Groen!

Brussel, 29 april 2007


1 mei: Hoog tijd om de rijken te activeren

Groen! roept op tot aanpak fiscale fraude en volwaardig armoedebeleid

Uit cijfers blijkt dat in België meer en meer mensen moeten aankloppen bij ocmws en voedselbanken, dat er meer werklozen zijn, meer energiearmoede, meer mensen met schulden met betaalkaarten. Dat het in Vlaanderen iets beter gaat dan in de rest van het land is compleet irrelevant. Als groenen zijn wij solidair met àlle armen, dus ook met de armen die leven in Brussel en Wallonië. Trouwens uit cijfers blijkt dat ook in de Vlaamse regio 1 op de 10 mensen een armoederisico loopt, dat de laatste vier jaar de energie-armoede sterk is toegenomen, blijft het leefloon ver onder de Europese armoedegrens en zijn de wachtlijsten voor schuldbemiddeling gegroeid.

Voor Groen! is de aanpak van het armoedeprobleem in Vlaanderen én in België dan ook prioritair. Groen! is immers ook solidair met armen in Brussel of Wallonië.

De Paarse regering had duidelijk andere prioriteiten. De fiscale amnestie was één van de vele kunstgrepen om de begrotingscijfers in evenwicht te krijgen. Voor Groen! blijft deze keuze onethisch en een kaakslag voor alle Belgen die elk jaar trouw hun belastingen betalen.

Ook op het vlak van de strijd tegen fiscale fraude kan paars maar een pover palmares voorleggen. Waar Paars in het begin nog mikte op het halveren van de totale belastingsontduiking van bijna 20 miljard euro, strandde de Paarse regering volgens staatssecretaris van Financiën Hervé Jamar op 513 miljoen euro in 2005 en 817 miljoen euro in 2006. En zelfs deze cijfers zijn volgens het Rekenhof een overschatting: het zijn geïnkohierde en nog geen reëel geïnde bedragen. Daarbij komt ook nog de grote inningsachterstand van 1,4 miljard euro directe belastingen en 2,6 miljard euro BTW.

Als Paars echt had gekozen voor een consequente aanpak van de fiscale fraude en belastingsontwijking, dan had ze tien keer zoveel inkomsten kunnen binnenhalen.

Paars moest een ethische keuze maken: ofwel volgde men het spoor van eerlijke fiscaliteit waarbij fraude, belastingsparadijzen, villavennootschappen e.d. echt werden aangepakt. Ofwel koos men voor het belonen en teruglokken van al wie jaren de wetgeving ontdook. Het is duidelijk het tweede spoor geworden. Waarbij miljoenen euros aan ontdoken belastingen werden kwijtgescholden en vervangen door boetes aan soldentarief. Al wie wel eerlijk belastingen betaalde, werd voor schut gezet.

En als klap op de vuurpijl is er ook nog een vierde regularisatieregeling gekomen waardoor banken straffeloos zwart geld kunnen aanvaarden afkomstig van kleinere fiscale fraude, ontduiking van successierechten of roerende voorheffing op kasbons en andere effecten aan toonder. Banken die deze kleinere vormen van fraude door de vingers zien, worden niet vervolgd. De aankondiging van dezelfde partijen van een harde aanpak van fiscale fraude tijdens een volgende regeertermijn, is nauwelijks overtuigend. Toch is het voor Groen! de enige rechtvaardige keuze.

Aan de vooravond van 1 mei doet Groen! een oproep om het beleid van de volgende federale regering op nieuwe ethische uitgangspunten te baseren :

in plaats van alle inspanningen te concentreren op het activeren van werklozen en het aanpakken van de sociale fraude, roept Groen! op om werk te maken van het activeren van de mensen met de hoogste inkomens via de instelling van een vermogensbelasting, de strijd tegen de fiscale fraude en een grondige modernisering van de belastingsadministratie; in plaats van een beleid dat cadeaus doet aan de rijkeren via amnestieregelingen en belastingsverlagingen, wil Groen! een beleid dat echt werk maakt van het bestrijden van de armoede, van het vergroten van de kans op werk, van het versterken van de sociale economie en van het verhogen van de uitkeringen en de minima;

Vera Dua, voorzitter Groen! Meyrem Almaci, lijsttrekker Kamer Antwerpen