Ministerie van Defensie

30-04-2007 17:27

BIJZONDERE PARADE VOOR KONINGINNEDAG IN AFGHANISTAN

Koninginnedag op Kandahar Airfield - Foto: D.J. Priede/M. Gilyeat klik voor vergroting
De Nederlandse Air Task Force en het Joint Support Detachement op Kandahar Airfield in Afghanistan, hebben een bijzondere vlaggenparade ter gelegenheid van Koninginnedag gehouden. Het was er één met een bijzonder tintje, omdat de leden van de Air Task Force (ATF) de NAVO-medaille kregen opgespeld.

Nadat de militairen stonden aangetreden, ging de vlag met wimpel in top. Vervolgens hield de commandant van het contingentscommando, brigadegeneraal Van den Broek, een toespraak. Daarin gaf hij aan de koningin namens de militairen in Afghanistan een telegram met gelukwensen te hebben gestuurd. Zijn adjudant las het antwoord voor.

Nadat het Wilhelmus had geklonken, ontving het personeel van de Air Task Force de NAVO-medaille. Daarvoor komen militairen in aanmerking die meer dan dertig dagen in een missiegebied hebben verbleven. De manschappen kregen de onderscheiding opgespeld door generaal Van den Broek, de commandant van de Air Task Force kolonel Ruijs en de chef staf van deze eenheid, luitenant-kolonel Van Gogh.

De Air Task Force bestaat uit helikopters van het type Chinook en Apache, en uit F-16 jachtvliegtuigen. Bij de eenheid behoort ook âforce protectionâ. Deze omvat bewakers van de luchtmacht en landmachtmilitairen van 44 Tankbataljon.