KNHS


Vierspanrijder Timmerman tweede in Oldenzaal
30 april 2007

Gosschalk wint bij Tweespannen

OLDENZAAL (KNHS) Dit weekend vond voor de twaalfde keer het jaarlijkse menevenement Horse Driving Twente plaats. De wedstrijd was voor de vierspannen paarden een observatiewedstrijd voor het CHIO Aken; voor de tweespannen paarden een observatie voor het WK 2007 in het Poolse Warka. Onder prachtige weersomstandigheden kon bondscoach Tjeerd Velstra beoordelen welke menners 'er klaar voor zijn'. Vierspanrijder Theo Timmerman (Putten) moest alleen de Duitser Christoph Sandmann voor laten gaan en bij de tweespannen trok Ben Gosschalk (Epe) aan het langste eind.

Bondscoach Tjeerd Velstra had een mooi weekend. "De prestaties lagen eigenlijk heel behoorlijk in de lijn die ik in in gedachten had. Er waren geen echte verrassingen. De menners die ik op het oog had, hebben het goed gedaan. Ik heb in Oldenzaal alleen geobserveerd en nog geen vaststellingen gedaan, maar ik ben tevreden."

Timmerman beste Nederlander
Bij de vierspannen paarden was Theo Timmerman - met een tweede plaats
- de beste Nederlander. Hij werd tweede in de dressuur, reed een marathon die goed was voor de derde plaats en liet twee ballen rollen in de vaardigheid.
Tjeerd Velstra vertelt: "De einduitslag bij de vierspannen paarden was wel zo ongeveer wat ik ervan verwacht had. IJsbrand Chardon en Koos de Ronde waren er niet bij in Oldenzaal, maar dan nog deed een redelijk aantal goede menners bovenaan mee." Christoph Sandmann, de uiteindelijke winnaar moest bij de dressuur genoegen nemen met de achtste plaats. Velstra: "De dressuuruitslag was geen verrassing. Sandman heeft het verschil later goed gemaakt. Herman ter Harmsel won de dressuur, die reed ook een prima proef. Net als Timmerman trouwens, die tweede werd. Ook Gert Schrijvers reed een hele mooie dressuurproef, goed voor de tweede plaats. Maar hij verknalde het in de marathon en moest uiteindelijk genoegen nemen met de twaalfde plaats. Ook over de dressuur van Harry de Ruijter was ik goed te spreken, dat was een tijd wat minder, maar hij heeft duidelijk de opgaande lijn te pakken. Mark Weusthof, die uiteindelijk vijfde werd, komt er duidelijk aan."

Gosschalk wint bij Tweespannen
Bij de tweespannen paarden waren wel wat verassingen. Ben Goschalk won de dressuur, werd derde in de marathon en twee gevallen ballen in de vaardigheid konden hem niet meer van de eerste plaats afhouden. Tjeerd Velstra: "Goschalk reed super. Mieke Tergouw, die twee weken geleden in Horst nog zeer overtuigend won, had nu een mindere dag. Bij de dressuur was één van de paarden in haar nieuwe span erg kijkerig op de bloemen. Het andere paard raakte wat verstoord door zijn spangenoot waardoor Mieke genoegen moest nemen met de tweede plaats. Ook in de marathon pakte één paard niet aan zoals ze gehoopt had. Ze werd uiteindelijk vierde. Ook Harry Verstappen had in de dressuur last van het feit dat één van zijn paarden wat moeilijk te sturen was. Die gooide zijn tong over het bit, maar als dat straks onder controle is, zal hij ongetwijfeld gaan scoren. Harry won de marathon glansrijk, die man is echt supersnel. Gerard Leijten, die voor de Nederlande Antillen uitkomt, heeft het prima gedaan. Bij Tom Engbers vielen dressuur en vaardigheid tegen. Zijn span liet hem in de dressuur een beetje zitten, maar Tom reed een prima marathon."

Enkelspanmenner Jan van de Broek (Nistelrode) en zijn paard Oscar zijn dit seizoen wederom in de winning mood. Net als tijdens de menwedstrijd in Horst, werd hij ook in Oldenzaal uitgeroepen als winnaar. Hij won de dressuur glansrijk, moest in de marathon genoegen nemen met de zesde plaats en kon dankzij de winnende vaardigheid wederom een overwinning op zijn lijstje bijschrijven.

Einduitslagen Samengestelde Menwedstrijd Oldenzaal 28-29 april

Enkelspan pony

1: Jan Hofmeijer (Nijkerk)

2: Martin Meijer (Harreveld)

Tweespan pony

1: Wolter v.d. Veen (Peize)

2: Henny Tadema (Terwolde)

Enkelspan paard

1: Jan van de Broek (Nistelrode)

2: Toon Voskens (Tilburg)

3: Christiaan Provoost (Domburg)

Tandem pony/paard

1: Han Gankema (Annen)

2: Hans Nijenkamp (Rijssen)

Vierspan pony

1: Aart van de Kamp jr (Putten)

2: Marcel de Vries (Eygelshoven)

3: John van Dorresteijn (Soest)

Tweespan paard

1: Ben Gosschalk (Epe)

2: Gerard Leijten (Beerse)

3: Harry Verstappen (Eersel)

Vierspan paard

1: Christoph Sandmann (Dui)

2: Theo Timmerman (Putten)

3: Harry de Ruijter (Kessel)

Meer informatie, startlijsten en uitslagen vindt u op: www.horsedrivingtwente.nl

Auteur: Janine Verhoef