Politie Twente

Persberichten Politie Twente

Derk van 't Spijker: 053 - 455 5588

(07-054842)

Geslaagde internationale veiligheidscontrole A1, N35 en Glanerbrug

Vrijdag 27 april 2007 is een internationale en multidisciplinaire controle gehouden bij de grensovergang van de De Lutte (A1), de N35, de Gronausestraat en langs de Beek (grens) in Glanerbrug. De samenwerkende opsporingsdiensten hebben tientallen bekeuringen uitgedeeld voor een groot aantal verschillende overtredingen. Twee personen zijn aangehouden omdat zij in het bezit waren van 40.000 euro contant geld. Onderzoek moet uitwijzen waar dit geld vandaan komt.

Gronausestraat

Bij de controle op de Gronausestraat en langs de Beek zijn 46 bekeuringen uitgedeeld. Twintig betroffen het niet dragen van de autogordel, vier bestuurders werden bekeurd voor door rood licht rijden. Daarnaast zijn bekeuringen uitgedeeld voor diverse verkeersovertredingen zoals niet handsfree bellen, fietsen op voetpad of HOV-baan, te hoge snelheid, geen richting aangeven, onjuiste markering van lading en scherpe delen aan een voertuig. Bij vier personen is 2 gram verdovende middelen in beslag genomen.

N35

Op de N35 zijn 290 snelheidsovertredingen vastgelegd, de eigenaren krijgen de bekeuring thuisgestuurd. Eén bestuurder is staande gehouden en ter plaats bekeurd omdat hij 97 km per uur reed. In totaal zijn 3600 voertuigen met radar gecontroleerd. Naast de snelheidscontrole werden 285 bestuurders staande gehouden voor een blaastest en controle van papieren en voertuig. Er zijn geen overtredingen van alcoholpromillage geconstateerd, wel bleven enkele bestuurders binnen de toegestane marge. Vijf bestuurders hadden geen rijbewijs bij zich, één persoon reed zonder een rijbewijs te bezitten. Daarnaast zijn nog bekeuringen uitgedeeld voor niet dragen van de gordel, geen geldige APK, defecte uitlaat en gladde banden.
De douane heeft drie bestuurders bekeurd voor een BPM overtreding. Zij maken gebruik van een Duits kenteken terwijl zij in Nederland woonachtig zijn. Vijf personen hadden nog een boete van een paar honderd euro openstaan, waarvan er één is ingesloten omdat hij de boete van duizend euro niet direct kon betalen. Bij de controle op de N35 waren 24 mensen van politie, douane en marechaussee betrokken.

De Lutte A1

Op de A1 richting Nederland werden 320 voertuigen met 417 personen gecontroleerd. Er werd geen enkele overtreding van alcoholgebruik vastgesteld. Eén bestuurder werd bekeurd voor te donker getinte ramen, één voor een omgekat voertuig. Twee Portugezen kregen een boete van in totaal 900 euro opgelegd omdat zij in een onverzekerde auto zonder geldig kentekenbewijs reden. Vier personen zonder verblijfplaats in Nederland zijn via de Duitse politie teruggestuurd. De AID onderzoekt één geval van import van kalveren.
Aan de Duitse zijde van de grens aan de A1 werden 25 processen verbaal opgemaakt, terwijl 53 bestuurders direct bekeurd werden. Van drie personen werden verdovende middelen in beslag genomen, in totaal 13 gram. Bij één bestuurder is een bloedproef afgenomen om vast te stellen of hij onder invloed van verdovende middelen verkeerde.

Achtergrond

De controle is gehouden in het kader van de speerpunten van de Politie Twente en de Gemeente Enschede zoals die naar voren zijn gekomen wijkscans van de politie en de gemeente Enschede.
De deelnemende instanties hebben afgesproken om twee keer per jaar een grote grensoverschrijdende controle te houden. Met deze controle willen de instanties met name inzicht krijgen in grensoverschrijdende criminaliteit, transport van verdovende middelen, wapens, illegale vreemdelingen en het rijden onder invloed van alcohol / drugs.

Naast de Politie Twente waren bij de controle betrokken de KLPD, Douane, Koninklijke Marechaussee, Duitse Politie, Rijkswaterstaat, de Algemene Inspectiedienst Noordoost, de Inspectie Verkeer en Waterstaat, de Inspectie Milieuhygiëne Oost, de gemeente Enschede en het Openbaar Ministerie te Almelo. In totaal hebben zestig functionarissen, waaronder ook bikers en motorrijders aan de controle deelgenomen.



Politie Twente