PRESS RELEASE


Time :

13:16:37
Date :

30 April 2007
Sender Name:
VVI

Vlaamse ziekenhuizen reageren: geneesmiddelen in ziekenhuizen wél transparant en verantwoord

De Morgen van 30 april 2007 stelt dat de ziekteverzekering de geneesmiddelen in ziekenhuizen te duur zou betalen, en dat de aankoop van geneesmiddelen zich in een grijze zone zou bevinden.

De Vlaamse ziekenhuizen van het Verbond der Verzorgingsinstellingen (VVI) en de Vereniging van Openbare Verzorgingsinstellingen (VOV) reageren:


1. Alle aankopen van geneesmiddelen én eventuele kortingen worden klaar en duidelijk opgenomen in de boekhouding van de ziekenhuizen. Deze boekhouding wordt geverifieerd door een onafhankelijke revisor, goedgekeurd door de Raad van Bestuur, gecontroleerd door de overheid en neergelegd bij de rechtbank van Koophandel. Transparanter kan niet.

2. Slechts 25 procent van de reële kostprijs van de geneesmiddelen wordt rechtstreeks gefactureerd aan de ziekteverzekering. De overige
75 procent wordt met een vast bedrag vergoed. Het is de overheid - en dus niet het ziekenhuis - die dit bedrag bepaalt per ziektebeeld. Ten slotte betalen alle patiënten eenzelfde remgeld van 0.62 euro per dag. Ziekenhuizen hebben dus geen baat bij het gebruik van duurdere geneesmiddelen.

3. Met doordachte aankopen en zorgvuldig beheer kunnen ziekenhuizen soms overschotten realiseren. Deze worden volledig aangewend om de ontoereikende overheidsfinanciering op te vangen. Een schrijnend voorbeeld zijn de chronische tekorten voor palliatieve verzorging. Het moet duidelijk zijn dat zowel private als openbare ziekenhuizen geen winsten uitkeren aan aandeelhouders, maar opnieuw investeren in de kwaliteit van zorg voor de patiënt.

4. Ziekenhuizen hebben nood aan een brede waaier van verschillende toedieningsvormen van geneesmiddelen: tabletten, capsules, inspuitbare producten. Generische geneesmiddelen richten zich vaak slechts op een beperkt gamma met één toedieningsvorm en dosering.
5. De regelgeving verbiedt dat patiënten de geneesmiddelen van thuis gebruiken in het ziekenhuis. Het gebeurt daarom dat zij tijdens een ziekenhuisverblijf eenzelfde geneesmiddel onder een andere merknaam toegediend krijgen. Dit kan bij ontslag soms leiden tot verwarring en verdient bijzondere aandacht van alle ziekenhuisgeneesheren. De huisarts moet hierbij een actieve en coördinerende rol spelen.

Ziekenhuizen genieten terecht de waardering en het vertrouwen van de bevolking.
De Vlaamse ziekenhuizen gaan plichtsbewust en verantwoord om met de middelen die patiënt en overheid hen ter beschikking stellen. Dit wordt door de overheid gecontroleerd.
De Vlaamse ziekenhuizen betreuren de suggestie dat zij zich zouden verrijken ten koste van ziekteverzekering of patiënt.