Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Expositie '80 jaar Texel-album van Verkade'

Dit jaar is het tachtig jaar geleden dat het beroemde Verkade-album over Texel uitkwam. Reden voor het Maritiem & Jutters Museum om in samenwerking met de gemeente Texel een expositie te organiseren, die te zien is van 28 april tot en met 28 oktober 2007.

De koek- en snoepwarenfabriek Verkade lanceerde begin vorige eeuw een zeer succesvolle reclameactie. De populaire natuurkenner Dr. Jac.P. Thijsse schreef de tekst voor een plakboek dat de consument voor een luttel bedrag kon aanschaffen. De fraaie, door kunstenaars geschilderde illustraties waren verpakt bij de Verkadekoekjes- en beschuiten. Door deze plaatjes te verzamelen, kon je het album compleet maken. Dit werd een ware rage en de omzet van Verkade verdubbelde.

In deze serie verscheen in 1927 de aflevering 'Texel'. Thijsse was bijzonder enthousiast over de unieke natuur van dit Waddeneiland waar hij als onderwijzer had gewerkt. Het Verkadealbum was voor veel Nederlanders de eerste kennismaking met Texel en bleek een impuls voor het toerisme naar het eiland.

Op de expositie zijn onder andere 35 originele aquarellen en tekeningen te zien. De locatie past uitstekend bij het tijdsbeeld: de kunstwerken worden tentoongesteld in een zojuist geopend vissershuisje op het museumterrein, dat is ingericht zoals dat in Oudeschild rond 1930 gebruikelijk was.

In het museum is tevens een vitrine ingericht over Thijsse en Texel. In molen de Traanroeier, die op het museumterrein staat, worden replica's en bruiklenen tentoongesteld die iets vertellen over de firma Verkade en haar producten.

Noot voor de pers (

Ingezonden persbericht