Eigen Huis: meerwerk nieuwbouwwoningen veel te duur

28.04.2007 / 19:01 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vereniging eigen huis

Vereniging eigen huis

http://www.eigenhuis.nl

Eigen Huis: meerwerk nieuwbouwwoningen veel te duur

Amersfoort, 28 april 2007

Meerwerk bij de bouw van een nieuwbouwwoning is veel te duur, vindt Vereniging Eigen Huis. Voor veel kopers zijn de hoge prijzen en beperkte keuzemogelijkheden bij zaken als sanitair, tegels, keukens en kleine uitbreidingen als extra stopcontacten in de nieuwe woning een grote ergernis. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijk dat 88% van de nieuwbouwkopers vindt dat bouwers te veel vragen voor het meerwerk van hun nieuwe huis.

Volgens Vereniging Eigen Huis maken sommige bouwers misbruik van hun machtspositie door meerwerkopties tegen extra hoge prijzen aan te bieden. 'Het meer- en minderwerk behoort nog echt tot het machtsdomein van bouwers', zegt beleidsadviseur Steven Wayenberg van de vereniging. 'Hij mag voor extra's aan de woning vragen wat hij wil en ook meer- en minderwerk weigeren. Daarnaast is hij vrij om een koper naar een bevriende keuken- of sanitairspecialist te sturen. Ook zijn er geen regels voor omschrijvingen van meerwerk en staat nergens wanneer kopers informatie over meer- en minderwerk moeten ontvangen'.

De prijsverschillen voor meerwerk zijn enorm. De ene bouwer rekent 165 euro voor een grotere cv-ketel, een ander vraagt daarvoor 1.850 euro. De kosten voor het verplaatsen van een lichtpunt aan het plafond lopen uiteen van 20 euro tot 263 euro en voor het monteren van een klokthermostaat wordt door een bouwer zelfs 450 euro gerekend. Waar sommige bouwbedrijven de draairichting van een binnendeurkozijn gratis veranderen, rekent een ander daar 148 euro voor. Eén koper van een nieuwbouwwoning moest voor het verhogen van zijn toilet naar 'seniorenhoogte' zelfs 2.166 euro betalen. Dat blijkt uit de door Vereniging Eigen Huis verzamelde meer- en minderwerklijsten van leden.

Bijna de helft van de kopers ontvangt de meer- en minderwerklijst pas ná het tekenen van het contract. Het gevolg is dat de koper bij het tekenen van het contract niet weet waar hij uiteindelijk aan toe is. Vereniging Eigen Huis adviseert kopers om meer- en minderwerklijsten op te vragen voordat het koopcontract wordt getekend. Lijsten met met vermeldingen als 'bedrag op aanvraag' of 'prijs nader te bepalen' of waar het meerwerk niet is gespecificeerd is, zijn niet acceptabel.

In Eigen Huis Magazine van mei staan praktische tips waarmee kopers zich kunnen wapenen tegen de macht van de bouwers. Het onderzoek en het artikel staan ook op www.eigenhuis.nl


Noot voor de redactie,