Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 13 april 2007

Koninginnedag: vrijmarkt in de Alkmaarse binnenstad

Maandag 30 april wordt Koninginnedag weer gevierd, ook in de Alkmaarse binnenstad is het weer feest. De jaarlijkse vrijmarkt draagt daar zeker toe bij. Druk, maar gezellig. Vooral als iedereen zich houdt aan de vrijmarktregels, die vooral te maken hebben met de openbare orde en veiligheid.

Net als voorgaande jaren geeft de gemeente Alkmaar een folder uit, waarin de 'spelregels' van de vrijmarkt staan. Deze folder is onder andere verkrijgbaar op het Stadskantoor, Dienstencentrum Alkmaar-Noord, de VVV en de Alkmaarse bibliotheken. De folder ook te downloaden op www.alkmaar.nl.

Regels vrijmarktgebied
Particulieren kunnen zondag 29 april vanaf 18.00 uur een plekje innemen in het vrijmarktgebied. Wie eerder plaatsneemt met zijn spullen riskeert inbeslagname van de verzamelde schuur- en zolderprullaria. Ook is het niet toegestaan plaatsen te markeren door middel van lint, tape of verf. Eventueel geplaatste markering wordt op kosten van de overtreder verwijderd. Het verkopen van spullen mag tot maandag 30 april, 17.00 uur. Daarna begint de afdeling Afvalinzameling (ART) met haar werkzaamheden. Op diverse plaatsen in de binnenstad staan 1100-liter-containers voor het overgebleven afval.

Beroepshandel en etenswaar
Beroepshandel is tijdens de vrijmarkt niet toegestaan. Onder beroepshandel verstaan we ook restpartijen zoals blikjes frisdrank, zakjes chips en chocoladerepen. Want wie heeft er nu 20 trays met blikjes op zolder staan? Het verkopen van (zelf bereide) etenswaren is ook door particulieren niet toegestaan.

Parkeren

Autoverkeer binnen het vrijmarktgebied is niet mogelijk. Voertuigen, caravans, aanhangwagens, tenten, kramen e.d. mogen daar dus ook niet verkocht of geplaatst worden. Ook bewoners met een parkeervergunning kunnen hun auto van zondag 29 april 16.00 uur tot maandag 30 april 24.00 uur niet in het vrijmarktgebied parkeren. Voor geparkeerde auto's geldt tijdens de vrijmarkt dezelfde wegsleepregeling als op marktterreinen (boete van E 198,00). De parkeergarages zijn, zoals gebruikelijk, dag en nacht geopend. Fietsen kunnen gratis gestald worden in de fietsenstallingen aan de Paardenmarkt en onder het Canadaplein.

Horeca
Voor de horeca gelden de gebruikelijke sluitingstijden. Op of aan de openbare weg mogen geen alcoholhoudende dranken worden verkocht of genuttigd. Verleende terrasvergunningen zijn op Koninginnedag niet geldig (zie voorschrift 18 van de terrasvergunning). Voor het exploiteren van een terras op 30 april 2007 dient een afzonderlijke terrasvergunning te worden aangevraagd bij de politie. Ook voor het laten horen van versterkte muziek is een vergunning van de politie nodig. (Mallegatsplein, afdeling Bijzondere Wetten, telefoon (072) 549 7007).

De EHBO-post op het Kerkplein is op zondagavond 29 april aanwezig van 18.30 uur tot 24.00 uur, en op maandag 30 april van 08.00 uur tot 17.00 uur. Dit is tevens de opvangplek voor kinderen die hun ouders kwijt zijn.

Meer informatie:
Chantal Kolleman (afd. Communicatie), tel. (072) 548 8986.
-----------------------


---- --