Hulpverleningsdienst Groningen


verzorgingshuis ontruimd

Sporthal Lewenborg in brand: verzorgingshuis ontruimd
Gepubliceerd: 30 april 2007, 12:00
Een sporthal aan de Kajuit in de Groningse wijk Lewenborg is zondagavond 29 april grotendeels door brand verwoest. Het vuur is rond 22.00 uur ontstaan. Na de melding werd vrijwel direct opgeschaald naar een grote brand. Brandweer Groningen kreeg bij de blussing assistentie van het korps van Harkstede. Bij de brandbestrijding werden vier tankautospuiten, een hoogwerker en een autoladder ingezet.

Vanwege de hevige rookontwikkeling zijn 30 bewoners van het naastgelegen verzorgingstehuis Mercator (stichting Ludgerus) overgebracht naar zorgcentrum Ebbingepoort (Nieuwe Ebbingestraat, Groningen). Daar hebben ze de nacht doorgebracht. Familieleden van de geëvacueerde bewoners zijn door de stichting Ludgerus op de hoogte gebracht. De overige bewoners van de ontruimde vleugel (ongeveer 30) zijn tijdelijk in personeelsruimtes van verzorgingshuis Mercator opgevangen waar geen rookoverlast was. De verwachting is dat alle bewoners in de loop van maandag terug kunnen keren naar hun kamers in Mercator. Gedurende de nacht zijn de ruimtes die vol rook hebben gestaan geventileerd. Ook is gebruik gemaakt van geurpotten om de rooklucht te verdringen.

Voor de evacuatie van de bewoners is een bus van Arriva ingezet en zijn ongeveer 10 ambulances opgeroepen (5 zijn daadwerkelijk ingezet). Daarvoor werd ambulancebijstand gevraagd aan de provincies Friesland en Drenthe. De Mobiele Eenheid van Regiopolitie Groningen en het brandweerkorps van Ten Boer hebben meegeholpen aan de evacuatie van de bewoners. Een bewoonster is naar een ziekenhuis overgebracht met hartklachten.
Bij de opvang van de bewoners in de Ebbingepoort, kreeg het verzorgingshuis hulp van het Groninger SIGMA-team (Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie) en het Mobiel Medisch Team (MMT) van het UMCG. het betrof een omvangrijke operatie waarbij veel hulpverleners op de been waren. Ook was een crisisteam actief in de brandweerkazerne aan de Sontweg.

Vanwege de constructie van de sporthal was de brand lastig te bestrijden. Tientallen brandweermensen zijn daar tot diep in de nacht mee bezig geweest. Even voor middernacht werd het sein 'brand meester' gegeven. Het nablussen duurde echter nog geruime tijd. Een kraanmachine moest eraan te pas komen om delen van de constructie te verwijderen, zodat ook het isolatiemateriaal kon worden afgeblust. Om 04.00 uur was het vuur helemaal uit en kon de brandweer inpakken. De sporthal is grotendeels door het vuur verwoest. Het kantinegedeelte heeft veel rook en waterschade opgelopen.

De technische recherche is maandag een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand.

Update 30-04, 16.00 uur:

Op Koninginnedag zijn rond het middaguur de geëvacueerde bewoners teruggekeerd van de Ebbingepoort naar verzorgingshuis Mercator in Lewenborg. De bewoners zijn met taxibussen teruggebracht en kunnen weer gebruik maken van hun eigen (geventileerde) kamers. Door de ventilatie en de geurbehandeling van de ruimtes is de rooklucht verdreven.