Gemeente Tilburg

26-4-2007
Tilburgse kinderen krijgen ook een lintje

Kinderen tot 12 jaar kunnen vanaf 2008 een lintje krijgen als zij zich op een bijzondere
manier inzetten voor andere mensen of een bijzondere prestatie leveren.

Wethouder jeugd- en jongerenparticipatie Marieke Moorman is blij met het collegevoorstel. Hoewel in de criteria nergens een leeftijdsgrens wordt genoemd, krijgen tot nu toe alleen volwassenen een lintje. De reden is dat je je al 'geruime tijd' voor de samenleving moet hebben ingezet om ervoor in aanmerking te komen. Voor kinderen of jongeren is een onderscheiding dan niet snel weggelegd. Dat terwijl een onderscheiding niet alleen een uiting van waardering is, maar ook een stimulans door te gaan met het 'goede werk'. Reden te meer om juist kinderen op deze manier aan te sporen om zich in te zetten voor anderen. Op 29 april volgend jaar zullen voor het eerst kinderlintjes worden uitgereikt, als de raad akkoord gaat met het plan. Deze bespreekt op7 mei in de commissie Modern Bestuur.

Jury gaat aanvragen beoordelen
De kinderlintjes worden ingevoerd voor kinderen tot 12 jaar indien sprake is van zich belangeloos inzetten voor de stad of voor inwoners van de gemeente, bijvoorbeeld door langdurig andere mensen te helpen of een bijzondere prestatie te leveren. Het college van Tilburg kent de Kinderlintjes toe, maar doet dit op voordracht van een jury. Deze jury zal bestaan uit personen die op een of andere wijze werkzaam zijn met kinderen. Dat kunnen mensen uit het onderwijs zijn, maar ook kinderen of jongeren zelf zullen zitting nemen, net als wethouder jongerenparticipatie.

Uitreiking
De uitreiking van de Kinderlintjes vindt plaats op dezelfde dag als de uitreiking van de reguliere Lintjesregen, de laatste werkdag voor Koninginnedag. Het zijn wel gescheiden bijeenkomsten. In principe reikt de burgemeester de Kinderlintjes uit.
In 2008 wordt gestart met het uitreiken van Kinderlintjes. Dat betekent dat in de loop van dit jaar meer publiciteit komt voor de kinderlintjes, zodat iedereen komt te weten dat ze er zijn en hoe men iemand kan voordragen.

Gemeentelijke onderscheidingen
Onderscheidingen worden al eeuwenlang uitgereikt aan personen en instellingen die zich op een of andere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Naast de Koninklijke onderscheidingen kent Tilburg ook nog enkele gemeentelijke onderscheidingen. Het initiatief voor de kinderlintjes is mede door de SP-fractie in de gemeenteraad genomen.