Ingezonden persbericht

Persbericht

GroenLinks: stop gebruik bestrijdingsmiddel Casoron G

De gemeenteraadsfractie van GroenLinks heeft onlangs vernomen dat de gemeente Heerlen het onkruidbestrijdingsmiddel Casoron G indien nodig gebruikt. Casoron G heeft als werkzame stof dichlobenil en is volgens het wettelijk gebruikvoorschrift onder andere toegestaan onder houtige gewassen in parken en plantsoenen.

GroenLinks is tegen het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen in het openbaar groen. Het gebruik is niet noodzakelijk. Er zijn goede alternatieven, die zeker milieuvriendelijker zijn. Hoewel het middel dichlobenil formeel is toegestaan, kunnen bij het gebruik grote vraagtekens worden gezet.
Uit proeven bij ratten en hamsters bleek dat het middel lever- en lymfklierkanker veroorzaakt. Dit houdt in dat het ook voor de mens en andere dieren mogelijk kankerverwekkend is. Bij snuffelende honden kan het gif aantasting van het neusslijmvlies veroorzaken. Dichlobenil kan het grondwater vervuilen en vormt daarmee een bedreiging voor de drinkwaterwinning. Dichlobenil verdampt en kan dus ook de lucht besmetten in de gebieden waar het is gebruikt. Mensen die met het gif werken kunnen het dus inademen. Het ministerie van VROM het gebruik van Casoron G af.

GroenLinks was in de veronderstelling dat ook de gemeente het gebruik van chemische onkruidbestrijding in het openbaar groen ongewenst vindt en daarom ook geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruikt in het openbare groen. Nu blijkt dit tot het geval te zijn.
GroenLinks heeft het college van burgemeester en wethouders dan ook gevraagd om het gebruik van Casoron G en eventuele andere chemische bestrijdingsmiddelen in het openbaar groen te staken.
Ook het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de openbare ruimte (waaronder Glyfosaat - RoundUp) zou naar de mening van GroenLinks moeten worden gestaakt.