Ingezonden persbericht


Persbericht

24 april 2007, Utrecht

Waterlinie op Wielen gaat 'on tour'

Op zondag 29 april wordt de Waterlinie op Wielen om 12.00 uur officieel geopend in het Vestingmuseum in Naarden. Burgemeester Peter Rehwinkel van Naarden zal op spectaculaire wijze per helikopter de sleutel van het mobiele informatiecentrum overhandigen aan Arnold van Vuuren, projectdirecteur van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hiermee wordt het startsein gegeven voor de Waterlinie op Wielen "on tour".

De Nieuwe Hollandse Waterlinie ligt in een groot gebied van Muiden tot aan de Biesbosch, met enkele informatiepunten op grotere centraal gelegen forten en vestingwerken. Diverse actieve belangstellenden willen graag op meer decentrale plekken in de Hollandse Waterlinie informatie over de linie aanbieden. Daarom hebben de stichting Werk aan de Linie en Podium (bureau voor educatieve communicatie) het initiatief genomen om te komen tot de realisatie van een mobiel infocentrum: de Waterlinie op Wielen. Het is een informatiecentrum dat naar de plek komt waar het publiek is, bijvoorbeeld tijdens een expositie of evenement op een fort. De Waterlinie op Wielen kan forten en gemeenten aandoen, maar ook scholen bezoeken. De Waterlinie op Wielen is een voorloper op de leskist Hollandse Waterlinie die op dit moment in ontwikkeling is.

Locaties

De Waterlinie op Wielen is een nieuw gebouwde waterlinieblauwe 'schaftwagen' van 2.70 bij 7.00 meter. In de wagen staat een linietafel met een overzicht van de Waterlinie van Muiden tot de Biesbosch. Het mobiele informatiecentrum voor de Hollandse Waterlinie bevat tevens diverse (interactieve) presentaties op en in panelen, computers en 'verrekijkers' over verleden, heden en toekomst van de linie. Vanaf begin mei is de Waterlinie op Wielen 'on tour' in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Van 4 tot 14 mei staat het op Kasteel Groeneveld bij de tentoonstelling over het Nederlandse landschap. Op 17 mei is Woudrichem aan de beurt met hun vestingstedendag. Van 20 t/m 28 juni is de Waterlinie op Wielen te bezoeken bij Fort Rijnauwen voor en na de theatervoorstelling Bloedbanket. Van 29 juni tot 9 juli is het te vinden op Fort Asperen en van 9 tot 16 juli staat de keetwagen in het Mobilion. In augustus staat de Waterlinie op Wielen weer bij Kasteel Groeneveld en verder zal het dit jaar ook het Pannerdens kanaal, Fort aan de Klop en Fort Vreeswijk aan doen.

Reserveren
De Waterlinie op Wielen is financieel mogelijk gemaakt door het Projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie, de 5 Waterlinieprovincies (Noord-Holland, Zuid-Holland. Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant), het VSB-fonds, de Mondriaanstichting en het ANWB-fonds. Hierdoor kan de Waterlinie op Wielen de komende 3 jaar gratis 'on tour' door het hele gebied van de Hollandse Waterlinie. Het is te reserveren door alle organisaties die voorlichting geven over en activiteiten organiseren in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dat kunnen gemeenten, waterschappen, provincies, VVV's , fortbeheerders en recreatieondernemers zijn, maar ook scholen of historische verenigingen. De Waterlinie op Wielen kan afhankelijk van de activiteit voor een dag, een weekend, een week of langer geboekt worden. De vaste standplaats van de Waterlinie op Wielen is het Nederlands Vestingmuseum in Naarden. Van daaruit gaat het 'te veld' naar diverse plekken en activiteiten in de waterlinie. Op de website www.fortvechten.nl is achter de knop 'infocentra' meer informatie te vinden.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie, een vijf kilometer brede verdedigingslinie aangelegd tussen 1815 en 1940, was in tijd van oorlog onder water te zetten. Waar dat niet kon, verrezen forten. De Nieuwe Hollandse Waterlinie, die loopt van Muiden tot aan de Biesbosch, bestaat uit ruim 50 forten en vijf vestingsteden. Talloze kazematten, sluizen en groepsschuilplaatsen vormen de in totaal bijna duizend verbindingselementen. Tijdens de mobilisatie van 1939-1940 werd de Waterlinie voor het laatst in stelling gebracht. Daarna verloor de Linie zijn militaire functie. Vanaf 1999 geldt de Nieuwe Hollandse Waterlinie als Nationaal Project, welke zich ten doel stelt de Nieuwe Hollandse Waterlinie als onderdeel van het Nederlands cultureel en landschappelijk erfgoed tot een herkenbare ruimtelijke eenheid te maken en duurzaam in stand te houden. Hiertoe zullen eigentijdse functies zoals recreatie, waterbeheer, landbouw, natuur, verkeer en vervoer aan de Linie worden toegevoegd. Behoud door ontwikkeling vormt hierbij uitgangspunt.


---



Ingezonden persbericht