Gemeente Heerde
Week 18, 1 mei 2007

Veranderingen in de gemeentelijke organisatie

Per 1 april jl. is in de gemeentelijke organisatie een aantal wijzigingen doorgevoerd. De vijf afdelingen zijn samengevoegd tot drie nieuwe afdelingen. Dit zijn:
- Bedrijfsvoering (die vooral ondersteuning biedt aan college en organisatie, bijvoorbeeld secretariële werkzaamheden, organisatie van officiële gelegenheden en het financiële beheer),
- Ruimte (die zich bezighoudt met alle vraagstukken met betrekking tot de inrichting van de openbare ruimte en het onderhoud hiervan, zoals het maken van bestemmingsplannen en het groenonderhoud), en
- Samenleving (die zich bezighoudt met alle 'sociale' onderwerpen, zoals de Wmo, maar ook burgerzaken).
U zult de veranderingen in uw contacten met de gemeente niet direct merken, maar we hopen dat op de wat langere termijn de veranderingen zullen leiden tot een optimale dienstverlening aan u.

Burgemeester opent tentoonstelling De Queeste

Zaterdag 5 mei om 15.00 uur opent burgemeester Hoornstra de nieuwe expositie van Bulgaarse kunst in Galerie en Beeldentuin De Queeste aan de Koerbergseweg 6 in Heerde. Het werk van zes beeldhouwers en een schilder uit Bulgarije is op deze expositie te bewonderen.

Inloopavond voorontwerp bestemmingsplan Heerde-Dorp

De gemeente Heerde organiseert op 7 mei 2007 een inloopavond om alle belangstellenden de gelegenheid te geven het voorontwerp bestemmingsplan Heerde-Dorp te bekijken. De inloopavond wordt gehouden in de kantine van het gemeentehuis aan de Marktstraat 1 te Heerde. U bent van harte welkom tussen 17.00 en 20.00 uur.

Deze avond zijn medewerkers van de gemeente aanwezig om u informatie te geven over het bestemmingsplan. Zo kan op perceelsniveau worden aangegeven welke gebruiks- en bouwmogelijkheden het voorontwerp van het plan biedt. Wanneer u zich niet kunt vinden in deze mogelijkheden, dan kunt u ter plekke een inspraakreactie indienen. Voor de goede orde: nieuwe ontwikkelingen (zoals woningbouw) worden in dit plan niet meegenomen. Het is een weergave van de bestaande situatie.

De gemeente Heerde werkt op dit moment hard aan de actualisering van haar bestemmingsplannen. Tijdens dit traject wordt het aantal bestemmingsplannen teruggebracht van zo'n 172 naar 7. De aanleiding om alle geldende bestemmingsplannen te actualiseren ligt in het feit dat deze plannen tientallen jaren geleden zijn opgesteld en daardoor sterk zijn verouderd. Het is dringend gewenst het kaartbeeld weer kloppend te maken met de feitelijke situatie en de voorschriften aan te passen aan de huidige inzichten van rijk, provincie en gemeente. Daarnaast zijn er door de talrijke (partiële) herzieningen veel verschillende bestemmingsplannen van kracht, waardoor het overzicht en de samenhang verdwijnen. Door een nieuw bestemmingsplan te maken dat voldoet aan de eisen van deze tijd, behoeven veel minder langdurige en kostbare vrijstellingsprocedures te worden doorlopen. Wilt u meer informatie over het bestemmingsplan Heerde-Dorp, dan kunt u contact opnemen met mevrouw B. Bruggeman van het team Ruimte- en Milieubeleid, tel. 0578 - 699446.

Subsidie op aanschaf regenton en/of compostvat

Water: een levensbehoefte voor mens, dier en plant. Schoon drinkwater is een kostbaar product waar wij zuinig mee om moeten springen. Het is dan ook logisch dat wij allen moeten zoeken naar mogelijkheden om te besparen op drinkwater. Een goede mogelijkheid is de opvang van regenwater. Over het algemeen krijgen wij in Nederland een ruime portie regenwater op ons dak. Als iedereen dit water op zou kunnen vangen, kan dit water in droge perioden gebruikt worden voor bijvoorbeeld het besproeien van de tuin, schoonmaakklusjes (zoals autowassen) etc.

Een andere vorm van besparen is het zelf composteren van groente-, fruit- en tuinafval, waardoor men minder afval hoeft aan te bieden. De compost kunt u gebruiken als bodemverbeteraar waardoor de plantengroei bevorderd wordt. Het mes snijdt op deze manier aan twee kanten. Zelf composteren is daarmee een voorbeeld van doordacht met het milieu bezig zijn.

Evenals afgelopen jaren stimuleert de gemeente Heerde de aanschaf van een regenton en/of een compostvat door middel van het verstrekken van subsidie. Elk aangesloten perceel in de gemeente Heerde waarvoor afvalstoffenheffing wordt betaald, kan in aanmerking komen voor 1 regenton voor de prijs van E 13,00 per stuk en 1 compostvat voor de prijs van E 10,00. Meerdere exemplaren zijn verkrijgbaar tegen een meerprijs.

Heeft u belangstelling voor een regenton en/of een compostvat?
U kunt deze afhalen (tegen contante betaling) bij het depot voor de inzameling van klein chemisch afval aan de Dorpsstraat 7 in Heerde.
Openingstijd depot: elke zaterdagmorgen tussen 09.00-12.00 uur (behalve op feestdagen).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het team Bouw- en Milieutoezicht, tel. 0578 - 699433.

Activiteiten

- maandag 7 tot en met donderdag 10 mei
avondwandelvierdaagse Hattem. De route loopt over een deel van het grondgebied van de gemeente Heerde

- maandag 7 tot en met zaterdag 12 mei
verkoopactie met tuinfakkels in de dorpen Heerde, Wapenveld, Veessen en Vorchten door Vrije Evangelische Gemeente Heerde

- dinsdag 8 tot en met zaterdag 12 mei
verkoopactie met planten en potgrond door Zangvereniging Lofstem te Wapenveld

- zaterdag 12 mei
open dag Stora Enso van 09.30 tot 15.30 uur

Collectes

Woord en Daad collecteert van 7 tot 12 mei

Inzameling oud papier

Koninklijk Fanfarekorps Wilhelmina zamelt elke vrijdag en zaterdag tussen 09.00 en 17.00 uur oud papier in op het parkeerterrein aan de Veldweg in Heerde.

Bij de Nederlands Gereformeerde Kerk aan de Kanaaldijk 57 in Wapenveld kunt u dagelijks, behalve op zondag, uw oud papier inleveren bij één van de containers op het plein achter de kerk, tussen 09.00 en 18.00 uur. Wie hulp nodig heeft kan er elke eerste zaterdag van de maand terecht tussen 08.30 en 11.00 uur, behalve op feestdagen.

Atletiekvereniging De Gemzen zamelt tussen 2 en 12 mei oud papier in bij de atletiekbaan aan de Veldweg.

Het c.m.k. De Lofzang plaatst op 7 mei een container op het parkeerterrein achter hervormd jeugdcentrum Welgelegen aan de Stationsstraat 2 in Heerde.

VANAF HIER IN KLEINERE LETTERS

Coffeeshopbeleid
De gemeente Heerde heeft opnieuw een coffeeshopbeleid vastgesteld. Het beleid dat de afgelopen acht jaar werd gevolgd, is opnieuw herijkt.
Uit de herijking is naar voren gekomen dat er vele argumenten te benoemen zijn waar op basis van veiligheidsaspecten, uit oogpunt van openbare orde en de kwaliteit van het woon- en leefmilieu in de dorpskernen, besloten dient te worden de vestiging van een coffeeshop niet toe te staan. Onder coffeeshop wordt verstaan: alcoholvrij horecabedrijf dat zich richt of mede richt op de verkoop van softdrugs. Derhalve is opnieuw besloten voor onbepaalde tijd in de gemeente Heerde de exploitatie van geen enkele coffeeshop toe te staan. Dit beleid ligt in het verlengde van het beleid dat al jarenlang in Heerde en in de omliggende gemeenten binnen het politiedistrict Noord-West Veluwe wordt gevolgd.

De betreffende stukken liggen met ingang van heden gedurende vier weken op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur voor een ieder ter inzage bij de balie van de afdeling Ruimte.

Vrijstelling Wet op de Ruimtelijke Ordening

Het college van Heerde maakt bekend dat zij voornemens is, met toepassing van artikel 19, lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening medewerking te verlenen aan:

- het gedeeltelijk vergroten van de woning op het perceel De Kade 22 te Wapenveld. De vrijstelling is noodzakelijk omdat de uitbreiding is gesitueerd buiten de op de plankaart aangegeven bouwstroken.

- het gedeeltelijk vergroten van de woning op het perceel Soerelseweg 16 te Heerde. De vrijstelling is noodzakelijk omdat de uitbreiding van de woning gedeeltelijk buiten het bouwblok is gesitueerd.

De betreffende stukken liggen met ingang van woensdag 2 mei 2007 gedurende zes weken op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur voor een ieder ter inzage bij de balie van de afdeling Ruimte. Een ieder kan gedurende deze termijn zijn of haar zienswijze over de voorgenomen vrijstelling kenbaar maken bij het college van Heerde, Postbus 175, 8180 AD Heerde.

Vrijstelling bestemmingsplan

Het college van Heerde maakt bekend dat zij voornemens is, met toepassing van de in het betreffende bestemmingsplan opgenomen vrijstellingsbevoegdheid (artikel 15 WRO), medewerking te verlenen aan:

- het gedeeltelijk vergroten van de woning op het perceel Kastanjelaan 5 te Heerde. De vrijstelling is noodzakelijk omdat de uitbreiding van de woning buiten de bebouwingsgrenzen is gesitueerd;

- het gedeeltelijk vergroten van het woonhuis op het perceel Veerstraat 26 te Heerde. De vrijstelling is noodzakelijk omdat de maximaal toegestane afstand van de woning tot de zijdelingse perceelsgrens en het bouwblok aan de achterzijde worden overschreden;

- het vergroten van de woning en vernieuwen van de garage op het perceel Huis en Hof 14 te Heerde. De vrijstelling is noodzakelijk omdat het bouwblok van de woning en de maximaal toegestane oppervlakte aan bijgebouwen worden overschreden;

- het veranderen/vergroten van de carport op het perceel Wilhelminalaan 67 te Heerde. De vrijstelling is noodzakelijk omdat de maximaal toegestane goothoogte wordt overschreden.

De betreffende stukken liggen met ingang van woensdag 2 mei 2007 gedurende twee weken op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur voor een ieder ter inzage bij de balie van de afdeling Ruimte. Een ieder kan gedurende deze termijn schriftelijk zijn of haar zienswijze over de voorgenomen vrijstelling kenbaar maken bij het college van Heerde, Postbus 175, 8180 AD Heerde.

Ingekomen bouwaanvragen

Het college van Heerde maakt bekend dat zij in de periode van 18 april 2007 tot 25 april 2007 de volgende bouwaanvragen heeft ontvangen:

een aanvraag om lichte bouwvergunning voor:
- het geheel plaatsen van een garage/berging op het perceel Veerstraat 22 te Heerde
- het geheel plaatsen van een kap op garage op het perceel Hondenbergseweg 14 te Wapenveld
- het plaatsen van een opbergschuur op het perceel Fazantenstraat 7 te Wapenveld
- het plaatsen van een carport op het perceel Heetkamp 22 te Heerde
- het geheel plaatsen van een bijgebouw op het perceel Terpweg 9 te Heerde

een aanvraag om reguliere bouwvergunning voor:
- het plaatsen van kunstwerk De Springer in berm A50, nabij het Heerderstrand
- het geheel oprichten van een reiswinkel op het perceel Bonenburgerlaan 16 te Heerde
- het vergroten van de woning op het perceel Wezeweg 21 te Heerde
- het gedeeltelijk vergroten van het winkelpand op het perceel Dorpsstraat 37 te Heerde
- het geheel oprichten van een bijgebouw op het perceel 1e Hoornerveenseweg 11-a te Heerde
- het geheel plaatsen van een schuur op het perceel Eperweg 37 te Heerde
- het veranderen van de woning op het perceel Bornkamp 2 te Heerde

Een bezwaarschrift hiertegen kan worden ingediend nadat het besluit tot verlening van de vergunning is bekendgemaakt. De betreffende stukken kunnen worden ingezien bij de balie van de afdeling Ruimte op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur.

Ingekomen aanvraag sloopvergunning

Het college van Heerde maakt bekend dat zij in de periode van 18 april 2007 tot 25 april 2007 de volgende aanvraag om sloopvergunning heeft ontvangen:

- voor het slopen van het reisbureau op het perceel Bonenburgerlaan 16 te Heerde

Een bezwaarschrift hiertegen kan worden ingediend nadat het besluit tot verlening van de vergunning is bekendgemaakt. De betreffende stukken kunnen worden ingezien bij de balie van de afdeling Ruimte op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur.

Verleende bouwvergunningen

Het college van Heerde maakt bekend dat zij de volgende bouwvergunningen heeft verleend:

lichte bouwvergunning voor:
- het gedeeltelijk vergroten van de woning op het perceel De Pagenberg 8A te Heerde
Verzonden: 19 april 2007
- het plaatsen van een tuinprieel op het perceel Bonenburgerlaan 72 te Heerde
Verzonden: 24 april 2007

reguliere bouwvergunning voor:
- het plaatsen van een woning met garage op het perceel Zompweg 10 te Heerde
Verzonden: 23 april 2007

Verleende sloopvergunning

Het college van Heerde maakt bekend dat zij de volgende sloopvergunning heeft verleend:

- voor het saneren van achter de woning gelegen asbest en het slopen van een schuur op het perceel Groteweg 46 te Wapenveld
Verzonden: 23 april 2007

Openbare welstandsvergadering

Donderdag 3 mei 2007 is de welstandsgedelegeerde in Heerde voor een openbare welstandsvergadering. De vergadering vindt plaats in het gemeentehuis van Heerde, aanvang 15.00 uur.
De agenda (met daarin de te behandelen bouwplannen) ligt vanaf woensdag 2 mei 2007 ter inzage.
De vergaderingen met de welstandsgedelegeerde en een burgerlid vinden elke donderdagmiddag in de even weken plaats.

Donderdag 10 mei 2007 vergadert de voltallige commissie (wisselende locaties). De agenda (met daarin de te behandelen bouwplannen) ligt vanaf dinsdag 8 mei 2007 ter inzage. De vergaderingen met de voltallige commissie vinden elke donderdag in de oneven weken plaats.

De stukken kunt u inzien bij de balie van de afdeling Ruimte. De agenda's worden ook op de gemeentelijke internetsite, www.heerde.nl, geplaatst.

De welstandsvergaderingen zijn openbaar. Als u aanwezig wilt zijn horen wij dit graag. Het team Bouw- en Milieutoezicht is op werkdagen bereikbaar tussen 09.00 en 12.30 uur, tel. 0578 - 699424. Ook voor vragen kunt u hier terecht.

Verleende brandveiligheidvergunning

Het college van Heerde maakt bekend dat een gebruiksvergunning is verleend aan:

- Euroma Netherlands, Kloosterweg 3, 8191 JA Wapenveld (vergunningdatum 17 april 2007)
Verzonden: 17 april 2007

Overige verleende vergunningen

Vergunning/toestemming/ontheffing op grond van APV verleend aan:

- Vrije Evangelische Gemeente Heerde voor het organiseren van een verkoopactie met tuinfakkels in de dorpen Heerde, Wapenveld, Veessen en Vorchten in de week van 7 tot 12 mei 2007
- Stichting Open-Atelierdagen Noordoost-Veluwe voor het plaatsen van verwijsborden op de daarvoor bestemde locaties, in de week van 30 september tot en met 7 oktober 2007
Verzonden: 18 april 2007
- Benelux Evenementen voor de organisatie van de Heerder Hessendagen 2007 op 24 juli, 7 augustus en 21 augustus 2007
Verzonden: 24 april 2007
- Skeelerclub Oost-Veluwe voor de organisatie van een skeelertriatlon en een run-bike-run over een parcours in de gemeente Heerde op zaterdag 6 oktober 2007.
Verzonden: 25 april 2007

Indienen bezwaarschrift

Wordt u rechtstreeks in uw belang getroffen door een besluit met betrekking tot het verlenen van een vergunning of ontheffing, zoals bijvoorbeeld een kap-, sloop- of bouwvergunning of een ontheffing voor een evenement? Dan kunt u volgens de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na de datum van verzending schriftelijk bezwaar maken bij het college van Heerde. U dient wel aan te geven waarom u bezwaar maakt.

Een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. In spoedgevallen kan de voorzieningenrechter van de rechtbank in Zutphen bij afzonderlijk schrijven worden verzocht een voorlopige voorziening te treffen.
Het verzoek moet worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank, sector Bestuursrecht, Postbus 205, 7200 AE Zutphen. Er dient dan wel een bezwaarschrift te zijn ingediend. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Voor particulieren bedraagt dit recht in de meeste gevallen E 141,--.

Indienen van klachten
Wordt uw brief niet tijdig beantwoord, bent u onheus behandeld of hebt u klachten over gedragingen van bestuurders of ambtenaren van de gemeente? Dan kunt u op grond van de klachtenregeling een klacht indienen bij het college van Heerde.

---- --