Politie Midden- en West Brabant

Persbericht wedstrijd Willem II - Ajax

TILBURG, 29 april 2007

Acht aanhoudingen na Willem II - Ajax

TILBURG: De nasleep van de wedstrijd Willem II Ajax kende een grimmig verloop. Supporters van de beide clubs zochten de confrontatie met elkaar en soms ook met de politie. In totaal werden acht Ajax-supporters aangehouden. Dit betroffen vooral supporters die zonder kaartje naar Tilburg waren gekomen.

Vijf personen werden aangehouden wegens openlijke geweldpleging. Twee wegens mishandeling en een wegens het niet voldoen aan een vordering van de politie om zich te verwijderen. Een van de personen die voor mishandeling was aangehouden betrof een 31-jarige man uit Hattemerbroek. Hij werd opgepakt nadat hij de wapenstok van een agent van de bereden politie afpakte. Hij sloeg hiermee zowel het paard en de ruiter.

Hockeyterrein
De situatie escaleerde tegen het einde van de tweede helft van de wedstrijd. Toen besloot een groep van ongeveer tachtig aanhangers van de bezoekende club te proberen het stadion alsnog binnen te komen. Dit betrof supporters die wel waren afgereisd maar geen kaartje hadden. Via een hockeyterrein aan de zuidkant van het stadion probeerde de groep het stadion te bereiken met de bedoeling over hekken te klimmen om binnen te komen. De groep rende massaal over de hockeyvelden waar op dat moment verschillende wedstrijden bezig waren, onder andere ook met kinderen.

Handhaven
Deze groep supporters werd in eerste instantie opgevangen door een groep gewone agenten en daarna door de ME inclusief paarden. Het lukte hen niet het stadion te bereiken. Zij werden teruggedreven naar de parkeerplaatsen waar hun autos stonden. Twee supporters van deze groep werden aangehouden. Enkelen gingen echter naar de voorkant van het stadion om zich te begeven in de schermutselingen die daar na afloop ontstonden. Bij die schermutselingen voor het stadion werden ook de meeste aanhoudingen verricht. Na afloop van de wedstrijd toen de bezoekers het stadion verlieten moest de politie meerdere malen optreden om de orde rondom het stadion te handhaven. Dankzij dit professionele optreden escaleerde de situatie niet verder.

Extra supporters
De politie had gerekend op een supportersaantal van 800 Ajaxieden. Deze werden netjes met een speciale regeling opgevangen en naar een apart vak in het stadion geleid om de spannende wedstrijd te zien. Het bleek echter dat er zich nog eens tussen de 800 en 1000 Ajax-supporters op de andere tribunes bevonden. De politie gaat de wedstrijd met de club en de gemeente uitgebreid evalueren.

Twee hondengeleiders van de politie raakten gewond. Zij waren bezig de orde te handhaven en stonden te dicht in de buurt van elkaars hond. De honden waren opgewonden door de gehele situatie en beten daardoor elkaars geleiders. In het ziekenhuis zijn de bijtwonden gehecht.

Auteur: Manfredi Mauro