Gemeente Sint-Oedenrode


P E R S B E R I C H T

Sint-Oedenrode organiseert op zaterdag 28 april brandweerwedstrijden.

Jaarlijks worden er in de regio Brabant-Noord brandweerwedstrijden georganiseerd. Daarin worden brandweerploegen van diverse korpsen op de proef worden gesteld een probleem op een veilige, snelle, efficiënte en creatieve manier op te lossen met het stellen van de juiste prioriteiten. Hoewel het in de volksmond nog steeds wedstrijden worden genoemd, is het eigenlijk een vaardigheidstoetsing van de ploegen maar wel met een onderlinge competitie. De beste ploegen gaan verder voor de gewestelijke en daarna landelijke kwalificatie.

Al vaker had het korps van Sint-Oedenrode de eer om de wedstrijden te mogen organiseren. Ondermeer in 1994 werden er wedstrijden gehouden bij de toenmalige gemeentewerf aan de Dommelrodelaan. Daar was in een loods een illegale stokerij neergestreken die de ploegen diverse hoofdbrekens kostte. Bij de milieustraat Van De firma Van Kaathoven was een heuse F 16 neergestort waarbij de piloot zich met zijn parachute in veiligheid had gebracht maar die ongelukkiger wijze aan de dakrand was blijven hangen. Leuk voor het publiek maar een vervelende afleiding voor de brandweer.
In 1999 zijn de wedstrijden gehouden op de testbaan van de Daf. Een verkeersongeval met een vrachtwagen van Bavaria vol met bierkratten zorgde voor een grote ravage met verkeersopstopping. Tegemoetkomend verkeer maakte het de brandweer niet makkelijker. In het toenmalige geluidmeetgebouw was brand uitgebroken met enkele vermiste personen.

Ook dit jaar heeft het korps weer twee oefenobjecten voorbereid waar de ploegen zich op stuk kunnen bijten. Welke problemen ze voorgeschoteld krijgen en op welke plaats de wedstrijden gehouden worden wordt nog even geheim gehouden, het moet immers een verrassing zijn voor de deelnemers. De objecten liggen in en nabij het centrum van Sint-Oedenrode. Één object is voor de klasse 112. Dat wil zeggen dat een brandweerploeg met de standaard bepakt brandweervoertuig de klus moet zien te klaren. Het kan een incident zijn met brand, hulpverlening, gevaarlijke stof of combinatie van die onderdelen, kortom elke vorm van incidentbestrijding kan nodig zijn. Het ander object is een TAS ­hoge druk baan. Dat wil zeggen dat het object een gebouw met een of meerdere bouwlagen. De brandbestrijding kan worden uitgebreid met andere bijkomende brandweertaken. Beide banen zullen zodanig worden ingericht dat publiek de werkzaamheden van de brandweer goed kan volgen.

In totaal zullen er 18 ploegen op zaterdag de 28e Sint-Oedenrode aandoen om te proberen de meeste punten in de eigen klasse te behalen. De prijsuitreiking is 's avonds om 19.00 uur in de brandweerkazerne aan de Van Rijckevorsel van Kessellaan 1. Vanaf 8.00 uur `s ochtends zullen de deelnemende ploegen zich daar ook moeten melden om naar de objecten te worden begeleid. Ook publiek is in de kazerne welkom om te horen waar de wedstrijdlocaties zijn om de deelnemende ploegen te kunnen zien spelen.