Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 25 april 2007

Grote belangstelling Pabo-studenten voor reis naar voormalig concentratiekamp Ravensbrück

Op zondag 29 april aanstaande vertrekt een groep van 65 studenten van 31 verschillende pabo-opleidingen in Nederland voor een educatieve reis naar het voormalig concentratiekamp Ravensbrück. Zij worden vergezeld door overlevenden van de kampen. De reis is een initiatief van het Comité Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII - Heden en wordt georganiseerd in samenwerking met de Gedenkstätte in Ravensbrück. In dezelfde periode nemen 15 pabo-docenten deel aan een educatieve reis naar de voormalige concentratiekampen Bergen-Belsen, Ravensbrück en Sachsenhausen.

In dit grensoverschrijdende project werken Nederlandse en Duitse instellingen samen in de scholing van (aankomende) leraren. Het project wordt gestimuleerd en financieel ondersteund door het Ministerie van VWS- Directie Oorlogsgetroffenen en Herinnering WO II.

De reis vindt plaats in de periode van 29 april tot en met 4 mei 2007.

Op de uitnodiging richting pabo's om een afvaardiging aan de reis te laten deelnemen, kwamen zoveel positieve reacties dat de reis al snel volgeboekt bleek.

Doel van de reis is dat studenten leren hoe zij les kunnen geven over de Tweede Wereldoorlog aan de hand van sporen van de oorlog in hun eigen omgeving en de persoonlijke verhalen van ooggetuigen die deze periode meemaakten. Tijdens de reis staat de kennismaking tussen studenten en ooggetuigen van de oorlog centraal.

Een bijzondere ervaring tijdens het bezoek zal zijn, dat de student dagelijks omgeven wordt door 'geschiedenis'. Tijdens de reis bezoeken de studenten de Gedenkstätte in Ravensbrück en het Holocaust-monument in Berlijn. Daarbij worden zij begeleid door overlevenden van de concentratiekampen en de educatief medewerkers van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de Gedenkstätte Ravensbrück. Deze beide instellingen zorgen voor het educatieve kader van de reis.

Op 2 mei wordt het bezoek aan de Gedenkstätte Ravensbrück afgesloten met een door de studenten zelf vormgegeven herdenking. Hierbij zal singer/songwriter Maarten Peters optreden en spreken studenten en overlevenden een overdenking uit.

Op 3 mei presenteren de studenten de door hen uitgevoerde opdrachten en de tijdens de reis opgedane indrukken tijdens een bijeenkomst in de Nederlandse ambassade in Berlijn, in aanwezigheid van een afvaardiging van het Ministerie van VWS en de Nederlandse ambassadeur.

Op 4 mei wonen de studenten de dodenherdenking op het voormalig kampterrein van Westerbork bij, waar zij een bijzondere bijdrage leveren aan het herdenkingsprogramma.



Ingezonden persbericht