Dexia Bank

P E R S B E R I C H T
Dexia Bank
27 april 2007
2 p.
Verenigde Staten: nieuwe verslechtering van de conjunctuur
In het eerste kwartaal van 2007 is het bbp, omgerekend op jaarbasis, maar met 1,3% toegenomen tegenover het vierde kwartaal van 2006. Sinds één jaar staat de groei in de VS in de buurt van 2%, wat beduidend minder is dan de groei van 3% à 4% die de Amerikaanse economie traditioneel vertoont. In het algemeen is de horizon er tijdens de voorbije weken alleen maar somberder op geworden.
Bovenop de crisissen in de sectoren van de woningbouw en de hypothecaire kredieten is nu ook de olieprijs weer fors gaan stijgen, wat een weerslag zal hebben op de consumptie. Bovendien pakten de bedrijven uit met ontgoochelende investeringscijfers. De crisis in de sector van de hypotheekleningen is waarschijnlijk verre van voorbij. Het toenemende aantal wanbetalingen zal zorgen voor een groter aantal in beslag genomen woningen, wat op termijn zal wegen op de vastgoedprijzen en op het moreel van de gezinnen.
De Verenigde Staten stevenen echter niet af op een recessie. De economie beleeft een klassieke periode van vertraging halfweg de opwaartse fase van de economische cyclus. De verhoging van de rente door de Fed is daar niet vreemd aan. De economie zal geleidelijk weer gaan versnellen tegen het einde van het jaar of zelfs in het begin van volgend jaar. Het bbp zal toenemen met 2,3% in 2007 en met 2,9% in 2008 (tegen 3,3% in 2006).
Door de nieuwe stijging van de olieprijs zal de inflatiedruk weer toenemen. Dat is des te vervelender omdat de inflatiedruk niet volledig was verdwenen en in bepaalde
domeinen zelfs tamelijk hardnekkig bleek te zijn. Zo steeg de inflatie in maart tot 2,8%. Maar de kerninflatie is teruggezakt tot 2,5%. Op halflange termijn zal de slappe expansie de inflatie echter temperen. De globalisering van de wereldeconomie zal de stijging van de lonen overigens afremmen. Zo zal de inflatie dalen van 3,2% in 2006 tot 2,4% in 2007 en 2,3% in 2008.
Voor de Fed komt de stijging van de olieprijs op een slecht moment, aangezien de inflatiedruk nog niet volledig verdwenen was. De Fed zal dus minder gehaast zijn om de rentevoeten te verlagen, behalve als de economische activiteit in een sneller tempo zou verzwakken. Ze zal de basisrente zowel in september als in december met 25 bp verlagen, waardoor deze rentevoet op het einde van 2007 zal uitkomen op 4,75%.
De IRS-rente op 10 jaar schommelt sterk sinds begin december. De markten aarzelen dus. De recente renteverhoging is dus verwonderlijk, aangezien het pessimisme over de evolutie van de conjunctuur nog verergerd is. De spectaculair opverende olieprijzen zorgen immers voor een minder gunstige inflatieprognose.
Deze aarzeling zal nog enkele maanden aanhouden. Op middellange termijn zal de obligatierente wellicht in beperkte mate stijgen, want de economie zal op dat moment het strakkere monetaire beleid van de Fed verteerd hebben. Bijgevolg zal de IRS-rente op 10 jaar evolueren van 5,2% nu tot 5,2% in juli 2007 en weer tot 5,6% in april 2008. Rekening houdend met de alternatieve scenario's, zal deze rente in april 2008 uitkomen tussen 5% en 6%.

Voor meer info : Jacques De Pover, Research Dexia Bank
Persdienst Pachecolaan 44 (DT 29/11) 1000 Brussel Tel. : 02 213 50 81 Fax : 02 213 58 68 pressdexia@dexia.com