NEN


Commentaarperiode ontwerpnorm Basisstructuur databank Geneesmiddelen

vrijdag 27 april 2007, 13:37

Een van de peilers van het Elektronisch Medicatiedossier (EMD) is een databank, waarin alle geneesmiddelen die in Nederland worden voorgeschreven en afgeleverd op een gestructureerde wijze worden beschreven en gecodeerd. De Nederlandse geneesmiddelendatabank G-Standaard wordt al ruim twee decennia door artsen, apotheekhoudenden, verzekeraars en anderen gebruikt voor elektronische vastlegging en uitwisseling van gegevens over zorg met geneesmiddelen.

Waarborgen structuur
De KNMP heeft begin jaren '80 de geneesmiddelendatabank opgezet. Het doel van dit normalisatieproject is tweeledig. Enerzijds wordt hiermee de door Z-Index beheerde standaard een standaard van de hele Nederlandse zorg. Anderzijds kan deze Nederlandse norm internationaal worden uitgedragen. In praktische zin verandert er niets. Echter, door middel van normalisatie wordt de structuur voor de lange termijn gewaarborgd. De norm zorgt er bovendien voor dat andere landen bij nieuwe ontwikkelingen rekening moeten houden met de Nederlandse manier van definiëren van het geneesmiddel t.b.v. elektronische communicatie.

Informatiemiddag
In 2006 is een projectgroep ingericht om een ontwerpnorm te schrijven. Op 16 januari 2007 organiseerde NEN in samenwerking met NICTIZ, KNMP en Z-Index een informatiemiddag hierover. Alle belanghebbende partijen met betrekking tot de geneesmiddelendatabank waren uitgenodigd om gezamenlijk antwoord te geven op de vraag of het wenselijk is om de structuur - de ruggengraat - van de geneesmiddelendatabank G-Standaard te beschrijven in een Nederlandse norm. Dit werd door de aanwezigen bevestigd. De kritiek van de deelnemers tijdens deze informatiemiddag is in de ontwerpnorm NEN 7507 verwerkt.

Commentaarperiode
De officiële commentaarperiode van drie maanden start 1 mei en duurt tot 31 juli 2007. Belanghebbende partijen kunnen hun commentaar op het concept voor de NEN 7507 schriftelijk indienen bij NEN.

Informatie
Voor meer informatie, het concept voor de NEN7507 en/of commentaar kunt u terecht bij mevrouw Shirin Golyardi, e-mail: shirin.golyardi@nen.nl