Ingezonden persbericht


2 april 2007

Mariko Mori
Oneness

persuitnodiging

29 april tot en met 2 september 2007

De directie van het Groninger Museum heeft het genoegen u uit te nodigen voor de persbijeenkomst ter gelegenheid van de tentoonstelling Mariko Mori. Oneness op zaterdag 28 april 2007 om 12.00 uur in het Groninger Museum.

De tentoonstelling in het Groninger Museum, Mori's eerste grote solotentoonstelling in Nederland, gaat over het werk van de laatste tien jaar. Het museum toont vroege en recente fotografie, tekeningen en installaties. Monumentale werken die gepresenteerd worden zijn onder andere Wave Ufo (1999-2002), Oneness (2003), de serie Esoteric Cosmos (1996-1998) en Transcircle (2004).

Mariko Mori (Tokio, 1967) studeerde aan de Bunka Fashion College in Tokio. In een drang om zich vrijer te kunnen uitdrukken dan mogelijk in Japan, vertrok ze naar Londen voor een studie aan het Chelsea College of Art in 1988. Vanaf 1992 volgde ze een programma voor kunstenaars aan het Whitney Museum in New York, de stad waar ze, naast Tokio, nog steeds woont en werkt. In het midden van de jaren negentig brak Mori door in de internationale kunstwereld met geënsceneerde foto's, tekeningen, performances en installaties. Mariko Mori put daarbij uit de Japanse als de Westerse (jeugd)cultuur die zij verweeft met invloeden uit de hedendaagse populaire cultuur, design, mode, muziek, manga, science fiction en high tech, tot een eclectische stijl.

Wave Ufo en Oneness
Hoogtepunten in de tentoonstelling zijn de kunstwerken Wave Ufo en Oneness. Het zijn niet alleen esthetische sculpturen, maar ze zijn ook interactief: zij reageren op de bezoekers en zetten deze aan tot onderlinge interactie. Het is een visionair werk dat kunst, wetenschap, performance, muziek en architectuur in een soort totaalkunstwerk verenigt, tussen een grote sculptuur en biomorfe architectuur in. Bezoekers kunnen de Wave Ufo betreden en een revolutionaire beleving ondergaan waarbij hersengolven grafisch worden weergegeven en onderdeel zijn van een visioenachtige computeranimatie. Het interactieve kunstwerk Oneness doet denken aan buitenaardse wezens. Zij sporen de bezoekers aan open te staan voor de utopische verlangens van de kunstenaar om het onbekende te ontdekken. Wanneer de bezoekers de figuren omhelzen lichten de ogen op van de aliens en is een hartslag voelbaar. De tentoonstelling in het Groninger Museum is van Mariko Mori een welgemeend antwoord, gelukkig niet zonder zelfrelativering en humor, op het IK tijdperk van tegenwoordig.

Mariko Mori heeft tentoonstellingen wereldwijd en haar werk is in de collectie van het Centre Georges Pompidou te Parijs, Het Israel Museum te Tel-Aviv, Museum of Contemporary Art te Chicago, Prada Foundation in Italië, The Los Angeles County Museum of Art en het Museum of Contemporary Art te Miami.

Reserveren van de Wave Ufo
De Wave Ufo heeft een zeer beperkte capaciteit. Elke 12 minuten kunnen er slechts drie personen in de Wave Ufo. Voor een plaats in de Wave Ufo kan men per dag reserveren bij de informatiebalie in het museum of wachten in de rij bij de Wafe Ufo. Voor meer informatie www.groningermuseum.nl

Aanmelden voor de persbijeenkomst graag voor vrijdag 20 april 2007 bij jselbach@groningermuseum.nl of rvanvenrooij@groningermuseum.nl, fax 050-3120815

Noot aan de redactie:
Samenstelling tentoonstelling: Sue-an van der Zijpp, inrichting Mark Wilson