Politie Friesland


Politieberichten van maandag 30 april

Fryslan, 30-04-2007 o Politieberichten van zondag 29 april 13.00 uur t/m maandag 30 april 13.00 uur.

Burgum: aanhoudingen na openlijke geweldpleging
De politie heeft zondagnacht aan de Schoolstraat drie verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging. Het trio, twee inwoners van Hurdegaryp van 21 en 25 jaar en een 25-jarige inwoner van Tytsjerk, hadden een winkelruit van een kledingzaak vernield. Dankzij de tip van getuigen die tevens een goed signalement konden geven, zijn de mannen korte tijd daarna aangehouden. Zij zijn voor verhoor naar het bureau gebracht waar proces-verbaal opgemaakt is. De 21-jarige verdachte werd aangetroffen bij een personenauto. Tijdens een blaastest blies hij 830 ug/l. Zijn rijbewijs is ingevorderd en hij kreeg een rijverbod van 9 uur. Een 26-jarige inwoonster van Hurdegaryp deed namens de winkel aangifte. De politie vervolgt de gesprekken met de aangever, getuige en verdachten.

Lemmer: motorrijder onderuit door oliespoor - ongedeerd
De politie heeft zaterdagmiddag aan de Pasveer hulp verleend tijdens een valpartij van een 26- jarige motorrijder uit Lemmer. De bestuurder reed in de richting van Oosterzee. In een bocht bij de splitsing Grietendijk stuitte de rijder op een oliespoor van zeker 40 meter lengte en ging met zijn motor onderuit. De motor raakte zwaar beschadigd, de bestuurder bleef ondanks de valpartij en dankzij beschermende kleding ongedeerd. De motorfiets is door een bergingsdienst afgevoerd. De gemeente is ingeschakeld om het oliespoor te reinigen. De politie onderzocht het oliespoor en ontdekte dat het afkomstig was van een landbouwtrekker met een lekke remleiding. De tractorbestuurder had niet opgemerkt dat de olie tijdens het remmen op het wegdek spoot.

Sonnega: motorrijder gewond door aanrijding
De politie heeft zaterdagmiddag aan de Pieter Stuyvesantweg hulp verleend tijdens een aanrijding waarbij twee motorrijders betrokken waren. Een 22-jarige motorrijder uit Oldemarkt reed in de richting van Sonnega. Een 22-jarige motorrijder uit Oldetrijne reed voor hem en remde bij een afslag af. De achterste motorrijder merkte te laat op dat zijn voorganger nagenoeg stil stond en wilde hem ontwijken. Hij maakte een manoeuvre waarbij de motor een witte bermrand raakte. Hierdoor vloog deze bestuurder van zijn voertuig, landde hij in de berm en verloor het bewustzijn. De motor kwam via een verkeersbord tot stilstand. Het slachtoffer is met ernstig nek-rugletsel naar het ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen gebracht. Een takeldienst voerde het motorwrak af. Over de conditie van het slachtoffer zijn geen details bekend.

Sint Nicolaasga A6: automobiliste gewond door kop-staartbotsing De politie heeft zondag aan de rijksweg hulp verleend tijdens een kop-staartbotsing tussen drie personenautos. Door filevorming voor het verkeersplein Joure stond een 43-jarige automobilist uit
Schiermonnikoog stil. Achter hem stond een 56-jarige automobiliste uit Ens stil. Een derde partij, een 36-jarige bestuurder uit Heerenveen, merkte zijn stilstaande voorgangers te laat op en klapte tegen de achterzijde van de middelste auto. Hierdoor draaide de auto van de vrouw om zijn as en kwam in de berm tot stilstand. De auto van de Heerenveener schoot door en raakte de achterzijde van de eerste personenauto. De vrouw is ter observatie naar het ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen gebracht, maar kon na een medisch onderzoek weer huiswaarts. Een berger voerde de beschadigde autos af.

Wommels: oliespoor 800 meter op openbare weg getuigenoproep De politie wil graag in gesprek komen met de veroorzaker van een oliespoor van 800 meter wat zondagochtend achterbleef tussen de Hottingwei, de Fabriekswei en vervolgens via van de provinciale weg richting Bolsward doorliep. Tijdens de schoonmaakwerkzaamheden, die door de gemeente werden uitgevoerd, sloot de politie de Hottingawei voor al het verkeer af. Naast de veroorzaker worden ook getuigen opgeroepen om via 0900 8844 contact op te nemen met politie Fryslan.

Leeuwarden: verdachte na belediging aangehouden
De politie heeft maandagochtend aan de Vrouwenpoort een 41-jarige Leeuwarder aangehouden omdat hij personeel van Stadstoezicht beledigde. De man is aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht. Tijdens het fouilleren bleek dat de man een mes op zak droeg. Het mes is in beslag genomen. Er is proces-verbaal opgemaakt en de verdachte is daarna weer vrijgelaten.

Heerenveen: agressieve wildplasser aangehouden
De politie heeft zondagavond aan de P.J. Troelstrastraat een 35-jarige wildplasser uit Gorredijk aangehouden. Surveillerende agenten zagen dat de man tegen de gevel van een gebouw stond te plassen en spraken hem aan. De man was onder invloed van alcohol. Hij vertelde dat hij niet in het bezit was van een legitimatiebewijs. Om zijn identiteit vast te stellen is hij naar het bureau gebracht. Tijdens deze rit sloeg hij een van de agenten in het gezicht. De agent liep een bloeduitstorting op. De man is aangehouden voor mishandeling en is ingesloten. Er wordt proces-verbaal opgemaakt voor wildplassen en mishandeling.

Ijlst: aanhouding na belediging
De politie heeft maandagochtend aan de Stadslaan een 38-jarige inwoner van Ijlst aangehouden voor belediging. De man beledigde surveillerende agenten. Hij kreeg een proces-verbaal.

Heerenveen: aanhouding na verzet
De politie heeft maandagochtend aan de Oude Koemarkt een 30-jarige inwoner van Lemmer aangehouden omdat hij de bevelen van de politie negeerde. De man maakte onderdeel uit van een groep stappers en vertoonde recalcitrant gedrag. Eerder die avond was de man als wildplasser bekeurd en uitte zijn ongenoegen daarover. De man negeerde de verzoeken van de surveillerende agenten om te vertrekken. Ondanks meerdere vorderingen luisterde hij niet waarop hij aangehouden, en voor verhoor naar het bureau gebracht is. Daar is proces-verbaal opgemaakt, de man is daarna weer vrijgelaten.

Heerenveen: aanhouding controle identiteit
De politie heeft zondagavond aan de Oude Koemarkt een 34-jarige Heerenveener aangehouden omdat hij zich niet wilde legitimeren. Surveillerende agenten gingen met de man in gesprek omdat hij samen met vijf andere mannen stond te schreeuwen. De groep werd verzocht om zich te legitimeren waar iedereen, behalve de verdachte, aan voldeed. De man wilde wel zijn id-kaart afgeven, maar zijn adres niet geven. Daarnaast gaf hij aan wel te willen vechten met de agenten. Hij is aangehouden en naar het bureau gebracht. Daar is proces-verbaal opgemaakt en de man is in de loop van zondagavond weer vrijgelaten.

Joure A7: aanrijding met letsel
De politie heeft zondagavond aan de A7 hulp verleend tijdens een aanrijding tussen twee personenautos waarbij een automobiliste gewond raakte. Een 25-jarige bestuurder uit Drachtstercompagnie kwam uit de richting Heerenveen over de A7 en reed over de rechter rijstrook om richting Joure te gaan. Een 37-jarige inwoonster van Terschelling-West reed op het verkeersplein Joure en ging van de linker naar de rechter rijstrook richting Joure. De automobilist kwam uit de richting van Heerenveen, verleende geen voorrang aan de bestuurster en reed zo het plein op. Een botsing was het gevolg waarbij de auto van de vrouw in de slip raakte, tegen de betonnen rand klapte en over de kop sloeg. De automobiliste liep snijwonden op en is per ambulance naar het ziekenhuis van Heerenveen gebracht. Haar auto was total loss en is door een takelbedrijf weggehaald.

Leeuwarden: aanhouding met mes
De politie heeft zondagavond aan het Zaailand een 16-jarige Leeuwarder aangehouden na bedreiging met een mes. De jongeman had een 63-jarige Leeuwarder met een mes bedreigd. Er raakte niemand gewond. De verdachte was vermoedelijk onder invloed van drugs. Omdat de toedracht over het incident nog niet helemaal duidelijk is, vervolgt de politie haar gesprekken met de verdachte, aangever en getuigen. De 63-jarige man deed aangifte.

Stiens: mishandelaar aangehouden
De politie heeft zondagavond voor een café aan de Smelbrege een 41-jarige inwoner van Stiens na een mishandeling aangehouden. De man was betrokken geraakt in een vechtpartij waarin meerdere personen een aandeel hadden. Daarbij raakte een 38-jarige inwoner van Berlikum gewond, evenals een 38-jarige inwoner van Stiens. De man uit Berlikum heeft zich bij de huisarts gemeld, het andere slachtoffer is per ambulance naar het MCL gebracht. De toedracht van het voorval is voor de politie nog onduidelijk. Daarom worden de gesprekken met de slachtoffers, de verdachte en getuigen voortgezet. De verdachte is aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht. Er is proces-verbaal opgemaakt, hij is daarna weer vrijgelaten.

Fryslân: rijden onder invloed - rijbewijzen ingevorderd
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden. Alle bestuurders kregen een proces-verbaal. De bestuurders van wie het rijbewijs is ingevorderd moeten bij het CBR een cursus alcohol en verkeer volgen.

Leeuwarden: Voorstreek, zondagavond, 42-jarige Leeuwarder, 735 ug/l, rijverbod 8 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Zweins: rijksweg A31, maandagnacht, een 20-jarige inwoner van de gemeente Franekeradeel, 515 ug/l, rijverbod 7 uur. Het rijbewijs van deze beginnend bestuurder is ingevorderd. De bestuurder was door een stuurfout met zijn auto tegen de vangrail terechtgekomen. De auto raakte zwaar beschadigd en is door een takeldienst afgevoerd.

Sint Nicolaasga: De Rijlst, maandagnacht, 18-jarige inwoner van de gemeente Skarsterlân, 420 ug/l, rijbewijs ingevorderd. De jongeman bestuurde een quad.

Drachten: Lidlum, maandagnacht, 51-jarige inwoner van Drachten, 785 ug/l, rijverbod 9 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Wijnaldum: rijksweg A31, zondagmiddag, twee 45-jarige inwoonsters van Harlingen op een bromfiets, zij bliezen 470 ug/l en 650 ug/l. De politie kwam ter plaatse na een melding van een bromfietsster op de snelweg, maar troffen het duo lopend op de snelweg aan waarvoor proces-verbaal uitgeschreven is.

Harlingen: Steenhouwerstraat, zondagmiddag, 33-jarige inwoner van de gemeente Wûnseradiel, 1050 ug/l, rijverbod 13 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Leeuwarden: Oosterkade, zondagnacht, 26-jarige 985 ug/l, 26-jarige Leeuwarder, 985 ug/l, rijverbod 12 uur, bromfietser. Onderzoek wees uit dat de man zonder bromfietsrijbewijs reed.

Grou: Garde Jagerswei, zondagnacht, 32-jarige inwoner van de gemeente Boarnsterhim, 795 ug/l, rijverbod 9 uur, rijbewijs ingevorderd, bromfietser.

Leeuwarden: Bagijnestraat, zondagnacht, 26-jarige inwoner van de gemeente Leeuwarderadeel, 655 ug/l, rijverbod 7 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Baaiduinen: Baaiduinen, zondagnacht, 36-jarige inwoner van de gemeente Terschelling, 785 ug/l, rijverbod 9 uur, bromfietser.

Lemmer: rijksweg A6, zaterdagavond, 32-jarige inwoner van Hillegom, bloedproef afgenomen in verband met mogelijk overmatig gebruik van verdovende middelen. De politie werd door overige weggebruikers geattendeerd op deze automobilist die onwel was geworden. Op advies van ambulancepersoneel is de man in het ziekenhuis van Sneek opgenomen.

Twijzel: De Miedwei, zaterdagmiddag, 48-jarige inwoner van Kootstertille, bloedproef afgenomen waarvan de uitslag nog niet bekend is. De man kreeg een rijverbod van 24 uur. De automobilist viel de surveillerende agenten op door slingerend rijgedrag.