Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 12 april 2007

Solovoorstelling Nacht der Girondijnen

Naar de novelle van J. Presser door Klaas Hofstra

Op zondag 29 april aanstaande is de solovoorstelling Nacht der Girondijnen door acteur Klaas Hofstra te zien in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Er zijn twee voorstellingen, aanvang 14.30 en 19.30 uur.

Vijftig jaar geleden, in 1957, verscheen de novelle De Nacht der Girondijnen als Boekenweekgeschenk. De auteur moest toen nog door de lezers geraden worden, waarvoor een prijs van f 125,- beschikbaar was. Zij die J. Presser als oplossing hadden ingestuurd kwamen in aanmerking voor de prijs. Het boek is gedurende die vijftig jaar vele malen herdrukt.

Jaren na dato heeft Fons Eickholt de eerste toneelbewerking verzorgd die de komende maanden op tournee gaat. Acteur Klaas Hofstra, bekend van zijn solo's over onder andere Rembrandt, van Gogh en Beethoven, geeft gestalte aan de Joodse geschiedenisleraar Jacques Suasso, die tijdens de Tweede Wereldoorlog kampbewaarder wordt in Westerbork om daar te helpen zijn joodse kampgenoten in de trein te laden voor transport naar de vernietigingskampen in het Oosten.

Hij verhaalt zijn stappen op weg naar Westerbork, het leven daar met zijn vrolijke revues, het vertrek van de treinen, de getallenmachine die optimaal met Duitse precisie moet werken en hoe hij uiteindelijk in de strafbarak terecht komt. Karel von Kleist zorgde voor de diverse indringende soundscapes in de voorstelling. Na enkele try outs van de voorstelling voor de Nederlandse kolonie in Thailand wordt de voorstelling de komende maanden in diverse theaters in Nederland gespeeld waaronder op zondag 29 april 2006 in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

De voorstelling is mede gefinancierd door Stichting MERADE.

De voorstellingen in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork op zondag 29 april beginnen om 14.30 en 19.30 uur. De toegang is inbegrepen bij de entree voor het museum. Indien u aanwezig wilt zijn wordt u vriendelijk verzocht dit door te geven aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, tel. 0593-592600 of e-mail info@kampwesterbork.nl.