Ives Ensemble, ongetwijfeld het meest avontuurlijke nieuwe muziek-ensemble hier te lande, bestaat 20 jaar. Bij een jubileum is het verleidelijk om terug te blikken en toch gebeurt dat niet en al evenmin is er sprake van een eindeloze polonaise van speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde prullaria. Het Ives Ensemble is twintig jaar onderweg, timmert aan die weg en blijft dat doen, ook op zijn verjaardag. Andere globetrotters kruisen dit pad. Twee gerenommeerde componisten, met wie het ensemble een speciale band heeft, schrijven elk een grootschalig klankgedicht gebaseerd op een daadwerkelijke reis: Christopher Fox (Groot Brittannië) neemt ons mee naar de koude en onherbergzame Poolzee en Fabio Nieder (Italië) is nog druk bezig met het bekijken van allerhande reisbrochures. Verder klinkt een groot werk van de in augustus 2005 overleden Fransman Luc Ferrari, waarin hij al improviserend van zijn huis naar Japan reist en viceversa. Livemuziek, elektronische klanken, beeld en lokale culinaire specialiteiten zorgen voor een feestelijke reis naar overal en nergens.

Programma:

Christopher Fox (GB geb. 1955) Travelogue (première)

Fabio Nieder (I geb. 1957) Nieuw werk (première)

Luc Ferrari (F 1929-2005) Paris-Tokyo-Paris. (2002)

(Nieuwe muziek)

MuziekPodium Zeeland
per adres:
Grote Kerk Veere
Oudestraat 26, 4351 AV Veere
Tel. 0118-623650 / Fax. 0118-624754
Reserveren: 0900-3300033
E-mail: w.kniknie@muziekpodiumzeeland.nl
Website: www.muziekpodiumzeeland.nl