Gemeente Den Haag

Op 1 mei start bij Omroep West de tiendelige TV serie Plekken van Herinnering. Deze serie is het resultaat van de samenwerking tussen stadshistoricus prof. dr. Wim Willems *, Omroep West en AD/Haagsche Courant. Willems treedt op als presentator en verteller.

Voor de televisieserie is een selectie gemaakt uit de verhalen die de afgelopen anderhalf jaar in AD/Haagsche Courant zijn gepubliceerd. In deze zaterdagse rubriek verhaalde Willems over Haagse plekken die de afgelopen vijftig jaar iets voor hem zijn gaan betekenen. Wekelijks reageerden lezers hierop en deelden zij hun eigen bijzondere herinneringen aan soortgelijke plekken. Het uitgangspunt was dat iedereen een steentje kan bijdragen aan het praten, schrijven en vertellen over de geschiedenis - en dat bleek vruchtbaar. Het resultaat was een levendige geschiedschrijving, waarbij de historicus geschiedenis nadrukkelijk presenteerde als ontmoetingsplek.

In de TV serie vinden deze ontmoetingen voor de camera plaats. Willems
- een rasverteller -bezoekt Haagse plekken en ontmoet daar stadsbewoners die zijn verhaal aanvullen of verder inkleuren. De makers van de TV serie willen de perspectieven van alle inwoners van de stad aan bod laten komen, dus zowel die van oudgedienden, van migranten als die van nieuwkomers uit eigen land. Het resultaat is een tiendelige serie, waarin de stem en de beelden van het Polygoon journaal onze herinnering opfrissen en beelden van toen en nu, soms letterlijk, in elkaar geschoven worden. Een tocht langs Den Haag op sjiek, het Hobbemaplein, de duinen en de Waalsdorpervlakte. Maar ook het Hollands Spoor en de Indische stad komen in beeld. Het worden wandelingen tussen verleden en heden, waarbij persoonlijke herinneringen het kleurrijk weefsel vormen van de stad Den Haag.


* Willems bezet sinds november 2005 samen met historicus Leo Lucassen de leerstoel Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Leiden/Campus Den Haag.
Op 5 mei verschijnt zijn boek Plekken van Herinnering, een uitgave van AD/Haagsche Courant.

De serie Plekken van Herinnering wordt vanaf 1 mei elke dinsdag uitgezonden bij Omroep West.

Voor informatie over de afleveringen