Sterrenwacht Sonnenborgh


Op Poolexpeditie in Sonnenborgh
Vanaf 28 april 2007 t/m 26 oktober 2008

De opwarming van de aarde is een feit. Iedere dag berichten kranten over het stijgen van de zeespiegel en het smelten van de poolkappen. Maar hoe weet men dat nu eigenlijk? In Sonnenborgh - museum & sterrenwacht kunt u op expeditie in de tentoonstelling IJskoude Wetenschap. Poolonderzoek naar de opwarming van de aarde.

Vechtend tegen de ijzige kou baant u zich een weg over de polen. De instrumenten die werden gebruikt tijdens de Nederlandse poolexpeditie van 1882-1883 en een radiosonde waarmee in de jaren dertig hoogtemetingen werden gedaan, laten zien hoe het klimaatonderzoek in de poolgebieden zich heeft ontwikkeld. Globaal klimaatonderzoek werd hierbij steeds belangrijker. Als een echt expeditielid onderzoekt u de gevolgen van het smelten van de ijskap met een stralingsmeter. Een weerstation geeft actuele data van de Zuidpool door en aan de ijskern die uit de poolkap geboord is kan men de geschiedenis van het klimaat op aarde aflezen.

Binnen in werkstation Antarctica wordt duidelijk dat klimaatveranderingen het meest zichtbaar zijn op de polen. Poolonderzoek maakt het mogelijk de veranderingen in het klimaat te interpreteren en zo de toekomst te voorspellen. Hoe ziet de weersverwachting van 5 juli 2057 er uit? Experimenteer met uw eigen consumptiegedrag en merk op welke manier dit het smelten van de poolkappen beïnvloedt. Het gebruik van alledaagse dingen als spaarlampen blijkt van grote waarde te zijn in de strijd tegen de klimaatsverandering. Ontdek hoe u vanuit de luie stoel kan bijdragen aan een beter milieu.

IJskoude wetenschap valt in het International Polar Year 2007/2008. Het is een periode waarin het onderzoek op de poolgebieden centraal staat én internationale samenwerkingsverbanden op het gebied van wetenschappelijk onderzoek extra gestimuleerd worden. Sonnenborgh's deelname is vanzelfsprekend. In het jaar 1882-1883 kwam mede op initiatief van Buys Ballot (de oprichter van Sonnenborgh en het KNMI) het eerste internationale pooljaar tot stand. In het meteorologische onderzoek van die tijd waren de poolgebieden nog letterlijk witte vlekken. Tegenwoordig zijn het belangrijke onderzoeksomgevingen waar wetenschappers het klimaat van heden, verleden en toekomst proberen te doorgronden.

IJskoude Wetenschap. Poolonderzoek naar de opwarming van de aarde is ontwikkeld in samenwerking met Sonnenborgh - museum & sterrenwacht, Instituut van Marien en Atmosferisch Onderzoek Utrecht, verbonden aan de Universiteit Utrecht (IMAU) en het KNMI.