Politie Friesland

landelijke dossiers

Geen dossiers aanwezig

Politieberichten van zaterdag 28 april

Fryslan, 28-04-2007 o Politieberichten van vrijdag 27 april 07.00 uur t/m zaterdag 28 april 11.00 uur

Leeuwarden: twee personenautos uitgebrand geen brandstichting De politie heeft vrijdagmiddag assistentie geleverd aan de brandweer tijdens een autobrand aan de Groningerstraat. Een personenauto was na het starten in brand gevlogen. De eigenaar kon het voertuig ongedeerd verlaten en alarmeerde de hulpdiensten via 112. De brandweer bluste het vuur maar kon niet voorkomen dat de auto volledig uitbrandde. Tijdens de autobrand sloeg het vuur over op een tweede personenauto. Het voorval leidde tot enorme rookontwikkeling maar er raakte niemand gewond. De twee volledig uitgebrande voertuigen zijn door een bergingsdienst afgevoerd.

Zurich: fietsster gewond
De politie heeft vrijdagochtend aan de Caspar De Roblesdijk hulp verleend tijdens een aanrijding tussen twee fietsers. Een 73-jarige vrouw uit Hengelo viel toen zij tijdens de rit een stokje in een fietswiel kreeg. Zij liep hand- en gezichtsletsel op en is per ambulance naar het MCL te Leeuwarden gebracht.

Beetsterzwaag: onderzoek naar vernielingen autos
De politie is een onderzoek gestart naar vernielingen van geparkeerde personenautos aan de Fockema Andrealaan. Onbekende daders vernielden de spiegels tussen donderdagavond en vrijdagochtend. Vier eigenaren van personenautos hebben inmiddels aangifte van vernieling van hun autospiegel gedaan.

Heerenveen: fietser gewond door aanrijding
De politie heeft vrijdagmiddag aan de Oude Koemarkt hulp verleend tijdens een aanrijding tussen twee fietsers. Twee Heerenveense fietsers van 85 en 32 jaar botsten door onbekende oorzaak frontaal op elkaar. De 85-jarige man raakte lichtgewond aan hand en gezicht. Hij is per ambulance naar het plaatselijke ziekenhuis gebracht en kon na een medische behandeling weer huiswaarts.

Drachten: inbraak school
De politie onderzoekt een inbraak in een dagcentrum voor gehandicapte kinderen aan de Langewyk waarbij twee beeldschermen en een telefoon zijn weggenomen. In de nacht van donderdag op vrijdag drong men het pand binnen door een ruit te forceren. Een 50-jarige inwoonster van Bolsward deed aangifte.

Sneek: fietsster gewond door aanrijding
De politie heeft vrijdagochtend aan de Van Giffenstraat hulp verleend tijdens een aanrijding tussen twee fietsers waarbij een 13-jarige fietsster uit Ijlst gewond raakte. Surveillerende agenten zagen het voorval. Het meisje lette even niet op en kwam tegen een 22-jarige fietser uit Sneek aan die linksaf ging, terwijl zij rechtdoor reed. Het meisje viel en liep schaafplekken en een bloedlip op. De agenten brachten het meisje thuis.

Sint Nicolaasga A6: twee automobilisten gewond tijdens
kop-staartbotsing
De politie heeft vrijdagmiddag op de snelweg A6 hulp verleend tijdens een kop-staartbotsing tussen drie personenautos en waarbij twee personen nekletsel opliepen. Het incident ontstond toen drie automobilisten in de richting van Joure reden. Twee personenautos stonden door filevorming nagenoeg stil. Een achteropkomende bestuurder, een 49-jarige automobilist uit Stiens, merkte dat te laat op en botste tegen de achterzijde van zijn voorganger aan. Die auto botste op zijn beurt ook tegen zijn voorganger aan. De 49-jarige man is, evenals een 59-jarige inwoner van Rutten, per ambulance naar het ziekenhuis van Heerenveen gebracht.

Hoornsterzwaag: man ernstig gewond na val
De politie heeft vrijdagochtend aan de Miedwei hulp verleend nadat en man tijdens werkzaamheden van het dak van een ligboxstal was gevallen. Het slachtoffer, een 24-jarige inwoner van Makkinga, raakte ernstig gewond toen hij door het dak zakte en 8 meter naar beneden viel. Hij is per traumaheli naar het UMCG gebracht. Over de conditie van het slachtoffer zijn geen details bekend. Naast de traumaheli kwamen ook politieagenten en een ambulance ter plaatse. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

Terwispel: motorrijder ernstig gewond door aanrijding
De politie heeft vrijdagmiddag aan de Koaibosk hulp verleend na een aanrijding tussen een motorfiets en een personenauto. Een motorrijder (personalia onbekend) raakte ernstig gewond en is per ambulance naar het UMCG gebracht. De aanrijding ontstond toen een 43-jarige automobilist uit Gorredijk op de afrit reed, in de richting van Tijnje. De motorrijder reed over Koaibosk en ging in de richting van Heerenveen. Toen de motorrijder vlak voor de kruising kwam, trok de linksafslaande automobilist op. Hij verklaarde dat hij de motorrijder niet had opgemerkt. Een aanrijding was het gevolg waarbij de motorrijder over de auto vloog en enkele meters verder op het wegdek viel. De automobilist kwam met de schrik vrij. De motor is door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Makkum: openbare dronkenschap
De politie heeft zaterdagochtend aan de Bleekstraat een 60-jarige inwoner van de gemeente Wûnseradiel aangehouden inzake verzet. De man was onder invloed van alcohol en bevond zich op de openbare weg. Hij weigerde alle medewerking aan de agenten die hem, met een proces-verbaal voor openbare dronkenschap, naar huis wilden brengen. Daarop is de man aangehouden, naar het bureau gebracht en ingesloten. Er is proces-verbaal opgemaakt voor openbare dronkenschap en het niet voldoen aan bevel of vordering. Hij is daarna weer vrijgelaten.

Leeuwarden: verdachte aangehouden na belediging
De politie heeft vrijdagavond aan het Cambuurplein een 23-jarige inwoner van Franeker aangehouden inzake belediging. De man beledigde de surveillerende agenten zonder aanleiding en kreeg een
proces-verbaal. Hij ontving een tweede proces-verbaal omdat de verdachte zich niet kon legitimeren.

Harkema: aanhouding verdachte
De politie heeft vrijdagavond aan de Ikeloane een 34-jarige inwoner van Harkema aangehouden inzake openbare dronkenschap en verzet. De politie kwam ter plaatste na een melding van overlast van hangjeugd. De agenten zagen bij aankomst dat de verdachte een groep jongeren te lijf wilde gaan en scheidde de partijen. De man negeerde het verzoek van de agenten om te vertrekken waarop hij aangehouden is. Hij is naar het bureau gebracht waar proces-verbaal opgemaakt is voor openbare dronkenschap en het niet voldoen aan bevel of vordering. De verdachte is daarna weer vrijgelaten.

Leeuwarden: recalcitrante verdachte aangehouden
De politie heeft vrijdagavond aan de Goudenregenstraat bij een opvang voor dak- of thuislozen een 34-jarige Leeuwarder aangehouden. De man zorgde in het pand voor overlast waarop de politie ingeschakeld werd. Nadat de agenten hem naar buiten begeleidden bleef hij vervelend en sloeg hij op ramen en deuren van de opvang. De man negeerde de verzoeken van de agenten om te vertrekken, hij is aangehouden en naar het bureau gebracht. De man is met een proces-verbaal weer vrijgelaten.

Oosterwolde: aanhouding flessendief
De politie heeft zaterdagochtend aan de Stationsstraat een 22-jarige Leeuwarder aangehouden inzake diefstal van statiegeldflessen. De man kon aangehouden worden na een melding van een getuige. Gerammel van flessen trok zijn aandacht en hij zag de verdachte daarna weglopen. Omdat er een goed signalement bekend was kon de politie de verdachte korte tijd daarna aan de Stationsstraat aanhouden. Uit onderzoek bleek dat er drie zakken met ieder 50 statiegeldflessen bij een supermarkt aan de Trambaan weggehaald waren. De zakken stonden bij de supermarkt klaar voor transport, maar waren door de verdachte naar een parkeerterrein gebracht. De verdachte is aangehouden, naar het bureau gebracht en ingesloten. De politie vervolgt haar gesprekken met de getuige en de verdachte.

Fryslân: rijden onder invloed rijbewijzen ingevorderd
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden. Alle bestuurders kregen een proces-verbaal en moeten bij het CBR een cursus alcohol en verkeer volgen.

Gorredijk: Stationsweg, twee inwoners van Gorredijk van 18 en 19 en jaar, zij bliezen respectievelijk 645 ug/l en 845 ug/l. Surveillerende agenten zagen een beschadigde personenauto rijden. De 19-jarige bestuurder en zijn 18-jarige bijrijder verklaarden dat er op het industrieterrein aan de Werf een lantaarnpaal omver gereden was. Omdat onduidelijk was wie er gereden had, zijn beide verdachten aangehouden. Tijdens de blaasproef bleek dat beiden onder invloed van alcohol waren. Tijdens een fouillering is bij de 18-jarige verdachte tevens een mes aangetroffen wat in beslag genomen is.