Ingezonden persbericht


Zondag in Reporter:
'Guantánamo Vught'

Zondag 29 april 2007, 20.45 uur op Nederland 3
(Herhaling 1 mei 2007, 09.40 uur op Nederland 2)

'Guantánamo Vught'

Uitzending zondag 29 april, 20.45 uur op Nederland 3

De terroristenafdelingen van de gevangenissen in Vught en Rotterdam. Een verslag van binnenuit. Gedetineerden en hun familieleden beschrijven gedetailleerd hoe het er aan toe gaat in 'Guantánamo Vught'

Geen Guantánamo Bay, wel omstreden: de terroristenafdelingen in de gevangenissen van Vught en Rotterdam. Justitie wil met deze speciale inrichtingen voorkomen dat radicale moslims hun extremistische gedachtegoed verspreiden en andere gevangenen werven voor de gewapende strijd, de Jihad.

Hier zitten sinds september 2006 alle gedetineerden die verdacht worden van of veroordeeld zijn wegens terreurdaden; mannen en vrouwen, minder- en meerderjarigen door elkaar heen.

In vergelijking met andere strafinrichtingen, heerst hier een uiterst streng regime. Er geldt een beperkte bezoekregeling, contact met de buitenwereld is tot een minimum beperkt en de gedetineerden, onder wie Samir A., Jason W. en Nouredine el F., verblijven de meeste tijd in volstrekte afzondering op hun cel. Gemeenschappelijke activiteiten zijn er nauwelijks.

Tegenstanders vrezen dat deze bijzondere vorm van detentie de radicalisering juist verder in de hand werkt, en dat de gedetineerden in Vught en Rotterdam een "martelarenstatus" verwerven onder jonge moslims. Maar de Minister van Justitie legde de negatieve adviezen naast zich neer.