Ingezonden persbericht


Amsterdam 26 april, 2007
PERSBERICHT

Boter, Kaas en Eieren over discriminatie en diversiteit bij de politie

Is selectief politieoptreden geoorloofd?

In deze uitzending van Boter, Kaas en Eieren zijn te gast: hoofdcommissaris Magda Berndsen (portefeuillehouder diversiteit en discriminatie), hoofdinspecteur Khalid El Yattioui (voorzitter van Paraat, de belangenorganisatie voor allochtone politiemensen) en Ahmed Marcouch (oud-werknemer politie Amsterdam-Amstelland). Zaterdag 28 april discussiëren zij over discriminatie en diversiteit bij de politie. De meeste klachten over discriminerend politieoptreden hebben betrekking op aanhouding. Zwarte jongeren zouden onnodig aangehouden worden en er zou sprake zijn van buitenproportioneel geweld. In hoeverre heeft de bedrijfscultuur zijn weerslag op het politieoptreden naar buiten toen?

Khalid El Yattioui: 'In de top moet worden toegegeven, er is discriminatie bij de politie en wij gaan daar werk van maken...’.

Magda Berndsen: 'Als je respect hebt voor je collega's in het korps dan heb je ook respect voor de burgers op straat...’.

Khalid El Yattioui: 'Ik vind dat wij als politie heel ver van de burgers staan. Die jongens zeggen niet van ik drink hier, dus de politie mag me niet oppakken. Nee, zij hebben het over de maníer waarop het gedaan wordt...'.

Ahmed Marcouch: 'Het is niet alleen de politie. We moeten ook de verantwoordelijkheid bij de burger leggen. Ik vind dat de burger ook best vaak onbeschoft doet tegen de politie....'.

Onder leiding van Guilly Koster gaan de gasten in Boter, Kaas en Eieren de discussie aan over onderwerpen, die in het teken staan van de nieuwe Nederlandse samenleving. Met BKE houdt Mtnl maatschappelijke ontwikkelingen tegen het licht vanuit een gekleurd perspectief. Boter, Kaas en Eieren is een programma van Multiculturele Televisie Nederland (Mtnl) in samenwerking met de RVU. Boter, Kaas en Eieren is iedere zaterdagmiddag te zien om 15.00 uur op Nederland 2. BKE is ook te zien op www.boterkaaseneieren.tv of www.uitzendinggemist.nl.

EINDE PERSBERICHT