FNV Bouw

datum: 27-04-2007 / bericht: 1 van 44

Op 1 mei vrij verkeer Poolse werknemers

Minister Donner opent per 1 mei 2007 de grenzen voor werknemers uit de landen uit Midden- en Oost-Europa die op 1 mei 2004 tot de Europese Unie toetraden. Voor werknemers uit Polen, Slowakije, Hongarije, Tsjechië, Slovenië, Estland, Letland en Litouwen hoeven werkgevers voortaan geen tewerkstellingsvergunning meer aan te vragen. Overigens stemt dinsdag 1 mei de Tweede Kamer hier nog nog over. FNV Bouw is niet tegen open grenzen, mits er geen oneerlijke concurrentie en uitbuiting plaatsvindt. Wat dat aangaat, verschilt de werkelijkheid van de minister aanzienlijk van die van FNV Bouw.

Minister Donner vindt dat hij nu voldoende afspraken heeft gemaakt, inclusief boetes, voor 'gelijk loon voor gelijk werk'. De controle betreft echter alleen het minimumloon, niet het cao-loon. Over de 'inlenersaansprakelijkheid' blijft de minister ook vaag: hij zou onderzoeken of hij via 'heling' de inlener juridisch kan aanpakken. Sterk vindt FNV Bouw dat niet. De bond vindt het nodig dat de inlener kan worden aangepakt als deze zijn 'zorgplicht' voor de Arbowet ontloopt én als de uitgeleende kracht van de uitlener geen loon ontvangt.

Om tot verantwoorde huisvesting te komen, overleg de minister met de Belastingdienst en gemeenten over uitwisseling van adresgegevens. Ook dat komt weinig overtuigend over, gezien de moeite die de Belastingdienst toch al heeft om bijvoorbeeld de huurtoeslag naar behoren uit te voeren. Praktijk en theorie liggen hier voor FNV Bouw ver uiteen.

Daarentegen is er in de bouwnijverheid wél veel tot stand gebracht. Op 26 april werden de uitspraken van de bouwnijverheid en de uitzendsector verlengd. Ook de nalevingspraktijk van bouw en uitzendbranche wordt gezamenlijk versterkt. Op initiatief van FNV Bouw heeft de bouwnijverheid al enige tijd het Bureau Naleving, dat erop toeziet dat bedrijven de cao nakomen; dus niet alleen het minimumloon! Ook doet de sector onderzoek naar bedrijven die proberen zich aan de werkingssfeer van de cao te onttrekken. FNV Bouw vindt ook certificering van uitzendbureaus nodig, omdat daarmee de handhaving van de afspraken tussen bouw en uitzendbranche tastbaar wordt.