Waterschap Peel en Maasvallei


datum 20 april 2007

PERSBERICHT/UITNODIGING

Wandelroute, mooie natuur, historie en slingerende beek

Feestelijke opening Ellerschans, Ell

Op zondag 29 april vindt vanaf 13.30 uur de officiële opening plaats van de herbouwde Ellerschans. Oude tijden herleven. Bezoekers zien naast de herbouwde schans een prachtige slingerende beek en nieuw aangelegde wandelpaden. Informatiestands staan langs een uitgezette wandelroute en geven informatie over de natuur en de geschiedenis van de omgeving. Gedeputeerde G. Driessen verricht de openingshandeling. Alle inwoners van Ell, Swartbroek en omgeving en overige geïnteresseerden zijn welkom om bij dit evenement aanwezig te zijn.

Het programma ziet er als volgt uit:
13.30 - 14.00 uur Ontvangst Busstraat 1 in Ell (witte boerderij naast schans) 14.00 - 14.20 uur Welkom en toespraken door betrokken bestuurders 14.20 - 14.30 uur Met z'n allen naar de schans, onder begeleiding van fanfare Ellona 14.30 - 14.45 uur Openingshandeling door Gedeputeerde G. Driessen 14.45 - 15.30 uur Iedereen kan een rondje wandelen, kijken en luisteren op en rondom de Ellerschans

Wat is er te zien?

De Ellerschans is een uniek landschapselement ter hoogte van Ell en Swartbroek. Het gaat hierbij om het weer zichtbaar maken van een eeuwenoude boerenschans die vorig jaar tijdens graafwerkzaamheden bij de herinrichting van de Tungelroyse beek werd ontdekt. De schans is, inclusief een schansbrug, direct langs de historische locatie gereconstrueerd. Ook is er een nieuw wandelpad aangelegd. Het wandelpad verbindt de natuurgebieden de Krang met het Heijkersbroek en Ellburg en vormt ook een aansluiting op de bestaande wandelpaden in het Heijkersbroek en op het Bronshornpad. Om het gebied te ontsluiten is er een nieuwe wandelbrug gemaakt over de Tungelroyse beek. De gemeenten Leudal en Weert hebben gezorgd voor aanpassing van de bestaande routes en het plaatsen van nieuwe wegwijzerpaaltjes. Ook zijn er op diverse plekken informatieborden aanwezig met hierop de bewegwijzerde route. Bij de Ellerschans staat een bord met achtergronden van de historische vondst.

Samenwerking

Het project is een samenwerkingsverband tussen het waterschap Peel en Maasvallei, de gemeenten Weert en Leudal, Vereniging Natuurmonumenten, Heemkundevereniging Hunsel en Archeologisch bureau Raap.

Verschansen in een schans

Gedurende de tachtigjarige oorlog (1568-1648) moesten de inwoners van kleine dorpen soms vluchten voor plunderende soldaten. Het waren vaak Spaanse troepen, die hun soldij niet uitbetaald kregen. Als het nodig was verschansten de dorpelingen zich in een klein verdedigingswerk dat bestond uit een terrein van zo'n 1 tot 3 hectare, waar een gracht omheen werd gegraven. De grond uit de gracht werd gebruikt voor een wal aan de binnenzijde van de gracht. Een dergelijk bouwwerk heet een schans. Hoewel er vele in Noord- en Midden-Limburg lagen, zijn er door het intensieve grondgebruik niet veel meer over. Ook de schans in Ell was niet meer zichtbaar, maar is nu weer in ere hersteld.

Financiering

De financiering is tot stand gekomen door bijdragen van Waterschap Peel en Maasvallei, gemeente Leudal, gemeente Weert, Provincie Limburg, Rabobank Ell e.o., Vereniging Natuurmonumenten en een EOGFL-bijdrage (Europese co-financiering).


---

Noot voor de redactie (