Nieuw-Vlaamse Alliantie


Frieda Brepoels bepleit recht van Koerden op lokale autonomie (27/04/07)

Als volksnationalistische partij volgt de N-VA als vanzelfsprekend de situatie van de Koerden van dichtbij. Zo brengt de partij onder meer in het Europees parlement de situatie van de Koerden regelmatig ter sprake. Ook nu was het Europarlementslid Frieda Brepoels die het initiatief nam om het afkeurenswaardig optreden van de Turkse minister van binnenlandse zaken ter sprake te brengen in het Europees parlement.

Eind 2006 nam de gemeenteraad van Sûr de beslissing om gemeentelijke diensten meertalig te maken. Deze beslissing volgde op een onderzoek onder de bevolking dat aantoonde dat slechts 24 % van de bevolking het Turks gebruikte als dagelijkse omgangstaal, terwijl 72 % het Koerdisch, 1 % het Arabisch en 3 % het Syrisch of Armeens aangaf als eerste taal. Hieruit concludeerde de gemeenteraad dat meertalige gemeentediensten een grotere en betere dienstverlening zouden beteken voor iedereen. Op geen enkel moment hadden ze de intentie te ontkennen dat het Turks de officiële taal zou blijven.

Begin februari 2007 besliste de Turkse minister van binnenlandse zaken tot de ontbinding van de gemeenteraad en de ontzetting van de burgemeester uit zijn functie. Dit zonder enige vorm van voorafgaandelijk onderzoek, zoals dat in een fatsoenlijke democratie zou moeten. Dit is duidelijk in strijd met het
proportionaliteitsbeginsel en bewijst dat de lokale democratische dynamiek en de culturele vrijheden in de regio zwaar onder druk staan.

Om deze mistoestand aan te klagen, werd op initiatief van Frieda Brepoels een brief gestuurd aan de Turkse Eerste Minister. De brief werd ondertekend door Frieda Brepoels en door niet minder dan 16 collega parlementsleden afkomstig uit verschillende lidstaten van de Europese Unie. De brief bevatte de duidelijke vraag de actie van de minister van binnenlandse zaken af te keuren en ongedaan te maken.

Hopelijk kan dit bijdragen tot een nieuwe stap in de ontvoogding van het Koerdische volk.

Auteur:
Europees Parlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02 284 58 62
E-post: fbrepoels@europarl.eu.int
Url: www.friedabrepoels.eu