Radboud Universiteit Nijmegen


Physicaprijs 2007 voor Theo Rasing

Theo Rasing, hoogleraar vastestoffysica van het Institute for Molecules and Materials, zal vrijdag 28 april de jaarlijkse Physicalezing houden voor de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV). Aan de lezing is een prijs verbonden, in de vorm van een oorkonde en `een envelop'. Rasing spreekt over hoe licht magneten kan beïnvloeden.

De Physicalezing wordt sinds ruim twintig jaar gehouden op de voorjaarsvergadering van de NNV. De lezing betreft een onderwerp uit de natuurkunde in Nederland, dat op een aansprekende wijze wordt gebracht door een vooraanstaande natuurkundige, zegt jury-voorzitter Gerard Nienhuis van de stichting Physica, die de prijs beschikbaar stelt. Criteria zijn een aansprekend en actueel onderwerp, en een goede spreker voor een (niet-specialistisch en niet noodzakelijk in het onderzoek werkzaam) gehoor van natuurkundigen. Eerdere sprekers waren Gert-Jan van Heijst (2006), Ewine van Dishoeck (2005), Hans Oerlemans (2004), Carlo Beenakker (2003), Robbert Dijkgraaf (2002).
'Als ik deze lijst sprekers bekijk, voel ik me extra vereerd met de uitnodiging,' zegt Rasing. `Het zijn niet de minsten waar ik me bij mag voegen!'
Rasing zal spreken over hoe je met licht het magnetisch veld van elektronen kunt ompolen. Met zeer snelle en sterke lichtpulsen is zo bijvoorbeeld informatie op te slaan. De ontdekking zou tot een nieuwe en efficiënte generatie harde schijven kunnen leiden.

Lees meer over het thema van de lezing in dit persbericht uit juni 2004.

Toelichting lezing NNV-site.