Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

Onderwerpen NioScoop, 29 april 2007, 13.00 tot 13.30 uur, Nederland 2

Al-Qaida in de Maghreb?
Bomaanslagen in Algerije en zelfmoordaanslagen in Marokko. Volgens waarnemers het werk van Al-Qaida. Zijn de aanslagen een teken aan de wand voor een groeiend georganiseerd islamitisch extremisme in de Maghreb? Aanstaande zondag in NioScoop een gesprek met Akka N'mari, professor in de islamitische studies aan de universiteit van Casablanca.

Unieke bijeenkomst sjiieten en soennieten
Dagelijks zijn er in de media beelden te zien van strijd tussen sjiieten en soennieten in Irak. Maar in Nederland zoeken de twee stromingen toenadering en hopen tot een broederlijke dialoog te komen. Het doel: in vrede samenleven. In NioScoop een verslag van een unieke bijeenkomst van sjiieten en soennieten in Nederland. .

Onderwerpen De Horizon, 28 april 2007, 19.30 tot 20.10 uur, Radio 5

Dagboek Beiroet-Brussel
Een blik van binnen uit op de oorlog die afgelopen zomer woedde tussen Libanon en Israel. Dat biedt voormalig AEL-voorman Dyab Abou Jahjah ons in zijn nieuwe boek 'Dagboek Beiroet-Brussel'. Het boek geeft een unieke inkijk in de dagelijkse praktijk van de hevige strijd tussen de Libanese Hezbollah en het Israëlische leger. Ook komt de rol van de islam en moslims in Europa en de internationale politiek aan de orde. In de Horizon een uitgebreid gesprek met Abou Jahjah over zijn boek en zijn visie op Europa, de islam en het Midden - Oosten.

"De Smaak van Geloof"
Kennismaken met de drie monotheïstische religies kan natuurlijk via een boek of een cursus, maar er zijn smakelijker manieren te bedenken. De Vrienden van het Museumpark Oriëntalis bij Nijmegen organiseerden daarom een maaltijd. Het jodendom en de islam hebben hun eigen specifieke spijswetten en ook in de bijbel staan aanwijzingen over eten. Hoe deze wetten in de praktijk worden toegepast, ontdekten geïnteresseerden tijdens een lezing en een halal en koosjer diner. In de Horizon een verslag.

Antwoorden uit de Islam
In de Horizon wordt vanaf deze week elke uitzending een maatschappelijk thema vanuit religieus oogpunt besproken. Imams en wetenschappers buigen zich over allerlei onderwerpen: van angst tot zelfmoord en van verliefdheid tot opvoeding. Deze week komt de omgang met niet-moslims aan bod. Hoe moet je als moslim bijvoorbeeld omgaan met de vooroordelen die er onder niet-moslims soms leven? En hoe moeten moslims zich gedragen als buurman en buurvrouw? U hoort het zaterdag.

De Horizon is zaterdag te beluisteren tussen 19.30 en 20.10 uur op Radio 5.