Gemeente Echt-Susteren


Opening nieuwe speelvoorziening in Susteren-Heide

Stichting Spelen en Ontmoeten Susteren-Heide.JPG

Aanstaande zaterdag 28 april wordt in Susteren-Heide in het park aan Op Koye de nieuwe speelvoorziening geopend voor de kinderen van Susteren-Heide en omgeving. Het feest begint om 15.30 uur. Op het programma staat een groot aantal activiteiten voor jong en oud. Als eerste natuurlijk de officiële opening en optredens van onder andere Johnny Suëstra, de clowns Dolly en Wolly, de Batsekratsers, de hermeniekes Lôch genôg, Braaf Lestig en Knoerhel. Uiteraard zullen de hapjes en drankjes niet ontbreken. Ook worden de prijswinnaars van de kleurwedstrijd bekend gemaakt. Tegelijk met de kleurwedstrijd hebben de kinderen een naam kunnen bedenken voor de speelvoorziening. Deze naam wordt bij de opening bekendgemaakt.

De nieuwe speelvoorziening is ontstaan uit een nauwe samenwerking tussen de gemeente Echt-Susteren en een bewonersgroep in Susteren-Heide. In eerste instantie via de Buurtvereniging Op Koye en later vanuit Stichting Spelen en Ontmoeten Susteren-Heide. Het oprichten van een aparte stichting was nodig gezien de omvang van het project. Maar ook voor alle activiteiten die in de toekomst nog zullen volgen, zoals het beheer, de organisatie van activiteiten en wellicht nieuwe ontwikkelingen in het park.

Om zover te komen is er heel veel werk verzet, aldus voorzitter Lizette Colaris: Drie jaar geleden begon het met het weghalen van het bestaande speelmateriaal door de gemeente. Hierna werd er een eerste handtekeningenactie op touw gezet door Angelique Janssen. Helaas werd hierop niet direct gereageerd, waarna we met een aantal buurtbewoners zijn overgegaan tot meer actie. Toen hebben we Jan Cremers bij de werkgroep betrokken, die ons vanaf dat moment goed heeft geholpen. We zijn met hulp van SWE aan de slag gegaan met een subsidieaanvraag en dergelijke, maar eigenlijk wisten we toen nog niet goed waar we mee bezig waren. Na ruim twee jaar zonk ons de moed dan ook in de schoenen. We hebben toen contact gezocht met het TVL-programma Biej Os in de Sjtraot en de uitzending heeft ons heel wat opgeleverd: we hebben via de gemeente hulp gekregen in de vorm van een adviseur, Henk Claessen, die binnen de speeltuinwereld de weg weet. Hij heeft ons enorm geholpen met de fondsenwerving en het leggen van de benodigde contacten. Sindsdien ging alles een stuk vlotter, ook dankzij de inzet van de leden van onze werkgroep (die inmiddels een heuse Stichting geworden is). Het is een lange en af en toe moeizame weg geweest, maar nu er dan eindelijk weer speeltoestellen in ons Parkje staan, zijn we toch heel tevreden over het resultaat. We hopen dan ook dat er heel veel kinderen en ouders naar de opening komen, maar zeker ook dat er daarna heel veel gebruik zal worden gemaakt van deze nieuwe, door de buurtbewoners verworven speelvoorziening!

Alle speeltoestellen voldoen aan hoge veiligheidseisen. Zo is er onder een aantal toestellen valdempend kunstgras aangelegd. Daarnaast is het merendeel van de speeltoestellen ook geschikt voor kinderen met handicap. Dit was reden voor Samenwerkende Fondsen Buiten Spelen om een extra duit in het zakje te doen. In dit fonds werken samen Stichting Kinderpostzegels, Jantje Beton, VSB-fonds, Nationaal Revalidatie Fonds en Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind.

De totale kosten zijn begroot op ruim 60.000 euro, waarvan de gemeente zon 23.000 euro voor haar rekening neemt. Het resterende bedrag wordt vergaard met fondsenwerving en sponsoren. Fondsen Samen Buiten Spelen, Fundatie van den Santheuvel en Stichting Zonnige Jeugd zegden al respectievelijk 22.000, 1.700 en 3.000 euro toe. Lokale sponsors hebben al zon 1.500 euro bijgedragen. Voor het resterende bedrag lopen nog een aantal aanvragen. Met dit mooie financiële resultaat kon al een groot deel van de speelvoorziening worden aangelegd. De rest volgt in de komende maanden.

De qua vrijwilligers nog steeds groeiende Stichting Spelen en Ontmoeten Susteren-Heide hoopt hun speelvoorziening de komende jaren nog verder uit te bouwen, misschien ook wel voor senioren uit Susteren-Heide.

De gemeente Echt-Susteren streeft ernaar dat in alle kernen kinderen op een veilige en uitdagende manier kunnen buitenspelen. Dit wil de gemeente onder andere bereiken met het realiseren van speelvoorzieningen, te beginnen op die plekken waar eerder speeltoestellen uit veiligheidsoogpunt noodgedwongen zijn verwijderd. De realisatie van de speelvoorzieningen gebeurt in nauwe betrokkenheid met bewoners. Zij bepalen binnen de beschikbare mogelijkheden samen met de gemeente hoe hun speelvoorziening er uit gaat zien. Ook de kinderen die er uiteindelijk gaan spelen, hebben hierin een belangrijke stem. Samen met bewoners wordt gezocht naar optimale (financiële) mogelijkheden om de nieuwe speelplek vorm te geven. En ook nadat de speelplek is gerealiseerd, blijven de bewoners een rol spelen in de vorm van sociale controle en beperkt toezicht. Zij blijven voor de gemeente het aanspreekpunt en melden in voorkomende gevallen gebreken aan of oneigenlijk gebruik van de speeltoestellen. Zo blijft de speelplek ook echt een voorziening van de buurt.

Voor de komende jaren heeft de gemeente een budget gereserveerd, waarvoor een aantal wijken en buurten zich al heeft aangemeld.

Naast de vele kleinere speelplekken kent Echt-Susteren ook grotere speelvoorzieningen of speeltuinen, die een kernoverstijgende functie hebben. Dit zijn er op dit moment in totaal vier, te weten de speeltuinen in St. Joost, Hingen, Berkelaar en nu dus ook Susteren-Heide. Zij worden geëxploiteerd door stichtingen die het totale beheer en onderhoud van de betreffende voorziening op zich hebben genomen. Samen met de gemeente is een exploitatieopzet gemaakt, op basis waarvan beide partijen een deel van de kosten dragen. Door de enorme inzet van vele vrijwilligers zijn het prachtige voorzieningen, die druk worden bezocht. Zowel de betrokken vrijwilligers alsook de gemeente zijn hier erg trots op.

In een later stadium zullen in deze rubriek een aantal speelvoorzieningen in Echt-Susteren nader worden belicht.