Partij van de Arbeid

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800

Den Haag, 27 april 2007

PvdA: snel duidelijkheid pardonregeling

De PvdA is verheugd over het bestuurlijk akkoord tussen de staatssecretaris van Justitie, Nebahat Albayrak, en de VNG over de uitvoering en toepassing van de pardonregeling en de afspraken die in samenhang daarover zijn gemaakt in het coalitieakkoord. Dit is een goede start van de totstandkoming en uitwerking van de door ons zo gewilde pardonregeling, die een einde maakt aan de langdurige onzekerheid waarin zoveel mensen hebben verkeerd.

De PvdA verwacht dat de staatssecretaris nu ook snel met een brief komt waarin zij op hoofdlijnen aangeeft hoe nadere invulling aan de pardonregeling wordt gegeven. Er ligt nu een akkoord met de VNG dat een goed kader schept voor de afwikkeling van de oude Vreemdelingenwet. We moeten dit politieke moment benutten om schoon schip te maken en af te rekenen met het verleden.

PvdA-woordvoerder Hans Spekman: 'De PvdA heeft zich al jaren sterk gemaakt voor een pardonregeling voor de groep van asielzoekers die asiel hebben aangevraagd onder de oude Vreemdelingenwet omdat wij vonden en vinden dat een einde moest worden gemaakt aan de jarenlange onzekerheid waarin deze mensen verkeerden. Mensen die al heel lang in Nederland zijn. Mensen die hier vrienden hebben, wiens kinderen hier op school en sportvereniging zitten. In de samenleving is hiervoor veel steun. In het coalitieakkoord zijn de contouren van de regeling vastgelegd. Wij zijn heel blij dat er nu concrete stappen zijn gezet zodat de kinderen die hier zijn geboren en opgegroeid, hun ouders en anderen die onder de oude Vreemdelingenwet asiel hebben aangevraagd nu een definitief bestaan op kunnen bouwen in Nederland.'