Nieuw-Vlaamse Alliantie


Jong N-VA legt lijst neer in Waals-Brabant (28/04/07)

Jong N-VA steunt Waalse autonomiegedachte

Jong N-VA zal onder de naam Nouvelle Wallonie (N-WA) in Waals-Brabant deelnemen aan de federale verkiezingen van 10 juni om zo de Waalse autonomiegedachte uit te dragen. Op zaterdag 28 april werd op de markt van Nijvel een eerste poging gedaan om de nodige 200 handtekeningen te verzamelen.

De Waalse partijen profileren zich uit electorale overwegingen als belgicaine. Maar deze traditionele Waalse partijen zijn machtspartijen die niet bekommerd zijn om de gewone Waal. Gelukkig begint het te dagen bij een aantal Walen. Eerder wees Paul-Henry Gendebien, (Rassemblement Wallonie France) op het failliet van de Belgische staat. Daarnaast werd de lijst Wallon voorgesteld, die eveneens pleit voor Waalse onafhankelijkheid.

Jong N-VA prijst hen voor de moed waarmee zij politieke taboes en mentale barrières doorbreken en steunt hen in het uitdragen van de Waalse autonomie-gedachte. Daarom zal Jong N-VA hen helpen en onder de naam Nouvelle Wallonie, een lijst indienen in Waals-Brabant, waar Wallon geen plannen heeft.

Het is voor Jong N-VA duidelijk dat alle Walen baat hebben bij een staats(her)vorming en dat zij, al dan niet expliciet, er ook vragende partij voor zijn. De voorbeelden spreken voor zich:


1. Door een regionalisering van de fiscaliteit kan Wallonië eindelijk het Marshallplan uitvoeren, in het bijzonder de "zones franches", waarbij achtergestelde regios een drastische belastingverlaging krijgen.

2. De regionalisering van de werkgelegenheid zal een einde maken aan de hoge werkloosheidscijfers. Volgens Waals minister André Antoine (CDH) is de werkloosheid in Wallonië immers te wijten aan het federale beleid.

3. Volgens een peiling van Le Soir/De Standaard vindt bijna de helft van de Franstaligen dat Wallonië moet beslissen over werkgelegenheid, verkeer en misdaadbestrijding.

4. Een regionalisering van de huurwetgeving maakt het mogelijk om eindelijk paritaire huurcommissies op te richten volgens Waalse wensen.

5. De Fédération des étudiants francophones (FEF) is vragende partij voor de overheveling van de Riziv-quota voor geneesheren, kinesisten en tandartsen.

Jong N-VA wil een nieuwe dynamiek voor de Waalse regio. Wallonië gaat vooruit, maar niet snel genoeg. Wij willen Wallonië niet langer laten afhangen van de andere regios in België. Regios met een andere demografische, ruimtelijke en economische structuur. Gemeenschappen met een andere publieke en politieke cultuur, met andere vragen en antwoorden.

Wallonië moeten haar verlatingsangst overwinnen en gaan voor de vlucht vooruit.

Vlaamse vrienden, laat ons scheiden!

Zie ook de webstek www.n-wa.be.

Auteur:
Voorzitter Jong-N-VA
Bas Luyten

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Jong-N-VA
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: jong@n-va.be
Url: www.jongnva.be