Ingezonden persbericht


Directie Communicatie

Persbericht
Datum 20 april 2007
Kenmerk 067

Koninginnedag 2007: Wat kan en mag in Amsterdam?

Dit jaar wordt de vooravond van Koninginnenacht op zondag 29 april en wordt Koninginnedag op maandag 30 april gevierd. Om van de nacht en dag een plezierig feest voor jong en oud te maken, is weer een aantal spelregels van kracht. Hierin staat beschreven wat er wel en niet is toegestaan, zoals de regels voor het houden van de vrijmarkt, de verkoop van etenswaren, de bijzondere afspraken met Horeca Nederland over de verkoop van alcohol en het verantwoorde gebruik hiervan. Ook vindt u hier de regels voor het varen met (plezier)bootjes door de grachten en een overzicht van de kindervrijmarkten. Hieronder vindt u een aantal van die regels en tips. Voor een compleet overzicht verwijzen wij u graag naar www.amsterdam.nl/koninginnedag.

Vooravond Koninginnedag Op zondag 29 april zal tijdens de vooravond van Koninginnedag een verlengde weekendregeling van kracht zijn. Dit betekent dat de terrassen tot 02.00 uur open zullen zijn en de algemene sluitingstijd van de cafés 04.00 uur zal zijn. Buitenpodia en buitentaps zullen van 19.00 tot 01.00 uur open zijn.

Vrijmarkten
Vrijmarkt is tijdens de viering van Koninginnedag vanaf 06.00 tot 20.00 uur in principe overal toegestaan (voor uitzonderingen zie de Spelregels op de website). Naast de bekende vrijmarkt in het Centrum en de kindervrijmarkt in het Vondelpark zal er ook in de stadsdelen Zuid, Zuidoost en Osdorp een ruim aanbod aan feestelijkheden zijn. Neemt u vooral ook hier een kijkje.

Enkele huisregels
Particulieren mogen blikjes of plastic (dus geen glazen) flesjes frisdrank verkopen. Het is particulieren niet toegestaan om alcoholische drank of bederfelijke etenswaren te verkopen of gratis te verstrekken. Particulieren mogen niet meer dan een stuk (zwak)alcohol bij zich hebben. Het zogenaamde six pack, op het lichaam gedragen taps en vaten bestemd voor de thuistap worden beschouwd als meer stuks alcohol. Particulieren die op de openbare weg in het bezit zijn van meer dan één blikje/plastic flesje of andersoortige verpakking (zwak)alcoholische drank worden beschouwd als handelaar en lopen het risico van inbeslagneming. Op straat zullen verscheidene tappunten zijn. De gemeente wijst u er op dat de stadsdelen het gebruik van zogenaamde ecobekers verplicht kan stellen. In het stadsdeel Centrum is dit in ieder geval verplicht. Op deze bekers zit statiegeld.

Persberichten van de gemeente Amsterdam zijn ook te vinden onder: http://www.amsterdam.nl/persberichten. Een RSS-feed is beschikbaar op het adres: http://www.amsterdam.nl/xml/latestnews.xml

20 april 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 067 Bestuursdienst
Pagina 2 van 3

Voor uw gemak zullen er tijdens Koninginnedag overal in de stad toiletwagens en plaskruizen worden geplaatst. Wij maken u er op attent dat de politie tegen het zogenaamde wildplassen zal optreden.

Vaartuigen
Eenrichtingsverkeer:
Om de doorvaart te bevorderen en drukke punten te ontlasten is op maandag 30 april eenrichtingsverkeer ingesteld.

Bijzonderheden:
Prinsengracht.

· Voor alle vaartuigen op de Prinsengracht geldt dat de Prinsengracht alleen bevaarbaar is vanaf het Westerdok (via de Korte Prinsengracht, kruising Brouwersgracht) in de richting van de Amstel, waarbij de doorgang geblokkeerd kan worden in verband met een te grote drukte op het water.
· Invaarverbod Brouwersgracht vanaf de Singelgracht (Kostverlorenvaart) richting Korte Prinsengracht.

· Stremming van de vaarweg Brouwersgracht tussen de Keizersgracht en de Korte Prinsengracht.
(zie ook het Kaartje Vaarroutes).

Plattegrond
De gemeente Amsterdam heeft in samenwerking met het GVB, het stadsdeel Centrum en de NS, een flyer met plattegrond ontwikkeld, waarop onder andere de locaties met kinderactiviteiten, vrijmarkt, muziek en omleidingen openbaar vervoer staan aangegeven. De flyer is als pdf-bestand te downloaden van www.amsterdam.nl.

Tips om naar Amsterdam af te reizen Door de grote drukte kan het Centraal Station niet iedereen aan- en afvoeren. Bezoekers die met de NS vanuit de richting Utrecht en Zuid-Holland (richting Gouda) naar Amsterdam reizen, wordt dan ook dringend aangeraden om uit te stappen op het station Amsterdam Amstel en verder te reizen met de metro. De metro rijdt op maximale capaciteit om het aanbod van reizigers tussen het Amstelstation en de binnenstad te verwerken. Mede om deze overstap te vergemakkelijken is een `Oranjeretour' ontwikkeld: Een NS-retour van elk station in Nederland dat gratis vervoer met het GVB biedt. Het Oranjeretour bevat ook een per vertrekstation opgedrukt reisadvies.

Advies voor treinreizigers:
Uit de richting Utrecht:

· Stap uit op het Amstelstation en zet de rit voort met de metro. Met je `Oranjeretour' kun je op Koninginnedag (maandag 30 april) gratis van de metro en het andere GVB- vervoer gebruik maken.

· Ga je naar het Museumplein, stap dan de metro uit op het Weesperpleinstation en volg de Groene looproute. Dat is de snelste manier om op het Museumplein te komen.

· Stap uit op station Zuid en wandel langs de gezellige vrijmarkten in Amsterdam-Zuid naar het Vondelpark.
Wederom zullen looproutes zijn aangelegd naar en tussen de attractiepunten.

Als men met de auto naar Amsterdam komt, dan wordt geadviseerd gebruik te maken van de P+R-terreinen Sloterdijk, Transferium-ArenA of Olympisch Stadion en verder te reizen met het openbaar vervoer.

Voor verdere informatie over het openbaar vervoer kunt u terecht op: NS: www.ns.nl; GVB: www.gvb.nl; ConneXXion: www.connexxion.nl; Arriva: www.arriva.nl
---

20 april 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 067 Bestuursdienst
Pagina 3 van 3

Pb-067