Ingezonden persbericht


Berenbos Rhenen verwelkomt drie Georgische beren

Rhenen - 29 april 2007 - Na lang wachten zetten vandaag eindelijk de drie Georgische beren voet in Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark Rhenen. De beren, drie jonge mannetjes, woonden in een gesloten gemeentelijke dierentuin in Rustavi, Georgië. Deze dierentuin werd vorig jaar gesloten. Wegens gebrek aan financiële middelen om de beren te verzorgen zag de eigenaar van de beren in euthanasie nog de enige oplossing. Gelukkig kon Alertis - stichting voor beer - en natuurbescherming, ze redden door ze in Het Berenbos Rhenen op te vangen.

Na maanden van voorbereiding konden de drie beren vandaag naar Nederland komen. Alertis heeft hierin samengewerkt met Ouwehands Dierenpark Rhenen en de Georgische natuurbeschermingsorganisatie NACRES. Het transport werd verzorgd door Zoologistics. Om 12.40 uur vandaag landde het Russisch vrachtvliegtuig (Antonov 12), dat de beren met een directe vlucht van Tbilisi (Georgië) naar Maastricht vloog. Een vrachtwagen vervoerde ze vervolgens naar Het Berenbos in Rhenen. De beren zitten nu voor een bepaalde periode in quarantaine, waar ze een uitgebreide veterinaire controle krijgen en, indien nodig, worden behandeld. Na de quarantaineperiode begint het introductieproces. Een proces dat met veel zorg wordt voorbereid en uitgevoerd, omdat het niet goed is om de beren direct bij alle huidige bewoners te laten.

Namen
Eén van de mannetjesberen is al gezegend met de naam Igor. Hij is vernoemd naar de beer uit een nieuw boek van kinderboekenschrijver Rindert Kromhout, dat in mei uitkomt. Voor de namen van de overige twee beren wordt, in samenwerking met het programma 4 in 't Land van RTL4, een prijsvraag uitgezet.

Het Berenbos
Het Berenbos biedt opvang voor mishandelde beren en is in 1993 opgezet op initiatief van Alertis - stichting voor beer- en natuurbescherming. De beren die naar Het Berenbos komen, hebben vaak een tragisch leven achter de rug en krijgen in Het Berenbos de kans om te herstellen en weer te genieten van het leven. Alertis ontwikkelde een methode van opvang en behandeling die misbruikte beren hun gezondheid en levenslust teruggeeft. De huidige Berenbosbewoners zijn afkomstig uit o.a. Bosnië, Duitsland en Rusland.

Einde persbericht

Voor meer informatie en foto's (printkwaliteit) kunt u contact opnemen met:
- Annette Visser (directeur Alertis), 0317-650 218/ 06-22 468 404 of avisser@alertis.nl
- Jolinde van Tellingen (medewerker communicatie), 0317-650 220 of jvtellingen@alertis.nl

Op het moment dat de drie beren daadwerkelijk Het Berenbos in gaan, ontvangt u een bericht met uitnodiging om de introductie in Het Berenbos bij te wonen.

Alertis
Alertis zet zich in voor de bescherming van de beer en zijn leefgebied. De stichting doet dat door projecten op het gebied van natuurbescherming, welzijn, wetenschappelijk onderzoek en voorlichting en educatie. Het Berenbos in Rhenen is een van de bekendste projecten van Alertis. www.alertis.nl

Annette Visser (Directeur)
ALERTIS - stichting voor beer- en natuurbescherming Postbus 9, 3910 AA Rhenen; tel.: (0317) 650 218
Bezoekadres: Grebbeweg 111, 3911 AV Rhenen
www.alertis.nl

De natuurlijke leefomgeving van de beer is aan het verdwijnen en verschillende populaties wilde beren worden met uitsterven bedreigd. Ook worden over de hele wereld beren mishandeld en misbruikt door mensen voor vermaak. Alertis zet zich in voor de bescherming van de beer en zijn leefgebied. Een van de bekendste projecten van Alertis is Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark Rhenen.