Gemeente Den Haag

Vanaf 28 april is de Japanse Tuin op landgoed Clingendael weer geopend voor publiek. De Japanse tuin is elk jaar zes weken open. Dit heeft te maken met de kwetsbaarheid van de bijzondere planten in de tuin. Door het mooie lenteweer staan de prunussen en azaleas nu al in volle bloei.
Tot en met zondag 10 juni 2007 is de tuin dagelijks open van 9.00 tot 20.00 uur.

Japanse tuin Historie van de Japanse tuin
De Japanse tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguérite M. Baronesse van Brienen (1871-1939), ook wel freule Daisy genoemd. Per schip heeft de freule meerdere reizen gemaakt naar Japan. Zij heeft een aantal lantaarns, een watervat, beeldjes, het paviljoen, de bruggetjes en enkele planten naar Nederland gehaald. De oorspronkelijke aanleg met de grillig gevormde vijver, het slingerende watertje en de kronkelende paden is vrijwel ongeschonden bewaard gebleven.

Onderhoud
De gemeente Den Haag onderhoudt de tuin met veel zorg. Elke winter voert de gemeente groot onderhoud aan de tuin uit. De tuin is uniek en historisch van groot belang. In 2001 werd de tuin op de lijst van Rijksmonumenten geplaatst.

Bereikbaarheid
De toegang tot de Japanse tuin is gratis. De tuin is ook te betreden voor rolstoelgebruikers. Zij kunnen gebruik maken van de ingang van het Sterrebos. Landgoed Clingendael is bereikbaar met de buslijnen 18 en 23 en met de auto via de Van Alkemadelaan en de Wassenaarseweg. De hoofdingang is aan de Wassenaarseweg.

Informatie
Meer informatie over de Japanse tuin is te vinden op www.denhaag.nl/japansetuin