Ingezonden persbericht

Persbericht

TOP, Techniek Ontmoetings Punt heeft het doel cultuur,
wetenschap en techniek toegankelijk maken voor een
breed publiek, een ontmoetingspunt te zijn waarin alle
mogelijke activiteiten plaats kunnen vinden om cultuur,
wetenschap en techniek met elkaar te verbinden.

Delft, 27 april 2007

Nieuwe activiteiten rondom thema mobiliteit gedurende de maanden april, mei en juni in Techniek Ontmoetings Punt

Rond het thema mobiliteit dat bij TOP dit kwartaal centraal staat, worden er tentoonstellingen georganiseerd en demonstraties gehouden. Iedereen is van harte welkom op zaterdag- en zondagen van 12:00 tot 17:00 uur aan de Hippolytusbuurt 14.

Intelligente auto
Wie een intelligente auto wilt zien moet naar het TOP komen. De auto is medeontwikkeld door TNO en bevat de laatste snufjes op het gebied van hulpmiddelen bij het autorijden.

Hoe werkt een sms eigenlijk?
The Big Mean Steam Machine laat zien hoe het lezen van een sms-bericht werkt. Het is heel gewoon dat men een bericht kan ontvangen op de mobiele telefoon, maar hoe zou een Big Mean Steam Machine dat doen. De machine is de komende maanden in TOP te zien.

The Big Mean Steam Machine is een prototype van de machines die je vaak in de 19de en vroeg 20ste eeuw zag. Machines die een grote logge en trage indruk maken op de huidige generatie, terwijl het destijds een grote revolutie teweeg bracht. Bijvoorbeeld de eerste stoom aangedreven fabriekshal, de windmolen etc.
De Big Mean Steam Machine staat voor het gebruik van een nieuwe techniek in een oud jasje.

Het prototype is het resultaat van een half jaar onderzoek en realisatie. Het bevat diverse oude maar ook relatief nieuwe technieken. Het display van deze machine bestaat 1000 kleine potjes waarmee de werking van een mobiele telefoon zichtbaar wordt gemaakt.

Tentoonstelling en lezing Interactieve Architectuur van TU Delft
Van 26 april tot 25 juni kunnen bezoekers in TOP, een experimentele installatie ervaren van de TU Delft. Op 3 mei is er een lezing over het project.
Het is een project van Hyperbody, een groep geleid door Prof. Ir. Kas Oosterhuis van het beroemde architectenbureau ONL in Rotterdam.

Hyperbody en ONL ontwikkelen interactieve architectuur. Dat zijn gebouwen waarvan de onderdelen, maar soms ook het geheel, reageren op veranderde omstandigheden en wensen van de gebruikers. Soms zijn ze ook zo geprogrammeerd dat ze uit zichzelf actie ondernemen. De installatie van Hyperbody laat zien hoe dit kan via sensoren verbonden met een computersysteem, een luchtcompressor en Festo Muscles. Dat laatste zijn een soort slangen die onder druk door een speciale winding 20% korter worden.

De coördinatie van Hyperbody, Ir. Hans Hubers geeft een lezing over deze ontwikkelingen op donderdag 3 mei om 20.30 uur.

Zondag 6 mei is er om 14.00 uur sprekershoek en spreekt Lucas Otermans over oorzaken recidive ofwel herhaalde criminaliteit. Meer info over de sprekershoek www.sprekershoek.nl

Woensdag 9 mei om 20.30 uur is er een lezing Serge Hoogendoorn en Winnie Damen over voetgangersstromen.

Donderdag 10 mei om 20.30 uur spreekt Ben Jansen over ITS Intelligente Transport Systemen

Overige lezingen
In mei en juni is er iedere week een lezing door deskundigen op het gebied van mobiliteit.
Meer informatie is te vinden op www.topdelft.nl

************