Ministerie van Algemene Zaken

Toespraak van minister-president Jan Peter Balkenende ter gelegenheid van Koninginnedag, 30 april 2007

Woudrichem en Den Bosch staan klaar voor de komst van de Koningin en haar familie. En ook in de rest van het land is het vandaag feest. Een feest waarvoor u bij dezen allemaal bent uitgenodigd.

Koninginnedag is een levende traditie die hoort bij Nederland. Met de Koningin in het middelpunt.

Midden tussen de mensen. Zoals eigenlijk het hele jaar door. Kijk maar naar wat de Koningin allemaal doet.

Zoals op Prinsjesdag, wanneer de Koningin namens de regering de troonrede houdt voor de leden van de Eerste en Tweede Kamer. Een belangrijke dag in onze democratie. Maar ook een dag vol feestelijk ceremonieel.

Afgelopen jaar was de Koningin ook in IJburg, de gloednieuwe woonwijk aan het water in Amsterdam. Een wijk in aanbouw. Samen met schoolkinderen stak de Koningin de spa in de grond voor het planten van een boom.

En hoe is het leven aan boord van een onderzeeboot? De Koningin is ook daarin geïnteresseerd, en liet zich door mensen van de Koninklijke Marine uitgebreid rondleiden in de haven van Den Helder.

In de Utrechtse veemarkthallen bewonderde ze het Nederlandse rundvee en liet zich uitleggen waarom onze rundveefokkerij nog steeds toonaangevend is in de wereld.

De schilderkunst is een persoonlijke passie van de Koningin. Ook het afgelopen jaar gaf ze talentvolle jonge Nederlandse kunstenaars weer een steun in de rug met een aanmoedigingsprijs voor vrije schilderkunst.

En dan maakte ze een reis langs alle eilanden van de Antillen en Aruba. Ze sprak er met jong en oud en verdiepte zich in de problemen, maar ook in de successen van de bewoners. En op het onbewoonde Klein Bonaire had ze een heel bijzondere ervaring.

Dit zijn maar enkele voorbeelden van ontmoetingen uit een lange, lange lijst.

Overal waar ze komt stimuleert onze Koningin mensen om het beste in zichzelf en in anderen naar boven te halen.

Daarnaast vertegenwoordigt ze ons op een fantastische manier. Het afgelopen jaar onder meer tijdens bezoeken aan Letland, België en Turkije.

De Koningin weet mensen en groepen in ons land met elkaar te verbinden. Haar aanwezigheid en haar uitstraling betekenen veel. Vandaag is dat door het hele land zichtbaar.

Het afgelopen jaar was ook in de familiesfeer een goed jaar voor de Koningin. Ze kreeg er drie gezonde kleindochters bij. Dat geluk gunnen we haar van harte.

Ik wens de Koningin en haar familie een mooi en warm feest toe, midden tussen de mensen in Woudrichem en Den Bosch. Onder hen is ook de heer Van Vollenhoven, die vandaag jarig is. Ik feliciteer hem van harte.

En u allemaal wens ik een fantastische Koninginnedag!