Freedom of Colors
Opening tentoonstelling van schilderijen van
20-jarige ter dood veroordeelde Iraanse kunstenares Delara Darabi

Op zaterdagmiddag 28 april opent Shahrzad News de tentoon- stelling "Freedom of Colors" in Pakhuis de Zwijger Amster- dam. De tentoonstelling toont het werk van de 20-jarige Iraanse kunstenares Delara Darabi, die momenteel in de gevangenis zit in afwachting van de uitvoering van haar doodvonnis.

Darabi werd vorig jaar wegens moord veroordeeld door de reli- gieuze rechtbank van de stad Rasht. Ten tijde van het misdrijf was Darabi 17 jaar oud. Zij nam aanvankelijk de schuld op zich omdat zij vanwege haar leeftijd niet ter dood veroordeeld zou worden. Ondanks het intrekken van haar schuldbekentenis, haar herhaaldelijke ontkenningen en haar leeftijd velde de rechtbank toch een doodvonnis, een oordeel dat inmiddels is bevestigd door het Hooggerechtshof.

Vorig jaar stelde haar familie haar schilderijen beschikbaar aan de Golestan galerie in Teheran. De schilderijen werden ten- toongesteld onder de titel "Prisoner of Colors". Reproducties van deze schilderijen zijn tot 28 april te zien in Pakhuis de Zwij- ger. De tentoonstelling toont zowel werk voor als tijdens haar gevangenschap in Iran.

De expositie is een initiatief van Shahrzad News, de in Neder- land gevestigde Iraanse online nieuwsdienst die zich op vrou- wenthema's richt, met bijdragen van Iraanse journalistes in en

buiten Iran. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samen- werking met Pakhuis de Zwijger en Amnesty International.

De opening staat in het teken van vrijheid van meningsuiting. Aan het woord komen onder meer Mina Sadaadi (Shahrzad News), Amal van Hees (Amnesty International) en Herman Di- vendaal (Stichting Aida)

Info@shahrzadnews.org
Tijd: Zaterdag 28 april, 14.00 - 17.00.
Ontvangst met koffie & thee. Plaats: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 181, 1019 HC Amsterdam


---- --