Ingezonden persbericht


Verhalen van Fred in theater Jansstraat

Op zondagavond 29 april a.s. speelt Haarlemse toneelspeler Fred Rosenhart een muzikale bewerking van het theaterstuk "Geschichten aus dem Wienerwald" in Theater het Voormalig Gerechtsgebouw in Jansstraat 48-50 te Haarlem. Hij wordt daarbij muzikaal begeleid door Bart Siekman (piano, viool) en Maria Eldering (viool). Deze avond wordt op deze manier een unieke combinatie van een miniconcert en een solo-eenakter.

Het opmerkelijke theaterstuk "Geschichten aus dem Wienerwald" is onlangs onder regie van Ko van Leeuwen uitgevoerd door de vereniging KTG. In dit stuk van de Oostenrijkse Hongaar Ödön von Horváth wordt de bekrompenheid van de Oostenrijkers in de jaren 30 beschreven. Fred Rosenhart, die de rol van Toverkoning vervulde, was zo onder de indruk van het verhaal, dat hij het stuk heeft bewerkt tot een eenakter. Tegen de achtergrond van de opkomst van Hitler vertelt hij het levensverhaal van de Toverkoning op humoristische maar ook ontroerende wijze. In deze week voor de herdenkingen van WO II en de viering van de bevrijding een zeer toepasselijk gegeven.

De Weense muziek, o.a. van Johan Strauss, speelt een belangrijke rol in het stuk en door de muzikale omlijsting door Bart Siekman en Maria Eldering krijgt de uitvoering een heel bijzondere uitstraling.

Fred Rosenhart (1953) is kunstenaar en acteur. Naast zijn schilderwerk is hij veelvuldig op het toneel te aanschouwen. Recent speelde hij o.a. in Anne Frank, Driekoningenavond van Shakespeare en Nu even niet/Nu even wel van Maria Goos. Zijn eerste musicalrol was onlangs in Het Oude Brinkmann van Marijke Kots. Verder is hij op diverse historische locaties te zien in Living History-producties van zijn eigen stichting "Living History Kennemerland", bijvoorbeeld in het museum de Cruquius en het Oude Slot in Heemstede.

Bart Siekman (1984) speelt viool en piano. Met het Kennemer Jeugdorkest maakte hij verscheidene tournees naar het buitenland. Hij vervolgde zijn vioolcarrière in het VU-orkest waar hij nog steeds in speelt. In maart dit jaar is zijn eerste zelf gecomponeerde stuk voor piano en fagot uitgevoerd in de Toneelschuur in Haarlem. Zijn muzikale prestaties richten zich naast het klassieke vlak ook op o.a. musicalbegeleiding bij amateurverenigingen. Hij is lid van het Galamianinstituut, waar hij de kans krijgt in het hele land op te treden met andere jonge talenten.

Maria Eldering (1982) speelt sinds haar vijfde viool en haar eerste theateroptreden met viool was op haar elfde. Ook zij kwam in het Kennemer Jeugd Orkest en maakte samen met Bart tournees naar het buitenland. In 2006 studeerde ze af aan de Hogeschool van Utrecht als muziektherapeute. Recent kwam zij in aanraking met de combinatie theater en muziek: zo speelde ze o.a. the fiddler on the roof in Anatevka, begeleiide de voorstelling Anne Frank met Klezmer muziek en trad ze samen op met Astrid Nijgh in een voorstelling over het leven van Lennaert Nijgh. Dit voorjaar verschijnt haar eerste cd die ze samen met Astrid Nijgh heeft opgenomen. Sinds kort heeft ze een nieuwe passie: componeren. Wetenswaardig is nog dat ze gedeeltelijk van Weense afkomst is en dus letterlijk is grootgebracht met de Weense muziek.

Fred Rosenhart, Bart Siekman en Maria Eldering op 29 april om 20.30 uur in Theater het Voormalig Gerechtsgebouw, Jansstraat 48-50 te Haarlem met Geschichten aus dem Wienerwald. Bewerking, regie en spel: Fred Rosenhart.
Muzikale omlijsting: Bart Siekman en Maria Eldering. Met dank aan Ko van Leeuwen en Marijke Kots.

Kaarten á E 8,50,- kunnen besteld worden via telefoonnummers 06-16029792, via www.hetgerechtsgebouw.nl of aan de kassa van het theater Het Voormalig Gerechtsgebouw op de dag van de voorstelling. Kassa is geopend vanaf 19.30 uur.
Meer informatie: www.hetgerechtsgebouw.nl

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Goes 06-20422660. Theater Voormalig Gerechtsgebouw
Jansstraat 48-50 Haarlem
www.hetgerechtsgebouw.nl

---- --