Gemeente 's-Hertogenbosch

34 inwoners koninklijk onderscheiden in 's-Hertogenbosch

Ter gelegenheid van de viering van de verjaardag van Hare Majesteit de Koningin zijn 34 personen uit de gemeente 's-Hertogenbosch bij Koninklijk Besluit geridderd. De uitreiking van 32 van de 34 koninklijke onderscheidingen, door burgemeester Rombouts, vond plaats op vrijdag 27 april in de nieuwe raadszaal van het Bestuurscentrum (Achter het Stadhuis) van 's-Hertogenbosch. De twee overige uitreikingen vonden elders plaats.


1. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Maria Wilhelmina Adriana van Asperen-Quekel uit 's-Hertogenbosch Decoranda (89) begon haar vrijwilligersactiviteiten (vanaf ca. 1965) met het geven van naailes aan huisvrouwen in de Vogelwijk 'De Siep'. Ze was verzorger van de bloemen van patiënten op een afdeling van het Carolus Ziekenhuis en bracht maaltijden bij ouderen in 's-Hertogenbosch voor tafeltje-dek-je. Nog steeds is zij vrijwilliger en activiteitenbegeleider bij Psychogeriatrisch Centrum 'De Herven'; ondermeer begeleidt zij het muzikaalcafé op woensdagochtend. Decoranda is bovendien gedurende 10 jaar vrijwilliger geweest binnen de Sacramentsparochie te 's-Hertogenbosch.


2. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Josephus Maria Adam Bakermans uit 's-Hertogenbosch Decorandus (68) was als vrijwilliger actief als voorzitter van een Jongerenkoor in 's-Hertogenbosch, bestuurslid van de Kunststichting Rosmalen, medeschrijver van het boekje "Rosmalen in beeld" en schrijver van een boekje over de geschiedenis van de Vincentiusvereniging. Ook was hij voorzitter van de Stichting Primair Onderwijs 's-Hertogenbosch en heeft hij als voorzitter mede de problemen, die na deze fusie zijn ontstaan, opgelost. Tevens was hij vervolgens initiator van de fusie van de Sint-Jansstichting en de Stichting Speciaal Primair Onderwijs (thans de Stichting Signum). Decorandus is bestuurslid van de Stichting Steunfonds van de Stichting Signum en voorzitter van de Stichting Herman Broeren School, later werd dit de Stichting ZML Noordoost-Brabant. Onder deze stichting vallen meerdere scholen. Decorandus is ook actief geweest als vice-voorzitter van het parochiebestuur Laurentius in Rosmalen.


3. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Adrianus Johannes Maria de Bruijn uit 's-Hertogenbosch Decorandus (59) begon in 1963 als oprichter van Zeilschool Zuid in 's-Hertogenbosch, die een ANWB-erkenning kreeg, ook was hij actief lid van de Vereniging Zeilscholen Nederland, subcommissievoorzitter en vice-voorzitter van de Stichting 's-Hertogenbosch Maritiem. Mede door zijn verdiensten is 's-Hertogenbosch Maritiem een evenement geworden met landelijke uitstraling. Decorandus was president van de Juniorkamer 's-Hertogenbosch, een serviceclub voor jonge leidinggevenden in het bedrijfsleven en bij de overheid, hij is initiatiefnemer en lid van Het Nuttig Genootschap. Decorandus was bestuurslid van de Stichting October '44 en vice-president van de Studiekring Thomas More. Ook is decorandus lid van de Commissie van bepaling Bosschenaar van 't jaar en oprichter en voorzitter van de Commissie Veiligheid Zuid-Willemsvaart.


4. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Henrica Petronella Deckers-Heijmans uit Empel
Decoranda (67) begon haar vrijwilligersactiviteiten in 1975 als lid van het oudercomité van basisschool "Het Wikveld". Ze was lid van het kerkbestuur, lector, lid van diverse werkgroepen en coördinator van diverse activiteiten van de parochie H. Landelinus in Empel. Decoranda is vrijwilliger bij de afdeling Empel van de Nationale Vereniging de Zonnebloem, waarvoor zij de jaarlijkse ziekendag organiseert en zieken, gehandicapten en ouderen bezoekt, loten verkoopt en gasten begeleidt bij diverse activiteiten. Daarnaast ondersteunt zij vele zieken, gehandicapten en terminale patiënten in haar buurt.


5. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Agatha Mechteld van Dijk uit 's-Hertogenbosch
Decoranda (77) begon haar vrijwilligersactiviteiten bij het Nederlandse Rode Kruis binnen de afdeling Den Bosch, waar zij tijdens de vakantieweken zieken heeft begeleid en de vakantieprojecten heeft gecoördineerd. Zij is mantelzorger voor haar oude buurvrouw en helpt daarnaast een bewoonster van de Antoniegaarde, waarmee zij gaat wandelen of een spelletje doet.


6. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Arie Johannes Adrianus van Eck uit Empel
Decorandus (65) begon zijn vrijwilligersactiviteiten (vanaf 1986) als redacteur, acquisiteur, boekhouder, bezorger van dorpsblad De Stempel. Decorandus was wedstrijdsecretaris bij voetbalvereniging Emplina, organisator van het jaarlijkse biljarttoernooi voor Empelse bedrijven, oprichter van een dansclub voor 55-plussers die één avond per twee weken nog heel actief is. Ook was hij initiator en (mede)organisator van de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei, medeorganisator van het bevrijdingsfeest op de Brink, medeoprichter van het oorlogsmonument in Oud-Empel, de uitgifte van een boek 'Empel 50 jaar bevrijd', medeorganisator van het Groot Empels Dictee, ondersteuner van de kerstsamenzang voor alle Empelnaren, medeorganisator van het 25-jarig bestaansfeest van drumfanfare Exempel en voorzitter van het Oranje Comité Empel en Gewande. Decorandus heeft zich ingezet voor een inzameling voor weeskinderen de "ërme Nondejuukes" van pastoor Stolker.


7. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Martina Eldijk - Van Veldhoven uit 's-Hertogenbosch Decoranda (90) begon haar vrijwilligersactiviteiten in 1950 eerst als bestuurslid en later tevens als penningmeester van de Katholieke Vrouwenbond van de Nederlandse Katholieke Vakbond (NKV), afdeling Heilig Hartparochie in de Graafsewijk. Zij leverde een bijdrage aan de sociale cohesie in sociaal zwakkere milieus, in het bijzonder voor vrouwen en kinderen. Decoranda was bestuurslid van de Nederlandse Katholieke Vakbond (NKV) in 's-Hertogenbosch. Ook was zij bestuurslid van het Kankerfonds, afdeling 's-Hertogenbosch; zorgde onder andere voor de sociale opvang van kankerpatiënten en gaf voorlichting. Decoranda was initiator van activiteiten bij de Stichting Welzijnszorg te 's-Hertogenbosch en zet zich tot op de dag van vandaag nog steeds in voor sociaal zwakkeren in 's-Hertogenbosch.


8. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Theodorus Martinus Heijmans uit Rosmalen
Decorandus (73) begon zijn vrijwilligersactiviteiten in 1950 bij de voetbalvereniging RKKSV, waar hij actief was en is als scheidsrechter, grensrechter, jeugdleider, kantinebeheerder en reparateur op elektrotechnisch gebied. Daarnaast is hij het aanspreekpunt voor de gehele vereniging en heeft hij jarenlang de toto verzorgd. Decorandus was bestuurslid van het hoofdbestuur en is voorzitter van de Jeugdafdeling van de voetbalvereniging RJCKSV.


9. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Bernardus Adrianus Maria Henkes uit 's-Hertogenbosch Decorandus (62) begon zijn vrijwillersactiviteiten (1986) bij de lokale omroep BLOS, ROS en Boschtion. Hij verricht verschillende taken, zoals de presentatie van de top-40 en het maken van een dagelijks terugkerend informatief radioprogramma, waarin hij diverse mensen, waaronder vertegenwoordigers van verenigingen, interviewt. Tevens was hij voorzitter van de Blindenbond en algemeen voortrekker in nieuwe technologieën, waarmee blinden beter geïntegreerd worden in de samenleving.


10. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Adriana Maria Hoedemakers - Van der Sluis uit Rosmalen Decoranda (73) begon haar activiteiten in 1973 als voorzitter van de Katholieke Vrouwen Organisatie in Rosmalen. Ook was ze 'mantelzorgster-avant-la-lettre' en collectant voor de Nederlandse Hartstichting. Decoranda organiseerde en organiseert activiteiten voor ouderen; zij zet zich als kaderlid van de Ouderenbond Hevo in voor de organisatie van reizen voor de leden. Decoranda was medeoprichter van Volksdansgroep 55+ en is hiervan voorzitter, secretaris en penningmeester in één persoon. Ook was zij ook medeoprichter en penningmeester van de Heemkundekring Rosmalen en is zij actief lid van een werkgroep van de Heemkundekring. Decoranda was achtereenvolgens raadslid van de (voormalige) gemeente Rosmalen en 's-Hertogenbosch.


11. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Johannes Wilhelmus Maria Hoefs uit 's-Hertogenbosch Decorandus (62) begon zijn vrijwilligersactiviteiten in 1972 als lid van de vrijwillige brandweer van 's-Hertogenbosch, volgde een opleiding tot hoofdbrandwacht en organiseerde wedstrijden voor het nationale brandweerelftal. Decorandus was elftalbegeleider van een seniorenvoetbalelftal, was lid van het hoofdbestuur van de Bossche Voetbal Vereniging/ Caterpillar, is actief als scheidsrechter bij de lagere seniorenelftallen en onderhoudt de accommodatie. Decorandus is zowel bij de Bossche Voetbal Vereniging/Caterpillar als bij het wijkonderkomen Kruisstraat van de gemeente 's-Hertogenbosch de vaste contactpersoon voor de Reclassering Unit Taakstraffen 's-Hertogenbosch. Hij geniet veel respect omdat hij met mensen uit deze moeilijke doelgroep weet om te gaan.


12. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Franciscus Johannes Hoek uit 's-Hertogenbosch
Decorandus (63) begon zijn vrijwilligersactiviteiten in 1966 als penningmeester en voorzitter van de carnavalsvereniging 'Nooit Op Tijd Thuis', waarvan hij momenteel nog lid is. Als lid van de 'Oeteldonkse Club van 1882' was en is decorandus verantwoordelijk voor de orde en netheid in de hallen die voor de bouw van de optocht worden gebruikt. Ook heeft hij geholpen bij de verbouwing van de Zuster van Orthenpoort 20-26 tot o.a. het Oeteldonks Gemintemuzejum. Decorandus is lid van de Federatie Carnavalsverenigingen; de nieuwe bouwhal voor carnavalswagens is mede dankzij zijn inzet verwezenlijkt. Decorandus was als vrijwilliger actief bij de stichting Broederhulp, voor bewonersbelangen voor minderbedeelden van een woningbouwvereniging.


13. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Johannes Leonardus Maria van Hoesel uit 's-Hertogenbosch Decorandus (58) begon zijn vrijwilligersactiviteiten in 1971 bij de Stichting Historische Vlucht (vliegveld Gilze-Rijen). Hij is medeoprichter en voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Historische Vliegtuigen Seppe, een stichting met als doel het behouden van oude vliegtuigjes voor het Vliegend Museum Seppe, het onderhouden van de vliegtuigen en het promoten van het vliegen hiermee. Decorandus is voorzitter van het bestuur van de afdeling Ballonvaren van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL). Hij zet zich in voor de belangen van ballonvaarders in Nederland, werkt mee aan het ballonvaartblad "Ballonstof", hij leidt nieuwe ballonvaarders op en is examinator voor de vereniging. Decorandus speelde een belangrijke rol bij het sluiten van het convenant met de Land- en Tuinbouworganisatie. Hij was oprichter van PINFO, een Balloon Pilot Info op de website van de vereniging Naast bovengenoemde activiteiten wordt decorandus als expert en autoriteit op het gebied van de geschiedenis van de ballonvaart door diverse media gevraagd om uitleg te geven over (de geschiedenis van) het ballonvaren.


14. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Adrianus Johannes Janssen uit 's-Hertogenbosch
Decorandus (72) begon zijn vrijwillersactiviteiten in 1955 als lid van de vrijwillige brandweer van PTT/KPN Telecom. Bovendien was hij landelijk examinator en gaf hij cursussen 'persluchtmaskerdragen'. Decorandus was ondermeer commissielid en bestuurslid van tennisvereniging "De Schutskamp", waar hij momenteel penningmeester is van de paviljoencommissie, lid van het 55+ Fifty Fit Comité, voorzitter van het veteranentoernooi en wedstrijdleider.


15. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Arie de Jong uit Rosmalen
Decorandus (76) begon zijn vrijwilligersactiviteiten in 1960 bij de Protestantse Gemeente. Hij is lid van de kerkenraad, leest de preek, is ouderling en legt bezoeken af. Decorandus is bestuurslid en penningmeester van Ds. H. Pierson Stichting voor Voortgezet Onderwijs, voorheen de VO-commissie van de Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs. Decorandus was begeleider van vluchtelingen. Hij heeft de ouderrol voor 18 tot 20-jarigen op zich genomen, ontving hen thuis, hielp hen met de Nederlandse taal en begeleidde hen tot aan volledige zelfstandigheid.


16. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Marinus Gerardus Ketelaars uit 's-Hertogenbosch
Decorandus (62) begon zijn vrijwilligersactiviteiten in 1982 bij de Stichting Vluchtelingenwerk 's-Hertogenbosch, waar hij asielzoekers en vluchtelingen begeleidde en begeleidt naar de juiste instellingen op sociaal en cultureel gebied. Tevens hielp betrokkene asielzoekers/ vluchtelingen bij psychische of materiële problemen, door hen de weg naar professionele hulpverlening te wijzen en deze mensen regelmatig een hart onder de riem te steken. Decorandus houdt sinds de nieuwe vreemdelingenwet spreekuren waar vluchtelingen en nieuwkomers met hun hulpvragen terecht kunnen. Decorandus is vrijwilliger bij MEE, voorheen de Sociaal Pedagogische Dienst, afdeling Vrjje Tijd en Vorming. Hij was begeleider bij de Vriendschapskring voor mensen met een verstandelijke beperking. Decorandus is momenteel actief als contactpersoon en beheerder van de financiën in de woensdagavond-club, voor mensen met een verstandelijke beperking.


17. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Hendrikus Wilhelmus Petrus Maria van der Krabben uit 's-Hertogenbosch Decorandus (54) begon zijn vrijwilligersactiviteiten in 1979 als bestuurslid van Woningbouw-vereniging Mgr. Prinsen. Hij was lid van het algemeen en het dagelijks bestuur van de afdeling 's-Hertogenbosch van de FNV (voorheen NKV). Decorandus was voorzitter van het bestuur van de Watersportvereniging De Waterpoort en is momenteel lid van het algemeen bestuur. Ook is hij voorzitter van het dagelijks bestuur van Zayaz (voorheen SSW). Hij speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van de fusie van de woningcorporaties SWH en SSW, die 1 januari jl. zijn verder gegaan onder de naam Zayaz. Decorandus is bestuurslid van de Stichting Maritiem 's-Hertogenbosch, bestuurslid van het Sociaal Cultureel Centrum De Helftheuvel en voorzitter van het bestuur van de Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch. NB: De uitreiking van de koninklijke onderscheiding aan de heer Van der Krabben vindt plaats in de trouwzaal bij aanvang van het huwelijk van zijn dochter (vrijdag om 12.30 uur).


18. Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Gerda Antoinette van der Lee - Van Groeningen uit 's-Hertogenbosch Decoranda (59) is vanaf 1980 actief in de gezondheidszorg. Dankzij haar inspanningen is het Netwerk Palliatieve Terminale Zorg, regio 's-Hertogenbosch en Bommelerwaard ontstaan en is het groene licht gegeven voor de realisatie van een hospice voor negen plaatsen in 's-Hertogenbosch. Tal van onbezoldigde activiteiten ontplooit ze die voortvloeien uit haar werk in de gezondheidszorg. Zo is ze als bestuurslid van een verzorgingshuis in 's-Hertogenbosch nauw betrokken geweest bij het fusieproces, is ze adviseur voor het gezondheidscentrum Samen Beter en is ze voorzitter van de begeleidingscommissie van het dak- en thuislozencentrum 'Het Inloopschip'. Tot 2002 was ze voorzitter van het samenwerkingsverband van alle maatschappelijke opvanginstellingen (vrouwen, dak- en thuislozen, jongeren) om te komen tot een samenhangend aanbod van alle vormen van opvang in 's-Hertogenbosch (Platform Maatschappelijke Opvang). Ze wordt geroemd om haar ongekende loyaliteit en hartelijke en persoonlijke belangstelling voor anderen. Als gastouder staat ze altijd klaar voor haar nichtjes en neef na het overlijden van hun moeder. Ook voor haar buurtgenoten is ze een helpende hand en ze steunt mensen die niet meer voor zichzelf kunnen opkomen.


19. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Jacobus Johannes Luyckx uit Rosmalen
Decorandus (74) was tot zijn pensionering werkzaam als chef stadsredactie bij het Brabants Dagblad. Daarnaast ontplooide en ontplooit hij belangeloos activiteiten voor o.a. de Volkskerstzang in het Provinciehuis, de steunstichtingen Mariaoord Extra en Hervenplus, de Lambertuskerk, het verpleeghuis Mariaoord en de woongroep De Binckhorst. Decorandus en zijn echtgenote (ook zij ontvangt een koninklijke onderscheiding, zie nr. 20) hebben vanaf 1988 de opvoeding van hun twee kleinkinderen (destijds 3 en l jaar oud) op zich genomen nadat hun dochter en schoonzoon bij een verkeersongeluk om het leven kwamen. Bewonderenswaardig is dat hij daarnaast altijd maatschappelijk actief is gebleven en voor velen een grote steun is.


20. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Catharina Luyckx - Van Maaren uit Rosmalen
Decoranda (69) ontplooide en ontplooit belangeloos activiteiten, zoals overblijfmoeder en verkeersbrigadier op 't Ven, informatiecoördinator bij de Sint-Jan, mantelzorger voor een pastoor, begeleider tijdens de vakantiekampen van SJV, begeleider van het jeu-de-boules in verpleeghuis Mariaoord en begeleider tijdens activiteiten voor bewoners van woongroep De Binckhorst (Rosmalen). Decoranda en haar echtgenoot (ook hij ontvangt een koninklijke onderscheiding, zie nr. 19) hebben hun twee kleinkinderen opgevoed, nadat hun dochter en schoonzoon bij een tragisch verkeersongeluk om het leven kwamen. Bewonderenswaardig is dat zij naast de zorg voor de kleinkinderen altijd zeer actief is gebleven als vrijwilliger.
21. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Christien J. Megens - Kapteijns uit Engelen
Decoranda (52) is al jaren actief als coördinator van de collecte en collectant van de Nierstichting, voorzitter en verrichter van administratieve werkzaamheden voor 'Vakantie Jeugdwerk', vrijwilliger bij Engelens Belang (overkoepelende organisatie van alle verenigingen in Engelen en Bokhoven ter behartiging van de gemeenschappelijke belangen), lid van het Koninginnedagcomité en van het Sinterklaascomité en bezorger van de dorpskrant "Twee-Terp". Bijna 10 jaar heeft decoranda als mantelzorger een oude vrouw geholpen met de persoonlijke verzorging, het schoonmaken van het huis en het verrichten van boodschappen.


22. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Adriana Overweel uit Rosmalen
Decoranda (82) was meer dan 35 jaar bestuurslid van de Pierson Stichting voor voortgezet onderwijs, die de belangen behartigt van het Ds. Pierson College. In eerste instantie had ze de verantwoordelijkheid voor het busvervoer van de kinderen. In een later stadium werd zij als bestuurslid mede verantwoordelijk voor de personele aangelegenheden van de school. Ruim 25 jaar was ze actief in de kerk (Nederlands Hervormde gemeente) in de vorm van wijkdame in de wijk Hintham-Zuid. NB: De uitreiking van de koninklijke onderscheiding aan mevrouw Overweel vindt plaats in Woonzorgcentrum Noorderkroon, direct na de lintjesregen.


23. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Johannes Maria de Raaff uit 's-Hertogenbosch
Decorandus (83) was geruime tijd musicus, arrangeur en dirigent, op vrijwillige basis. Hij is autodidact en speelde aanvankelijk gitaar en daarna mandoline. Kort na de oorlog heef hij zijn eigen mandolineorkest 'De Snarenbrekers' opgericht. Decorandus is door zijn verhuizing naar 's-Hertogenbosch gestopt met zijn mandolineorkest, maar heeft zich vrij kort daarna aangemeld bij 'De Distelstars', een Schijndelse Gitaar en Mandoline Orkest. Hij heeft dit orkest omgevormd tot een instrumentaal orkest. Ook hiervoor zette hij zijn educatieve en muzikale kwaliteiten in. Hij schreef (eerst handmatig en later met de computer) geheel kosteloos arrangementen voor de vereniging.
24. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Theodora Maria Cunigonde Theresia Rouppe van der Voort uit 's-Hertogenbosch Decoranda (74) is al zeer lange tijd op vrijwillige basis, ook tijdens haar baan als verpleegkundige, actief in de zorg voor de medemensen in haar omgeving. Ze gaf en geeft nog steeds mantelzorg aan familieleden van haarzelf, maar ook van oud-collega's, aan buren, vrienden, bekenden. Ook voor onbekenden staat ze klaar, zoals tijdens de periode dat ze vrijwilliger was bij het Inloopschip (voor thuislozen en verslaafden).


25. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Gerardina Alphonse Helena Maria Stokvis uit Rosmalen Decoranda (60) is sinds 1963 werkzaam als verpleegkundige voor verstandelijk beperkten die tevens een visuele beperking hebben. Decoranda heeft haar werkzaamheden jarenlang buiten reguliere werktijden vervuld, dat wil zeggen in avond- en nachtdiensten en drie van de vier weekenden in de maand; een frequentie die normaal gesproken van een verpleegkundige niet verwacht kan worden. Het is uniek, zeker bij het verlenen van zorg aan mensen met een zeer laag verstandelijk niveau, daarbij ook nog blind zijn en door hun verstandelijke beperking agressief kunnen reageren, dat zij 43 jaar onafgebroken klaarstaat.


26. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Johanna Allegonda Swanenberg - Van der Heijden uit Rosmalen Decoranda (66) is ruim 30 jaar maatschappelijk actief, ondermeer voor de Wijkraad Rosmalen-Oost. Sinds 1980 is zij vrijwilliger bij deze Wijkraad. Tot 2005 is zij daarvan voorzitter geweest. Decoranda heeft mede aan de wieg gestaan van de peuterspeelzaal in de Kruisstraat in Rosmalen. Dankzij haar is de komst van het asielzoekerscentrum in de wijk Kruistaat zonder problemen verlopen. Momenteel is decoranda lid van de klankbordgroep Platform Ouderen Proef (PRO), een overlegorgaan van de gemeente met betrekking tot het leef- en woongedrag van ouderen in Rosmalen.


27. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Leonardus Hubertus Jozeph Vaessen uit 's-Hertogenbosch Decorandus (74) is zo'n 50 jaar actief als vrijwilliger in uiteenlopende functies binnen instanties voor ouderen en armen. Tijdens en na zijn werkzame leven ontplooide en ontplooit hij diverse activiteiten. Hij is bestuurslid van de Wijkouderenraad Muntel/Vliert/Orthenpoort en penningmeester van het Ouderenwerk van de Ouderenactiviteitencommissie. Ook is hij secretaris van het bestuur van de Stichting Liefdewerk Stille Armen, een stichting die zich inzet voor mensen die in financiële problemen zijn geraakt. Decorandus is lid van Bijzondere Noden, vrijwilliger bij de Vincentiusvereniging en lid van het Overlegorgaan Interkerkelijke Solidariteit. Hij was vrijwilliger bij de Conferentie Sacramentsparochie.


28. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
George Franciscus van der Veeken uit 's-Hertogenbosch Decorandus (70) is een ambassadeur van vrijwilligerswerk. Hij vertelt over zijn ervaringen als vrijwilliger en steekt met zijn enthousiasme anderen aan. Sinds 1996 is hij vrijwilliger bij de Reinier van Arkelgroep, waar hij voorheen werkte als verpleger. Hij zet zich bijna fulltime in voor de cliënten van deze groep. Hij vervoert hen naar dagelijkse activiteiten, houdt een praatje of helpt met het doen van de boodschappen. Hij begeleidt ze desgewenst buiten de deur en neemt hen een dagje mee uit als zij niemand hebben die mee kan.


29. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Johanna Geertruda Maria van Velzen - Van Rijn uit 's-Hertogenbosch Decoranda (63) was en is ze nog steeds penningmeester van het bestuur van de 's-Hertogenbossche Watervrienden, een zwemvereniging met 450 tot 500 leden. Haar activiteiten voor deze vereniging ontplooit ze sinds 1979. Ze maakt onafgebroken (al ruim 28 jaar) deel uit van het bestuur van de zwemvereniging, waarvan zo'n 25 jaar als penningmeester. Een functie die ze deskundig en met grote inzet vervult.


30. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Johannes Martinus Jozef van de Ven uit Engelen
Decorandus (48) is medesamensteller en redactielid van de "Twee-Terp", dorpskrant van Engelen en Bokhoven en vrijwilliger bij Engelens Belang. Hij is lid van het Koninginnedag-comité, actief voor de Sinterklaasviering en de Sinterklaasintocht en medeorganisator van de dodenherdenking; de kerkdienst en de kranslegging op 4 mei. Hij was administrateur, vervolgens koster en thans actief in diverse commissies van de kerk. Tevens is decorandus lid van het Engelenburcht Overleg Orgaan, de organisatie van het dorpshuis en vrijwilligers-begeleiding bij alle dorpsevenementen zoals carnaval, Koninginnedag, Kermis en Sinterklaas. Hij was secretaris, voorzitter, adjudant en lid van het muziekcomité van het carnaval en was actief voorafgaand aan en tijdens het vakantiejeugdwerk in juli en augustus.


31. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Johannes Egbertus Carmelus Verstegen uit Empel
Decorandus (71) is wedstrijdcommissaris van biljartvereniging in Den As (sinds 2005) en een biljartclub in de Zeewaardinstraat. Ook is hij wedstrijdcommissaris van tafeltennisvereniging Orthen en van tafeltennisclub Atlanta. Decorandus was voorzitter (tot 1999) en bestuurslid (tot 2001) van tennisvereniging Orthen. Ook is hij penningmeester geweest van Sociaal Cultureel Centrum "Den As" en is hij nu verzorger van de dagelijkse financiën van dit centrum. Decorandus was penningmeester van Stichting Carnaval 't Slotgat. Gedurende het hele jaar werden activiteiten georganiseerd voor de verenigingskas.


32. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Johannes Albert Vrielink uit 's-Hertogenbosch
Decorandus (48) is sinds 1986 vrijwilliger bij de lokale omroep Boschtion. Hij heeft naast de presentatie van een wekelijks radioprogramma (waarin de Bossche popmuziek centraal staat) diverse functies bekleed, waaronder hoofd Radio. Tevens heeft hij een directeur vervangen, naast zijn betaalde baan. Daarnaast is hij actief bij speciale activiteiten zoals de carnavalsuitzending. Hij wordt gezien als de drijvende kracht van Boschtion. Ondanks moeilijke periodes van de omroep, heeft decorandus zich onverminderd ingezet voor het behoud van de omroep. Ook heeft hij meegewerkt aan een boek over de geschiedenis van de Bossche popmuziek.


33. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Josephus Antonius Maria Vrijhoeven uit 's-Hertogenbosch Decorandus (77) begon in 1980 met zijn vrijwilligerswerk als presentator van diverse programma's bij de Ziekenomroep ORVA in 's-Hertogenbosch. Hij presenteerde elke zaterdagochtend live het kinderprogramma 'De kauwgomballenboom' en elke zaterdagmiddag het 'Grootverzoekplaten' programma. Decorandus bereidde ook uitzendingen voor ter gelegenheid van bijzondere dagen als carnaval, Sinterklaas en kerst. Momenteel presenteert hij elke woensdagochtend het programma 'Caroussel'. Decorandus was initiator van meezingmiddagen die hij zelf 12 keer per jaar in verzorgings-tehuizen in 's-Hertogenbosch organiseert, hij heeft daarnaast jaren zelf acte de présence gegeven als Sinterklaas of Zwarte Piet en presenteerde in samenwerking met de BLOS carnavals-uitzendingen. Decorandus organiseert tevens diverse activiteiten voor vrijwilligers die actief zijn binnen Ziekenomroep ORVA, evenals het jaarlijkse uitstapje voor deze vrijwilligers.


34. Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Robert Paul Marie van Woerkom uit 's-Hertogenbosch Decoranda (66) is actief lid van de Hockeyclub 's-Hertogenbosch. Hij is reeds 35 jaar lid van de technische commissie en tevens 35 jaar scheidsrechter. Dit jaar is hij 50 jaar actief bij de hockeyclub. Ook is decorandus actief lid van het gilde Sint-Barbara en Sint-Sebastiaan en van Batedeira, een Vughtse Muziekband. Hij zorgt voor het totale kledingpakket van deze band. Daarnaast is decorandus actief lid van de B.B.B. Muziekvereniging. Hij zorgt onder meer voor de kleding voor alle bandleden en voor de benodigdheden tijdens de wekelijkse repetitie.