Ingezonden persbericht

GroenLinks Heerlen
Drs M.S. Rahnama'i
Patersweg 22
6431 GC Hoensbroek

Aan Het college van B & W gemeente Heerlen

Heerlen, 28 april 2007
Betreft : Raadsvragen ex artikel 35 reglement van orde
Onderwerp: Toepassing bestrijdingsmiddel Casoron G

Geachte College,
De gemeenteraadsfractie van GroenLinks Heerlen wenst vragen te stellen over het eventuele gebruik van het onkruidbestrijdingmiddel Casoron G / Dichlobenil

Mijn fractie heeft onlangs een bericht gekregen dat de gemeente Heerlen het onkruidbestrijdingsmiddel Casoron G indien nodig gebruikt. Casoron G heeft als werkzame stof dichlobenil en is volgens het wettelijk gebruikvoorschrift onder andere toegestaan onder houtige gewassen in parken en plantsoenen, alsmede onder wegbeplantingen en windsingels; op permanent onbeteelde terreinen en onder vangrails, rondom verkeersborden en wegbebakeningen, alsmede op de grensstrook met een breedte van max. 25 cm tussen wegen of paden en de daarlangs liggende bermen.

Wij zijn in beginsel tegen het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen in het openbaar groen. Het gebruik is naar onze mening niet noodzakelijk om verschillende redenen. Vaak is er sprake van goede alternatieven, die zeker milieuvriendelijker zijn.
Hoewel het middel dichlobenil formeel is toegestaan, kunnen bij het gebruik grote vraagtekens worden gezet.
Uit proeven bij ratten en hamsters bleek dat het middel lever- en lymfklierkanker veroorzaakt. Dit houdt in dat het ook voor de mens en andere dieren mogelijk kankerverwekkend is. Het middel is acuut giftig voor vissen en vermindert ook het voortplantingsvermogen. Ook bij bijvoorbeeld konijnen kan het bestrijdingsmiddel de vruchtbaarheid verminderen.
Het gif kan bij dieren aantasting van het neusslijmvlies veroorzaken, wat de reuk en het transport van een belangrijk aminozuur naar de hersenen vermindert. Dit risico is ook aanwezig bij snuffelende honden die het Casoron G kunnen binnenkrijgen.

Het bestrijdingsmiddel is bijzonder persistent in de bodem. Het middel is tot vijf jaar na gebruik gemeten. Dichlobenil kan het grondwater vervuilen en vormt daarmee een bedreiging voor de drinkwaterwinning. Dichlobenil verdampt en kan dus ook de lucht besmetten in de gebieden waar het is gebruikt. Mensen die met het gif werken kunnen het dus inademen.
Volgens onze informatie raadt ook het ministerie van VROM het gebruik van Casoron G af.

blz. 2.

Het voorgaande leidt mijn fractie tot de volgende vragen:

1. Wanneer en waar past de gemeente Casoron G toe?
2. Wat is het algemene beleid van de gemeente inzake de toepassing van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen in de openbare ruimte en in het bijzonder in het openbare groen.

GroenLinks was in de veronderstelling dat de gemeente in zijn beleid onderschrijft dat het niet gewenst is om chemische onkruidbestrijding in openbaar groen toe te passen en daarom ook geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruikt in het openbare groen.
3. Is met het wel gebruiken van Casoron G sprake van een recente beleidswijziging?
4. Of zijn al lange tijd chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, ondanks dat de gemeente de schijn wekte een natuurlijke beheerswijze van het openbare groen toe te passen?

5. In hoeverre is het gebruik van Casoron G noodzakelijk, waarbij noodzakelijk moet worden uitgelegd dat er geen biologische of mechanische onkruidbestrijding mogelijk is?

6. Wij verzoeken het college om advies over het gebruik van Casoron G in te winnen bij de Waterleidingmaatschappij Limburg en dit advies ter kennis te brengen aan de gemeenteraad.

Uit onze vragen blijkt dat mijn fractie geen voorstander is van het gebruik van Casoron G.
7. GroenLinks verzoekt het college dan ook om het gebruik van Casoron G en eventuele andere chemische bestrijdingsmiddelen in het openbaar groen te staken.

Ook het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de openbare ruimte (waaronder Glyfosaat - RoundUp?) zou naar de mening van mijn fractie moeten worden gestaakt.
8. Is het college bereid om het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen spoedig te staken en hiervoor in de plaats een meer milieuvriendelijk beleid te introduceren?

Ik verzoek het college deze vragen spoedig te beantwoorden en zo mogelijk het gebruik van Casoron G nog dit voorjaar te staken.

Met dank voor uw aandacht,

Drs M.S. Rahnama'i
Fractie-voorzitter GroenLinks Heerlen e.o.

---- --