Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 27 april 2007. (30/04/07)

Regelmatig versturen we een "parlementaire nieuwsflits". Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.

Vlaams Parlement

Deze week beheerste het dossier van de Zaventemse nachtvluchten opnieuw de actualiteit. Het dossier raakt namelijk maar niet uitgeklaard, ook niet op het overlegcomité tussen de verschillende regeringen van dit land dat woensdag plaatsvond. Partijvoorzitter Bart De Wever vond het voorstel van Verhofstadt om van de geluidsnormen terug een federale bevoegdheid te maken onaanvaardbaar: Het lost niets op. Met het doorschuiven van die bevoegdheid naar het federale niveau, verschuift gewoon de discussie. De Franstalige partijen die de boel blokkeren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zitten ook in de federale regering. Het probleem ligt niet bij de bevoegdheidsverdeling, het probleem ligt bij de gewestvorming van Brussel. Het Brussels gewest zou volgens de N-VA dan ook beter herleid worden tot wat het moet zijn: een doeltreffend stadsbestuur.
De enige oplossing bestaat uit het kordaat optreden tegen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: als het Brussels Gewest financiële solidariteit wil van Vlaanderen, mag Vlaanderen enige redelijke inschikkelijkheid verwachten van Brussel.

Helga Stevens, bekommerd om de verkeersveiligheid in haar stad Gent, kreeg een antwoord op haar schriftelijke vraag aan minister Kris Peeters. Zij stelde namelijk vast dat de snelheidsbeperking tot 30 km/u aan de scholen langs de kleine ring nauwelijks wordt nageleefd. Hier staan nog steeds vaste borden in plaats van digitale borden. Het resultaat is dat de mensen de snelheidsbeperking, die dag en nacht van kracht is, overdreven vinden en deze bijna zonder uitzondering negeren, ook bij het begin en het einde van de schooluren. Uit het antwoord van Vlaams Minister Kris Peeters blijkt dat de stad Gent verantwoordelijk is voor deze situatie. De R40 is wel een gewestweg, maar een deel van de zone 30 omvat ook een stadsweg. De stad Gent wil dit deel echter niet betalen omdat zij het nut van de zones 30 op de stadsring in vraag stelt. De Vlaamse overheid kan hier echter niet onderuit gezien de federale regels. Ik hoop dat het gezond verstand zegeviert en het nieuwe stadsbestuur de verkeersveiligheid van de schoolgaande jeugd laat primeren op politieke spelletjes, reageert Gents gemeenteraadslid Helga Stevens.

Mark Demesmaeker ondervroeg minister Marino Keulen in de commissie Binnenlandse Aangelegenheden over de studie van professor Veny. Deze studie onderzoekt de eerdere studie-Boes uit 1999, waarin een oplijsting wordt gemaakt van verschillende juridische instrumenten om de Vlaamse Rand daadwerkelijk Vlaams te houden. Volgens prof. Veny (UGent) bevinden heel wat van deze instrumenten zich over de grens van de (grond)wettelijkheid. Mark Demesmaeker vindt dit een uiterst minimalistische inschatting. Temeer daar zijn eigen voorstel van decreet tot regeling van het gebruik van mededelingen van particulieren met medewerking van een overheidsdienst onder vuur ligt in de studie. Hoewel minister Keulen beweerde het beleid in de Rand niet terug te schroeven, kon Mark zich niet helemaal vinden in deze regeringsbeslissing. Samen met Eric Van Rompuy diende hij een met redenen omklede motie in. Volgens Mark moet de regering constant en pro-actief al het mogelijke doen in deze regio.

Kris Van Dijck op zijn beurt nam deel aan de hoorzitting over het Verslag van de Commissie voor de studie van de methodologie gebruikt bij de analyse van interregionale transfers. Helaas was er weinig belangstelling voor dit nochtans belangrijke thema, waar de N-VA-fractie eerder al vragen over stelde. Kris was er wel en had enkele kritische vragen. Hij vroeg zich vooral af of er vanuit de federale statistische en andere diensten wel voldoende recent cijfermateriaal ter beschikking wordt gesteld. Eveneens wilde hij weten of die cijfers voldoende controleerbaar en transparant zijn.

Voor Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones stond de week gedeeltelijk in het teken van de week van de Amateurkunsten, en van ontwikkelingssamenwerking.
In zijn gemeente Koksijde-Oostduinkerke kon Jan Loones, als schepen bevoegd voor internationale Samenwerking, officieel op een wereldfeestje, de titel van Fair Tradegemeente in ontvangst nemen. Koksijde is de eerste kustgemeente, en de 25ste gemeente in Vlaanderen, die zich op die manier inzet voor een betere, duurzamere en eerlijker wereld, in een brede samenwerking tussen gemeentediensten, Handel en Horeca en scholen en verenigingen. De verschillende initiatieven daaromtrent kunnen gevonden op www.koksijde.be/dIS of op de OXFAMsite www.ikbenverkocht.be. De Vlaamse tophotelschool Ter Duinen, Steen aan Zee, naast de Proxi Delhaize, de Carrefour en de Colruyt zijn alvast "verkocht". Dinsdagavond vertegenwoordigde Jan Loones de N-VA op het "voorzittersdebat" over ontwikkelingssamenwerking op de zetel van 11.11.11. Belangrijke discussiethema"s waren coördinatie en goed bestuur, de beruchte 0,7%-besteding en het door Paars verloochende stappenplan, de vierde pijler, enz... Uit de discussie, onder leiding van de M.O.-redactie, blijkt alvast dat nog een hartig woordje zal moeten gesproken worden met de grote Vlaamse partijen als het gaat over de federalisering van ontwikkelingssamenwerking.

Jan Peumans informeerde bij minister Van Mechelen naar de uitvoering van het unieke loket. Dit gemeentelijk loket moet mogelijk maken dat de aanvraag van een stedenbouwkundige en een milieuvergunning hoewel onderscheiden procedures voor burgers en bedrijven samen kunnen gebeuren en dus eenvoudiger zijn. Dit staat tenslotte in het Regeerakkoord. De minister wist te melden dat de invoering hiervan zal gebeuren in het kader van een bredere wijziging van het decreet ruimtelijke ordening, waaraan de laatste weken en maanden werd gewerkt. Nog voor het zomerreces zal de Vlaamse regering over deze decreetswijziging beslissen om het ontwerp van decreet dan naar de Raad van State te sturen. De minister zal hiervoor verder overleggen met minister Kris Peeters van Leefmilieu en met de betrokken administraties.

Kamer van Volksvertegenwoordigers

Patrick De Groote ondervroeg minister van ambtenarenzaken Christian Dupont over het exacte aantal federale ambtenaren. Elk federaal orgaan moet om de zes maanden de bijgewerkte gegevens over zijn personeel bezorgen aan de Federale Overheidsdienst Personeel en Organisatie (FOD P&O). Deze lijst wordt dan op het internet geplaatst. Een bezoeker van deze website kan met deze tewerkstellingsgegevens weinig aanvangen. Zo leren de cijfers van juni 2003 dat er 64.914 ambtenaren waren, maar dat er 4.327-tal ambtenaren niet werden meegeteld omdat het dossier niet volledig is of omdat er een fout is. Dat is een foutmarge van 6,6%. Op 1 januari 2007 telden de federale administraties 65.148 ambtenaren, maar 10.873 ambtenaren werden niet meegeteld wegens een fout. Dit is een foutmarge van liefst 16,5%. Christian Dupont beloofde dat binnen ongeveer 2 jaar zijn administratie over de correcte aantallen zal kunnen beschikken.

Patrick De Groote ondervroeg staatssecretaris Van Quickenborne hoe hij zijn bewering kan staven dat de administratieve vereenvoudiging een besparing opleverde van 1,7 miljard. De staatssecretaris verwees naar de studie van het federaal planbureau van 2005. De Groote wees erop dat het planbureau slechts een raming heeft gemaakt op basis van een steekproef van een aantal ondernemingen en zelfstandigen. De Groote had daarom vragen over de representativiteit van deze enquête: veel artsen die wekelijks worden geconfronteerd met bladzijden nieuwe wetgeving en verplichtingen van Demotte zullen er bijvoorbeeld in de steekproef niet ingezeten hebben. De Groote wees daarom naar de Vlaamse overheid die bij elke nieuwe beleidsmaatregel de administratieve last berekent en indien er bijkomende lasten zijn, worden er minstens evenveel andere afgeschaft. Wat de administratieve vereenvoudiging op het federale vlak betreft, is het dweilen met Open VLD-kranen.

Auteur:
Wetenschappelijk Medewerker Vlaams Parlement
Lieven De Rouck

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be