Raad van de Europese Unie



P E R S


8797/07 (Presse 91) 1
NL
RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 26 april 2007

8797/07 (Presse 91)
P 035/07
(OR. en)


10e verjaardag van het Verdrag inzake chemische wapens


29 april 2007

Verklaring van het voorzitterschap namens de EU

Op 29 april 2007 is het tien jaar geleden dat het Verdrag inzake chemische wapens (CWC) in werking trad. Dit verdrag vormt een hoeksteen van de multilaterale verdragsregeling inzake ontwapening en non-proliferatie. Het is een uniek verdrag aangezien het een hele categorie massavernietigingswapens volledig en zonder uitzondering verbiedt en de vernietiging eist van alle chemische wapens onder internationale verificatie.
8797/07 (Presse 91) 2
NL
Met de inwerkingtreding van het verdrag is de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW), met zetel in Den Haag, opgericht en belast met de uitvoering van het verdrag. De EU feliciteert de OPCW met het opmerkelijke succes dat zij boekt met de loyale en efficiënte vervulling van de haar bij het verdrag toevertrouwde taken. In dit verband beschouwt de EU de OPCW als een inspirerend voorbeeld voor doeltreffend multilateralisme op het gebied van non-proliferatie en verifieerbare wapenbeheersing. In 10 jaar tijd is het aantal partijen bij het CWC gestegen van 88 tot 182 staten; slechts
6 staten hebben het verdrag ondertekend, maar nog niet bekrachtigd en slechts 7 hebben het niet ondertekend. Het Verdrag inzake chemische wapens is dus een nagenoeg universeel verdrag. De EU roept alle staten die geen partij zijn op onverwijld het verdrag te bekrachtigen of ertoe toe te treden. De EU maakt van deze gelegenheid gebruik om een oproep te doen tot wereldwijde toetreding tot alle internationale verdragen, overeenkomsten en instrumenten inzake ontwapening en non-proliferatie. De EU verbindt zich ertoe haar diplomatieke inspanningen ter bevordering van de universaliteit van het CWC voort te zetten.
De EU erkent de vooruitgang die de verdragsluitende staten die chemische wapens bezitten, hebben geboekt met de vernietiging van deze wapens. De EU herinnert aan het belang van een volledige en onomkeerbare vernietiging van alle aangegeven chemische wapens binnen de bij het verdrag vastgestelde termijn, d.w.z. uiterlijk 29 april 2012, en dringt er bij alle staten die dergelijke wapens bezitten op aan alles in het werk te stellen om deze termijn te halen.
De EU onderstreept dat de volledige uitvoering op nationaal niveau van alle verplichtingen van het verdrag door alle verdragsluitende staten een aanzienlijke bijdrage levert tot meer veiligheid en stabiliteit in de wereld - en ook tot de strijd tegen het terrorisme. De EU zal de verdragsluitende staten op dit gebied bijstand blijven bieden. De EU zet zich in voor de verdere versterking van het CWC, met name door meer vertrouwen in de naleving dankzij een betere verificatieregeling van het verdrag. De EU hecht grote waarde aan de bijdrage die haar chemische industrie momenteel tot het succes van het verdrag levert. Met name de ondubbelzinnige steun van de sector voor de daadwerkelijke uitvoering van de in het verdrag opgenomen verificatieregeling voor de industrie draagt bij tot een verdere versterking van het vertrouwen in de non-proliferatie van chemische wapens.
De EU benadrukt het belang van de bepalingen van het verdrag betreffende bijstand en bescherming tegen het gebruik, of de bedreiging met het gebruik, van chemische wapens. Volgens de EU draagt de bevordering van internationale samenwerking voor vreedzame doeleinden op het gebied van chemische activiteiten bij tot de bevordering van het verdrag in zijn geheel.

8797/07 (Presse 91) 3
NL
Door haar opeenvolgende gemeenschappelijke optredens ter ondersteuning van de OPCW heeft de EU zich ingezet voor de doelstellingen van het verdrag en in het bijzonder de vernietiging van chemische wapens, het universele karakter van het verdrag, de uitvoering op nationaal niveau en de internationale samenwerking ondersteund en bevorderd. De EU belooft deze steun te zullen blijven verlenen.
De EU zal de komende jaren blijven ijveren voor de verwezenlijking van alle doelstellingen van het verdrag, en ziet uit naar een succesvol resultaat van de tweede toetsingsconferentie in 2008.

* * *
De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië * en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom