Nederlandse Tafeltennisbond


Nederlandse kampioenschappen jeugd A

30-04-2007

Wai Lung Chung en Simone de Klerk winnen NJK

De Nederlandse kampioenschappen jeugd 2007 hebben wederom een aantal verrassende winnaars opgeleverd. Het ééndaagse toernooi brengt altijd een speciale spanning met zich mee, waar niet iedereen tegen bestand blijkt te zijn.

Dat bleek vooral bij de junioren. Niemand had vooraf getwijfeld aan een overwinning van Nicky Zetsen. De Westa-speelster is dit jaar ver uitgelopen op alle concurrenten en had de beide A-toernooien makkelijk gewonnen. Tot de finale leek er ook geen vuiltje aan de lucht. Zelfs Monique Posthuma werd in de halve finale met een duidelijke 3-0 opzij gezet. De tegenstandster in de finale was een vertrouwde. Simone de Klerk won vrij eenvoudig met 3-0 van teamgenote Charell Schoonbrood en zette vervolgens ook de kampioene van 2005 Maaike v.d.Pavoordt met 3-1 aan de kant.

Tot zover niets wat afweek van de eerdere toernooien dit jaar. Maar in de finale gebeurde er iets volkomen onverklaarbaars. Na vier minuten had Simone de eerste game met 11-1 gewonnen. Nicky leek in de tweede game de zaak recht te zetten, maar raakte verstrikt in de gevarieerde combinaties van Simone, die met 10-12 weer won. De derde game was voor Nicky en er leek een vijfde game aan te komen. Maar aan het slot van de vierde game blokkeerde Nicky opnieuw. Twee zeer merkwaardige punten brachten Simone vervolgens met 12-10 haar derde Nederlandse kampioenschap, haar eerste sinds 2002. Nicky blijft bij de jeugd steken op één nationale titel uit 2004.

Simone won met teamgenote Monique Posthuma ook de dubbeltitel, al was daar een hard gevecht voor nodig met Maaike v.d.Pavoordt en Tali Cohen.

Bij de jongens junioren kwam de verrassing niet van iemand die faalde, maar van iemand met een superdag. Dat was niet favoriet Martijn de Vries die de beide A-toernooien had gewonnen en ook niet broer Boris die tweemaal finalist was. Het was Wai Lung Chung. De speler van De Toekomst heeft af en toe dagen dat hij alle verlegenheid van zich af schudt en ver boven zijn normale niveau uit stijgt. `s Morgens leek het daar nog niet op, want hij won in de groep maar net van Milan Stepanovski. Maar vanaf de kwartfinale was er een hele andere Wai Lung te zien. Olivier Altenburg, die het hele jaar verstoppertje had gespeeld, maar er bij een NJK altijd staat, kon het tempo niet bijbenen. Boris de Vries slaagde daar één game in, maar werd na 12-10 met 11-3 en 11-5 totaal weggespeeld. En ook Martijn, die Joep Raemaekers en Casper ter Luun nog vrij eenvoudig had verslagen, kon Wai Lung niet stuiten. Met 3-1 zorgde Wai Lung in zijn laatste jaar bij de jeugd voor een fraaie afsluiting van een lange NJK-carriere. Wai Lung speelde de NJK-A maar liefst 10 maal, stond al bij zijn debuut in 1998 in de finale, won in 1999 de welpen en stond ook in 2004 in de finale.

Wai Lung veroverde in één moeite door ook de dubbeltitel. Boris had het geluk aan zijn zijde te mogen staan, broer Martijn kwam er met Wesley Wegman ook in deze finale niet echt aan te pas.

De strijd bij de meisjes kadetten was interessant omdat Britt Eerland, winnares van de beide A-toernooien bij de NJK niet bij de kadetten speelt, maar bij de pupillen, haar eigen leeftijdsklasse. Suzanne Dieker en Kimberly Smeenk werden nu de favorieten, met Dianne Overbeeke als outsider. Maar ook deze klasse leverde aan de lopende band verrassingen op. Suzanne en Kimberly kwamen eenvoudig door de groep heen. Dianne had daar de grootst mogelijke moeite mee. Ze verloor van Jacintha de Hoop en stond 0-2 achter tegen Nikki Snapper. Net op tijd herstelde ze zich waardoor ze nog als tweede naar de volgende ronde mocht. Merel Broers, nummer 3 van de plaatsingslijst, had een totale off-day en wist zelfs in de groep niets te winnen. Floor Fennis profiteerde hiervan, maar de echte winnares van deze tombola was Suzanne Docter. De Leogang-speelster versloeg Jacintha en Floor en haalde zo de halve finale, veruit haar beste resultaat ooit.

Met de tweede plaats in de groep kwam de confrontatie tussen Suzanne Dieker en Dianne al in de kwartfinale. Inmiddels was Dianne weer helemaal bij de les en liet ze weer haar vooral tactisch bijzonder sterke spel zien. Tweemaal kon Suzanne een achterstand wegwerken, maar de vijfde game was duidelijk voor Dianne, die daarna in de halve finale met grote cijfers over Annemarie Tomesen heen walste. Kimberly kon door al deze verrassingen relatief makkelijk de finale halen. Met haar scherpe blok leek ze aanvankelijk ook Dianne goed uit te spelen, maar na de eerste game stelde Dianne de tactiek bij, wat meteen effect had: na 11-7 en 11-6 werd Kimberly in game vier helemaal dolgedraaid: 11-1. Dianne maakte haar toernooi perfect door met Kimberly ook het dubbel te winnen. Dat gebeurde zelfs zonder ook maar een game te verliezen.

Was bij de jongens kadetten de ranglijst in het laatste A-toernooi nog compleet op zijn kop gezet, in Helmond herstelden Pepijn Leppers en Harmen v.d.Berg de orde. De twee bereikten zonder al te veel problemen de finale. Teun Bosveld, winnaar in Nederweert, sneuvelde al in de kwartfinale tegen Stefan van Dooremaal die vervolgens van Pepijn verloor. De finale van Pepijn en Harmen was de langste en spannendste van het toernooi. Pepijn had aanvankelijk goed vat op de verdediging van Harmen. Met lange series topspin nam hij zelfs een 2-0 voorsprong. In de derde game paste Harmen zijn spelstijl aan. Hij ging dichter bij tafel spelen, blokte regelmatig met de lange noppen en dwong Pepijn ook veel vaker naar achteren. Met tweemaal 11-9 bracht hij de stand op gelijke hoogte. Pepijn leek in de vijfde game weer de overhand te hebben, maar de tweede helft van de game was weer voor Harmen. Bij 10-9 kon Pepijn nog met een zeer fraaie rally een matchpoint wegwerken, maar de twee punten daarna waren voor Harmen. Harmen werd daarmee de eerste Nederlands jeugdkampioen uit de afdeling Midden sinds Heleen Hop in 1981 de welpen won. Bij de jongens is hij zelfs de eerste sinds 1973, toen Rene Hijne, tegenwoordig trainer en teamgenoot van Pepijn, zijn laatste jeugdtitel won.
Harmen en Pepijn wonnen samen de dubbeltitel tegen Sjoerd v.d.Steen en Rens Pleijster.

En of het allemaal nog niet genoeg was gebeurde ook bij de jongens pupillen het onmogelijke. De huizenhoge favoriet Koen Hageraats die de andere toernooien dit jaar zeer succesvol bij de kadetten speelde ging in de halve finale onderuit tegen Rino Alberts. De Westaspeler die voorheen onder spanning nog wel eens zijn hoofd verloor gebruikte zijn energie in positieve zin, stoorde zich niet aan de reputatie van Koen en won in vier zeer spannende games. Bas Hensbergen, de enige die vooraf in staat werd geacht Koen enige tegenstand te bieden werd in de kwartfinale verrast door Carlos Hodge, die vervolgens via de onverwacht ver gekomen Matthijs Westerveld de finale bereikte. In de finale leek Rino na een 2-0 voorsprong alsnog onderuit te gaan. Carlos kwam tot 2-2 terug, maar ook nu liet Rino zijn mentale vooruitgang zien: de vijfde game en de titel waren voor hem. Een troostprijs voor Koen en Bas was de dubbeltitel die zij ten koste van Laurens Tromer en Bjorn van Schaik veroverden.

Waar vele favorieten onderuit gingen bleef de familie Eerland overeind. Britt liet zien dat het verschil tussen eredivisie en de klassen waarin de andere pupillen spelen veel te groot is. Ze haalde moeiteloos haar derde opeenvolgende Nederlands kampioenschap. Alleen Demelsa Basie snoepte haar in de halve finale een gamepje af. Toch bleef ook Britt niet ongeslagen. In de finale zetten Rianne van Duin en Alice Barendregt Britts partner Demelsa zo onder druk dat ook Britt dat niet meer recht kon zetten.

Britts zusje Nikki veroverde wel twee titels bij de welpen. Met haar lange noppen plaatste ze weer iedereen voor onoverkomelijke problemen. De enkeltitel veroverde ze zonder gameverlies. Voor de dubbeltitel met Anthira van Wensveen had ze aanzienlijk meer tijd nodig, maar ook die ging naar Schiedam.

Ook Martin Khatchanov liet zich niet verrassen, al moest hij in de finale van de welpen wel heel diep gaan om de slimme Wilfred Schipper van zich af te schudden. Pas in de vijfde game nam hij met 11-5 duidelijk afstand. Martin veroverde ook de dubbeltitel met Jordi v.d.Schoot, maar ook dat ging zeker niet vanzelf.

Het toernooi werd voor de 24^e keer georganiseerd door de vereniging Stiphout in de Cityhal in Helmond. Voor de organisator had het toernooi dit jaar een speciaal karakter. Oud-voorzitter Ton Willems werd tijdens de prijsuitreiking verrast met een koninklijke onderscheiding als Lid in de orde van Oranje-Nassau. Ton Willems was in de jaren '70 en '80 vele jaren Hoofdbestuurslid van de NTTB, meer dan 30 jaar voorzitter van de landelijke Commissie Toernooien en Wedstrijden en organisator van vele internationale toernooien in Nederland.

De uitslagen kunt u vinden onder het hoofdmenu bij Toernooien -> Uitslagen