Nederlandse Moslim Omroep


---

PERSBERICHT Hilversum, 26 april 2007

Dr. Benider bezoekt kankerpatiënten in de Marokkaanse bergen

"Ik heb alleen nog de vorm van een vrouw, ik ben niet compleet meer"

Op zondag 29 april brengt de Nederlandse Moslim Omroep aflevering 2 uit de serie Is dit de Wil van Allah? De serie gaat over de communicatie tussen islamitische patiënten en hun artsen in de laatste fase van het leven. Ook deze aflevering volgt de gedreven chef-arts Benider in zijn praktijk.

Buiten de grote steden van Marokko is de medische zorg zeer gebrekkig. Om die reden trekt Benider maandelijks met een team van 30 artsen de bergen in waar honderden patiënten wachten op een consult in een geïmproviseerde spreekkamer. "Ook hier kan ik mijn patiënten niet confronteren met het woord kanker", vertelt Benider. Diagnose en behandeling plaatsen de patiënt voor schrijnende dilemma's die verweven zijn met geloof en cultuur. "De patiënt krijgt te horen, dat hij een ernstige ziekte heeft, waarvoor behandeling in Casablanca noodzakelijk is. Alleen op die wijze zal hij of zij zich laten behandelen".

De vrouw bij wie Benider de baarmoeder moest verwijderen ervaart dit als het grootste verlies dat haar kon overkomen: "Ik heb alleen nog de vorm van een vrouw, ik ben niet compleet meer." Ze heeft het gevoel dat ze door deze operatie haar man een reden heeft verschaft om van haar te scheiden. Betekent voor haar het verlies van de baarmoeder dan het verlies van alles?

De NMO sluit de uitzending af met een aflevering uit de serie De schone namen van Allah. Deze keer de naam Al Bahr (de Bron).

Bij de NMO dit weekend ook de laatste aflevering uit de serie Eten bij de Buren Uitzending: zaterdag 28 april 2007 van 15.30 tot 15.55 uur op Nederland 2

Is dit de Wil van Allah. Aflevering 2: Ik draag mijn lot

Uitzending: zondag 29 april 2007 om 12.00 uur op Nederland 2 Herhaling: zaterdag 05 mei 2007 om 10.30 uur op Nederland 2




Nederlandse Moslim Omroep